Mircea Cărtăreascu a câștigat premiul Los Angeles Times la categoria „Ficțiune”, pentru romanul său „Solenoid„, apărut toamna trecută în Statele Unite ale Americii, în traducerea lui Sean Cotter, la editura Deep Vellum. Scriitorul s-a aflat recent într-un turneu de promovare a cărții sale în SUA, unde s-a întâlnit cu cititorii americani.
“Capodopera lui Mircea Cărtărescu, Solenoid, este genul de text literar uluitor, ale cărui calități pot fi observate chiar și într-un mic fragment luat la întâmplare”, au scris jurații concursului literar în deschiderea motivației.
De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.
Premiul acordat lui Mircea Cărtărescu este unul dintre cele mai renumite din SUA

Într-una dintre poze, editorul meu american e transfigurat de bucurie. Mulțumesc, Will Evans, mulțumesc, Sean Cotter, mulțumesc juriului Los Angeles Times Book Prize! Mulțumesc ICR NY pentru recentul turneu american! Încă nu-mi vine să cred că “Solenoid” a câștigat acest premiu, unul dintre cele mai importante din USA.
a scris Mircea Cărtărescu pe Facebook
Pe parcursul lunii aprilie 2023, Mircea Cărtărescu a participat la turneul de promovare a ediției în limba engleză a romanului „Solenoid”. Evenimentele l-au adus pe scriitorul român față în față cu cititorii americani din cinci orașe – San Francisco, Seattle, Dallas, Houston și New York.

Veritabilă revelație a sezonului literar curent în SUA, Solenoid a fost aleasă între cele mai remarcabile cărți ale anului 2022 de publicații cu reputație precum New Yorker, Publishers Weekly, The Financial Times, Words Without Borders.
Solenoid începe sub forma unui jurnal intim al unui profesor pasionat de literatură, care-și consemnează deopotrivă existența diurnă, temerile, iubirile și fantasmele, iar apoi devine o explorare densă a matematicilor, filosofiei, istoriei și a vieții însăși, pe fundalul unui București văzut ca stare de spirit, ca portal de evaziune, mai degrabă decât ca oraș real.
Citește și
Recenzie Theodoros, Mircea Cărtărescu. O desfătare literară
- EVENIMENT Mircea Cărtărescu și Bruno Mazzoni dezbat astăzi în Capitala Europeană a Culturii despre „A scrie, a traduce”
- STRĂZI DESCHISE 1 iunie aduce un weekend prelungit de evenimente pentru copii în cartierul Rahova și pe Calea Victoriei
- TOP Cele mai bine vândute cărți la BOOKFEST 2023
- RECENZIE Povestea lui Casey Han, Min Jin Lee. Despre dragoste, părinți cruzi și alte lucruri ale maturizării
- BOOKFEST Editurile italiene prezente în inima târgului de carte. Cum merge piața de carte italiană? Ce avem de învățat?