ȘTIRI Margaret Atwood, Jonathan Franzen și alți 8.000 de autori cer ca AI să nu mai folosească scrierile lor fără acordarea drepturilor de autor

Margaret Atwood, Jonathan Franzen și alți 8000 de scriitori și profesioniști din industria cărții se numără printre semnatarii unei petiții care cere companiilor producătoare de softuri de inteligență artificială să nu mai folosească lucrările scriitorilor fără consimțământ și creditarea acestora, scrie The Guardian.

carturesti.ro

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

Petiție de reglementare a folosirii conținutului protejat de copyright

Scrisoarea a fost creată de Sindicatul Autorilor (Authors Guild), cea mai mare organizație profesională a scriitorilor din America, și este adresată directorilor executivi ai OpenAI, Alphabet, Meta, Stability AI și IBM. Solicitările adresate companiilor sunt

  • „Să obțină permisiunea de utilizare a materialului nostru protejat prin drepturi de autor”;
  • „Să compenseze în mod echitabil scriitorii pentru utilizarea trecută și continuă a operelor noastre”
  • „Să compenseze în mod echitabil scriitorii pentru utilizarea operelor noastre în rezultatele AI, indiferent dacă rezultatele încalcă sau nu legislația în vigoare”.

„Producția inteligenței artificiale va fi întotdeauna de natură derivativă. AI regurgitează ceea ce preia, adică munca scriitorilor umani. Este corect ca autorii să fie recompensați pentru că au „alimentat” AI și continuă să modeleze evoluția acesteia.”

Maya Shanbhag Lang, președintele Sindicatului Autorilor

farmec.ro

„Authors Guild face un pas important pentru a promova drepturile tuturor americanilor ale căror date, cuvinte și imagini sunt exploatate, pentru un profit imens, fără consimțământul lor. Cu alte cuvinte, cam toți americanii cu vârsta de peste șase ani.

a declarat Jonathan Franzen.

Anul trecut, venitul mediu obținut de scriitorii cu normă întreagă din SUA a fost de 23.330 de dolari, potrivit celui mai recent sondaj Authors Guild.

„Apariția tehnologiei AI exacerbează și mai mult aceste provocări și va face din ce în ce mai dificil, dacă nu imposibil, pentru scriitori – în special pentru cei din comunitățile subreprezentate – să își câștige existența din meseria pe care majoritatea au petrecut ani, dacă nu chiar decenii, perfecționând-o.

Atunci când scriitorii trebuie să renunțe la profesia lor, este o problemă gravă pentru noi toți, nu doar pentru scriitori, pentru că se scriu și se publică mult mai puține cărți; iar o cultură liberă și democratică depinde de un ecosistem sănătos și divers în care toate opiniile și vocile sunt ascultate și se face schimb de idei.

arată Authors Guild.

Un conflict om – AI diferit de scenariile apocaliptice ale autorilor de SF

Petiția celor 8000 de scriitori și profesioniști este cea mai recentă dintre măsurile legale pe care diverse personalități le-au luat pentru a combate utilizarea tot mai frecventă a AI în sectorul cărților. La începutul lunii, doi autori americani, Mona Awad și Paul Tremblay, au intentat un proces împotriva OpenAI, susținând că Chat GPT a încălcat legea drepturilor de autor.

Andres Guadamuz, lector în domeniul dreptului proprietății intelectuale la Universitatea din Sussex, a declarat pentru The Guardian că încălcarea drepturilor e greu de dovedit. Compania Open AI ar fi putut antrena botul cu informații neprotejate de legea drepturilor de autor, cum sunt discuțiile despre cărți de pe internet.

OpenAI este compania care a creat ChatGPT, care a fost modelat prin copierea unor porțiuni mari de text și extragerea de informații din acesta. Conform Wikipedia, un bot GPT este

Un model lingvistic de mari dimensiuni lansat de OpenAI în 2020. La fel ca predecesorul său GPT-2, este un model transformator de rețea neuronală artificială profundă care utilizează atenția, în locul arhitecturilor anterioare bazate pe recurență și convoluție. Mecanismele de atenție permit modelului să se concentreze selectiv pe segmentele de text ingerate, pe care le consideră ca fiind cele mai relevante.

carturesti.ro

Principala organizație a scriitorilor din Marea Britanie, Society of Authors (SoA), a susținut atât acțiunea legală deschisă de Awad și Tremblay, cât și această nouă petiție a Authors Guild. Nicola Solomon, director executiv al SoA, a declarat că ea și colegii săi „susțin pe deplin” scrisoarea deschisă.

„Principiile consimțământului, creditării și compensației sunt fundamentele regimului nostru de proprietate intelectuală și reprezintă o parte esențială a capacității fiecărui autor de a-și proteja munca și de a trăi din ea.”

Ce mai găsești pe Răsfoiala despre AI sau Margaret Atwood

OM vs AI Doi scriitori americani dau în judecată OpenAI / ChatGPT pentru că le-ar fi plagiat cărțile.

NOUTATE Salteaua de piatră. Nouă povești malițioase, Margaret Atwood

HOȚUL DE CĂRȚI Bărbatul care a furat manuscrisele unor scriitori ca Margaret Atwood, Sally Rooney și Ian McEwan voia doar să fie primul lor cititor

perfect-tour.ro


Un gând despre “ȘTIRI Margaret Atwood, Jonathan Franzen și alți 8.000 de autori cer ca AI să nu mai folosească scrierile lor fără acordarea drepturilor de autor

Lasă un comentariu