ȘTIRI Romanul lui Mircea Cărtărescu “Solenoid” pe lista Dublin Literary Award, alături de Demon Copperhead și This Other Eden

Reputația internațională a romanului Solenoid de Mircea Cărtărescu a luat amploare anul trecut și datorită publicării ediției în limba engleză a romanului, care i-a și adus autorului, în scurt timp, premiul Los Angeles Times Book Prize 2023.

Una dintre recunoașterile recente a venit din partea revistei LitHub care a inclus romanul pe lista cărților premiate ale anului. Zilele trecute, Solenoid fost din nou nominalizat, pe lista lungă pentru Dublin Literary Award.

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

Solenoid concurează cu unele dintre cele mai bune romane ale anului 2023

Lista lungă Dublin Literary Award este realizată din propunerile bibliotecilor din 35 de țări din Africa, Europa, Asia, SUA, Canada, America de Sud, Australia și Noua Zeelandă. Ea cuprinde 31 de romane în traducere și 16 romane de debut. În cazul în care cartea câștigătoare a fost tradusă, autorul va primi 75.000 de euro, iar traducătorul 25.000 de euro.

Dintre volumele nominalizate, operele traduse provin din 14 limbi străine, inclusiv finlandeză, maghiară, română, sârbă și turcă. Între cărțile propuse anul aceasta se află câștigătoarea Pulitzer Prize în 2023, Demon Cooperhead, Old God’s Time de Sebastian Barry, noul roman al Emmei DonoghueHaven și This Other Eden de Paul Harding, una dintre cele mai bune cărți de limbă engleză a anului trecut.

La lansarea listei nominalizaților, Lordul primar al Dublinului, Daithí de Róiste, cel care patronează competiția literară, a declarat:

„Lista de anul acesta este un amestec eclectic de literatură universală care îl poartă pe cititor într-o călătorie prin diferite culturi și tradiții și subliniază importanța imaginației noastre literare comune și puterea cuvântului scris.”

flanco.ro/

Juriul internațional care va selecta lista scurtă și pe câștigătorul Dublin Literary Award este format din

  • Irenosen Okojie, un autor și jurnalist nigerian – britanic și fost jurat la diferite premii literare;
  • Daniel Medin, profesor de literatură comparată la Universitatea Americană din Paris, unde predă cursuri de literatură și cultură est-centrală europeană;
  • Lucy Collins, profesor asociat la University College Dublin, unde predă cursuri de literatură modernă și contemporană;
  • Anton Hur, autor și traducător coreean, care a fost dublu nominalizat și preselecționat pentru ediția din 2022 a International Booker Prize;
  • Ingunn Snædal, poetă, traducătoare, editor literar și profesoară islandeză, care a tradus peste 100 de romane și cărți pentru copii, primind mai multe nominalizări și distincții pentru traducerile sale.

Romanele nominalizate vor putea fi împrumutate de către cititorii din Irlanda de la bibliotecile publice, iar unele sunt disponibile și sub formă de cărți electronice și cărți electronice prin intermediul aplicației gratuite Borrowbox, disponibilă pentru utilizatorii bibliotecilor publice.

Descărcați lista completă a nominalizărilor de aici.

Despre Solenoid

Veritabilă revelație a sezonului literar anul trecut în SUA, Solenoid a fost aleasă între cele mai remarcabile cărți ale anului 2022 de publicații cu reputație precum New Yorker, Publishers Weekly, The Financial Times, Words Without Borders.

Romanul Solenoid începe sub forma unui jurnal intim al unui profesor pasionat de literatură, care-și consemnează existența diurnă, temerile, iubirile și fantasmele, iar apoi devine o explorare densă a matematicilor, filosofiei, istoriei și a vieții însăși, pe fundalul unui București văzut ca stare de spirit, ca portal de evaziune, mai degrabă decât ca oraș real.

Dă-i înainte cu Răsfoiala

BREAKING Mircea Cărtărescu a câștigat Los Angeles Times Book Prize la categoria Ficțiune cu romanul Solenoid

CĂRȚI PREMIATE Cele mai mici prețuri pentru cărți de Nobel, Booker, Pulitzer și premii literare românești

ȘTIRI De anul viitor, Asociația Răsfoiala va promova cartea și lectura acolo unde ajung rareori, între cei vulnerabili.

epantofi.ro


Lasă un comentariu