ȘTIRI Mircea Cărtărescu, distins cu Premiul De Sanctis Europa, într-o ceremonie care a avut loc la Bruxelles

În cadrul evenimentului festiv care a avut loc joi, 8 iunie 2023, la Bruxelles, au fost anunțați câștigătorii celei de-a doua ediții a Premiilor De Sanctis Europa. Mircea Cărtărescu se numără printre personalitațile culturale europene onorate cu distincția De Sanctis.

Regizorul și autorul italian Paolo Sorrentino, cunoscut publicului pentru filmul La grande bellezza, Jamil Anderlini, directorul publicației Politico Europe și scriitoarea italiană multipremiată Dacia Maraini sunt câteva alte persoane publice cunoscute care au fost onorate astăzi cu Premiul De Sanctis Europa.

Romanul Theodoros, volumul cel mai recent publicat de Mircea Cărtărescu, a primit premiile pentru proză Radio Romania Cultural și Observator Cultural. O desfătare literară, l-am numit noi pe Răsfoiala, un basm care începe în bătrâna Valahie, redescoperindu-i limba aproape uitată, obiceiurile și credințele, și traversează continentele lumii urmărindu-și eroul fabulos, un bărbat din popor care ajunge să conducă o țară îndepărtată. Theodoros caută deopotrivă izbăvirea, iubirea și puterea, neștiind că în destinul omenesc încape doar una dintre ele.

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

libris.ro

Despre premiile De Sanctis Europa

Începând cu anul 2021, Fundația De Sanctis a instituit – în colaborare cu Ambasada Italiei la Bruxelles și Institutul Cultural Italian – Premiul De Sanctis Europa, care se acordă anual unor personalități ale culturii europene care excelează în domeniul artistic, umanist și științific.

Juriul premiului a fost format din Giorgio Ficara (președinte), Nadia Fusini, Raffaele Manica, Giacomo Marramao, Massimo Onofri, Raffaello Palumbo Mosca și Elisabetta Rasy. Printre câștigătorii de anul trecut trecut au fost: scriitorii Philippe Forest și David Van Reybrouck, fiziciana Fabiola Gianotti, pictorul Anselm Kiefer, dirijorii Speranza Scappucci și Riccardo Muti.

În anul 2007, în urma achiziționării bibliotecii și arhivei strămoșului său, Francesco De Sanctis – strănepot al criticului literar cu același nume – a înființat Fundația De Sanctis, cu scopul de a face din moștenirea sa un proiect cultural care să aducă în actualitate opera și gândirea lui De Sanctis, transformându-le într-un subiect viu, contemporan și colectiv.

epantofi.ro

Fotografie principală articol via Ioana Nicolaie. Documentare via raicultura.it.


Un gând despre “ȘTIRI Mircea Cărtărescu, distins cu Premiul De Sanctis Europa, într-o ceremonie care a avut loc la Bruxelles

Lasă un comentariu