BREAKING Booker Prize 2023 Paul Lynch a câștigat trofeul, cu romanul Prophet Song

Paul Lynch a câștigat ediția 2023 a Premiului Booker cu romanul Prophet Song. Ceremonia a avut loc duminică, 26 noiembrie 2023, la sala de evenimente Old Billingsgate din Londra, sub înaltul patronaj al Reginei Camilla.

“Am căutat un roman câștigător care să vorbească despre prezent, dar care să aibă și calitatea de a vedea dincolo de el”.

În aceste vremuri tulburi, am ales un roman cu o viziune călăuzitoare – o carte care să ne reamintească faptul că suntem mai mult decât indivizi, care să ne amintească de tot ceea ce merită salvat”.

Esi Edugyan, membră a juriului

Gazda evenimentului care oferă cel mai prestigios premiu al universului literar de limbă engleză a fost bibliotecarul rezident al platformei Youtube, Jack Edwards. La gală au participat autorii nominalizați, scriitori care au câștigat trofeul în ediții anterioare și personalități ale lumii culturale anglo-saxone.

Unul dintre momentele impresionante din timpul evenimentului a fost prezentarea programului Books Unlocked (Cărți Descătușate), a cărui ambasadoare este cântăreața Dua Lipa, care a vizitat un penitenciar pentru femei și a participat la un club de lectură alături de deținute.

carturesti.ro

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

Paul Lynch, laureat Booker Prize 2023

Paul Lynch devine al cincilea scriitor irlandez care câștigă Booker Prize, pentru portretul său antrenant și propulsiv al unei națiuni care alunecă spre tiranie – și pentru încercările eroinei romanului de a-și ține familia unită.

juriul booker prize 2023

Uite cum s-a dus naibii greu câștigatul meu anonimat.

AU FOST PRIMELE CUVINTE ALE LUI PAUL LYNCH, LA PRIMIREA TROFEULUI

Lynch a numit Prophet Song, al cincilea roman al rău, o tentativă de „empatie radicală” care încearcă să îi scufunde pe cititori în experiența vieții într-o societate aflată în colaps.

„Nu a fost o carte ușor de scris. Partea rațională din mine credea că îmi condamn cariera scriind acest roman, dar trebuia să scriu cartea oricum. Nu avem de ales în astfel de chestiuni.

Am încercat să văd în haosul de azi. Neliniștea din democrațiile occidentale. Problema Siriei – implozia unei întregi națiuni, amploarea crizei refugiaților și indiferența Occidentului. … Am vrut să adâncesc imersiunea cititorului până la un asemenea grad încât, la sfârșitul cărții, să nu doar cunoască, ci să simtă această problemă în mod direct.

Patru ani lungi a durat să scriu această carte, prin pandemie și normalitate, prin Covid și după el. Fiul meu, Elliot, s-a născut chiar înainte de a începe să scriu, iar până la sfârșit, mergea pe bicicletă”,

spunea autorul despre romanul Prophet Song.

farmec.ro

Despre cartea câștigătoare Booker Prize 2023, Prophet Song

Romanul câștigător Booker Prize 2023 imaginează un viitor distopic în care democrația fragilă din Irlanda a cedat în fața unui regim totalitar. Personajul central al cărții, Eilish Stack, mamă a patru copii și om de știință, se trezește într-o seară ploioasă din Dublin, cu poliția secretă a noului regim la ușă. Ofițerii îl caută pe soțul ei și Eilish urmează să trăiască un coșmar în care nimeni și nimic nu mai contează, decât să-și protejeze familia.

Cartea lui Lynch atrage prin exprimarea originală a modului subtil în care libertatea poate fi subminată de totalitarism, în care viețile normale ale oamenilor se transformă rapid în calvar și nesiguranță. Prophet Song este la suprafață un thriller distopic, iar în profunzime – o reflecție profundă asupra societăților privilegiate în care trăim și in care tratăm cu superficialitate drepturile și libertățile.

Fragment video din Prophet Song, în interpretarea actriței Caitríona Balfe:

Despre Paul Lynch

Paul Lynch s-a născut în 1977, în Irlanda. Este un autor prea puțin cunoscut la noi, dar celebru pe plan internațional. Al doilea său roman, The Black Snow, a primit premiul librarilor francezi pentru cel mai bun roman străin. A treia sa carte, Grace, a câștigat în 2018 Kerry Group Irish Novel of the Year, iar în 2020 Premiul Literar al Ambasadorilor Francofoniei. Prophet Song este al cincilea său roman.


perfect-tour.ro

Nominalizări Booker Prize 2023

Premiul Booker aduce câștigătorului o recompensă financiară de 50.000 de lire sterline și celebritatea internațională, însă niciuna dintre cărțile nominalizate nu trebuie ignorată. Sunt cărți care au trezit deja interesul criticilor și își dispută admirația cititorilor din lumea întreagă, după ce au trecut printr-un lung proces de selecție – dintre alte 160 de titluri. Nominalizările acestui an au fost:

The Bee Sting, de Paul Murray

Western Lane, de Chetna Maroo

This Other Eden, de Paul Harding

If I Survive You, de Jonathan Escoferry

Study for Obedience, de Sarah Bernstein (câștigătoare ScotiaBank Giller Prize)

Articolul dedicat volumelor nominalizate:


epantofi.ro

Cărțile premiate cu Booker  – pentru cititorii din România

Niciunul dintre autorii nominalizați la ediția din acest an a Booker Prize nu este cunoscut în România, de aceea e cu atât mai interesant să aflăm care va fi editura care va publica la noi cartea câștigătoare. În ultimii ani, volumele recompensate cu premiul Booker au fost traduse în timp record și publicate în limba română, astfel:

2022 –  Shehan Karunatilaka – Cele șapte luni ale lui Maali Almeida – editura Bookzone

2021 – Damon Galgut – Promisiunea – editura Litera

2020 – Douglas Stuart – Shuggie Bain – editura Pandora M


perfect-tour.ro


Lasă un comentariu