Romanul Bucurie al îndrăgitului scriitor spaniol Manuel Vilas, tradus în limba română de scriitorul Marin Mălaicu Hondrari, urmează să sosească zilele acestea din tipografie, fiind unul dintre noile titluri care-i așteaptă pe cititori la Salonul Internațional de Carte Bookfest, susținut de Răsfoiala în calitate de partener media.
Manuel Vilas se află pe lista celor mai de succes autori publicați de-a lungul celor trei ani de la lansarea colecției Anansi. World Fiction, în care apare romanul său.
De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.
Despre „Bucurie„, continuarea bestsellerului „În toate a fost frumusețe„
Cartea anului în Spania, în 2018, conform criticilor de la El Pais, El Mundo, El Heraldo și El Cultural, În toate a fost frumusețe s-a bucurat de o primire călduroasă, ajungând finalist la Premiul Planeta, cel mai important premiu de literatură hispanică. A devenit un fenomen editorial rar, cu 14 ediții în mai puțin de un an. Spre deosebire de În toate a fost frumusețe (Ordesa, titlul original), perspectiva romanului Bucurie (Alegría, titlul original) este îndreptată spre viitor.
„Filozofia noului roman este că durerea și suferința trebuie convertite, preschimbate în bucurie. Există două sentimente importante în acest roman: fericirea și bucuria. Eu aleg bucuria. Fericirea este o noțiune care are legătură cu accepțiunea socială dată succesului. Dar bucuria este întotdeauna privată, personală. Un om fără casă, care locuiește pe străzi nu poate spune că este fericit. Dar el poate fi bucuros. Fericirea reprezintă succesul în viață. Bucuria este un sentiment intim, primitiv, atavic. Este o relație cu viața de dinaintea civilizației. De aceea, pentru mine bucuria este un mare mister. Eu caut să înțeleg această relație misterioasă. Din acest motiv, titlul noii mele cărți este Bucuria. Kafka spunea că bucuria este o obligație. Bucuria este revoluționară, fiindcă nu implică succesul. Iar asta este ceva miraculos. Oamenii care nu au avut un succes profesional, economic, social pot fi bucuroși. Pentru că ei văd viața, își mișcă mâinile, văd lumina, se uită la copaci. Și asta e suficient. Iar lucrul acesta este revoluționar”,
Manuel Vilas.
Apariția romanului Bucurie a fost însoțită de recenzii entuziaste, atât la publicarea ediției în limba spaniolă, cât și diferitele traduceri.
Prin Bucurie, Manuel Vilas sărbătorește reîntoarcerea la viață
Le Monde
Despre Manuel Vilas
Manuel Vilas s-a născut în 1962 la Barbastro, Huesca. A debutat cu poezie în 1982 și a continuat cu proză, fiind în momentul de față printre cei mai apreciați scriitori spanioli. În toate a fost frumusețe a luat Spania prin surprindere în 2018, ajungând la cifre de vânzări fenomenale pentru o operă profund literară. Pe mapamond, romanul a avut același succes uimitor fiind retipărit de opt ori în Italia și de șase ori în Portugalia și adjudecându-și prestigiosul Prix Femina Étranger în 2019, în Franța. Anul acesta Manuel Vilas a primit prestigiosul Premio Nadal de Novela, pentru romanul Nosotros. Editura Pandora M pregătește pentru publicare romanele Los Besos și Nosotros.