BOOKFEST Italia, țara invitată de onoare, prezintă programul „Anima latina” și expoziția dedicată centenarului Italo Calvino

Italia, țara invitată de onoare la Salonul internațional de carte Bookfest, a lansat astăzi la librăria Humanitas Cișmigiu, programul cultural care va întâmpina cititorii între 24 – 28 mai 2023 la Romexpo, pavilionul B.

Literatura este limbaj, dar resursele ei nu sunt epuizate de limbaj. Literatura este relație. […] Trebuie să recunosc un talent aparte al românilor, acela de a învăța limba italiană. Acesta e un talent important, pentru că ne ajută să aprofundăm relația dintre noi.

a spus E.S. Ambasadorul Italiei în România, Alfredo Durante Mangoni, în deschiderea conferinței de presă.

La eveniment au mai participat și Micaela Soldini, directoarea Biroului de la București al ICE – Agenția pentru promovarea în străinătate companiilor italiene, Laura Napolitano, directoare a Institutului Italian de Cultură din București și Grigore Arsene, președintele Asociației Editorilor din România. Întâlnirea a fost moderată de doamna Cristina Gogianu, cercetătoare la Universitatea din București.

libris.ro

Participă autori italieni de proză, eseuri și literatură pentru copii

Doisprezece autoare și autori italieni vor fi invitați la evenimente pe durata salonului de carte: Pietrangelo Buttafuoco, Vichi De Marchi, Helena Janeczek, Nicola Lagioia, Federica Manzon, Melania Mazzucco, Piergiorgio Odifreddi, Vanni Santoni, Andreea Simionel, Stenio Solinas, Matteo Strukul, Marcello Veneziani. Majoritatea scriu proză, dar sunt și autori de eseistică și cărți pentru copii. Jumătate dintre ei au deja lucrări traduse în limba română.

Titlul programului cultural este inspirat din legătura – lingvistică, istorică, culturală – dintre țările noastre Anima Latina și trimite la sufletul împărtășit al Italiei și României, precum și la importanța limbii ca suflet esențial al scrisului. Se va vorbi despre limbajul istoriei cu Veneziani, Solinas și Strukul, despre limbajul numerelor cu Odifreddi, despre limbaj ca construcție a identității și despre multilingvism cu Janeczek, Simionel și Manzon, despre limbile și literaturile prezentului cu Lagioia, despre limbajul artei și al vieții cu Mazzucco, despre limbajul copilăriei cu Vichi De Marchi, despre limbajul spiritualității și despre limbajul scriitorilor cu Vanni Santoni, despre limbajul mediteranean cu Buttafuoco.

Centenarului lui Italo Calvino i s-a dedicat expoziția „Excelențe italiene. Figuri pentru Italo Calvino”, eveniment care va fi găzduit în afara Pavilionului Italiei, prezentând 31 de ilustrații ale unor artiști consacrați care au oferit textelor lui Calvino o interpretare nouă.

answear.ro

În final, salonul va găzdui prezentarea traducerii în limba română a cărții L’altra metà dell’Europa prof. Francesco Guida, profesor emerit de istorie est-europeană la Universitatea RomaTre.

Opt edituri italiene – Mondadori Libri, Editrice Il Castoro, Edra, Reggio Children, Hoepli, Keller Editore, White Star, Edizioni Centro Studi Erickson – vor expune o gamă largă de lucrări în Pavilionul Italian la Bookfest, proză, eseuri și literatură pentru copii, istorie ș.a. Obiectivul este acela de a oferi o viziune cuprinzătoare despre producția editorială italiană, o imagine a valorii activităţii editoriale italiene contemporane, îmbogățită de dialogul semnificativ cu publicul și cultura românească.

Această întâlnire dă un nou impuls relațiilor bilaterale, care sunt deja solide în toate sectoarele. În zilele salonului de carte, publicul român pasionat de limba și cultura noastră va putea aprecia evenimentele programate și va putea vizita pavilionul Italiei, respirând puțin din creativitatea și capacitatea de a inova, din bogăția culturală și artistică ce  caracterizează „italienii” și „italianitatea”.”

a declarat Ambasadorul Alfredo Durante Mangoni

noriel.ro

Potrivit Raportului privind dinamica editurilor editat de AIE, Asociația Editorilor Italieni, activitatea editorială italiană post-pandemie nu doar că a susținut valul de șoc, dar a marcat o creștere puternică în toate sectoarele în 2021, cu vânzări totale de 3,429 miliarde de euro (+10,7%). Astfel, se confirmă ca fiind prima industrie culturală din Italia, a patra industrie editorială europeană, după Germania, Regatul Unit al Marii Britanii și Franța.

Datele includ, pe lângă piața comercială (cărți tipărite de ficțiune și non-ficțiune vândute în librăriile fizice și online și în distribuție pe scară largă), sectorul educațional, sectorul profesional (cărți, e-book, baze de date și servicii de internet), exportul de cărți. În primele 9 luni ale anului 2022 în Italia – la capitolul eseuri și romane, prin librării fizice și online și în distribuția pe scară largă – s-au vândut cărți în valoare de 1,022 miliarde, în scădere cu 1,9% față de 2021, dar în orice caz în creștere cu 14,4% comparativ cu 2019

Micaela Soldini, directoarea Biroului de la București al Agenției-ICE

Participarea Italiei ca invitat de onoare la Bookfest este posibilă datorită sprijinului Ministerului Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale cu Ambasada Italiei la București și Institutului Italian de Cultură din București, Ministerului Culturii, al ICE-Agenția pentru promovarea în străinătate și internaționalizarea companiilor italiene în străinătate, al Centrului de carte şi lectură care promovează programul cultural şi colaborării din partea AIE – Associazione Italiana Editori, prin intermediul agenţiei Ex Libris.

perfect-tour.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: