ȘTIRI Monedă de argint emisă în memoria lui Nichita Stănescu, la 90 de ani de la nașterea poetului

Banca Națională a României va lansa luni, 24 aprilie 2023, o emisiune numismatică pentru a comemora 90 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai iubiți poeți români, Nichita Stănescu. 5000 de astfel de piese vor fi puse la dispoziția celor pasionați de numismatică și a cititorilor.

Volumul cel mai recent publicat al lui Nichita Stănescu poartă titlul uneia dintre poeziile sale renumite, “Tu ai un fel de paradis al tău” și a apărut anul trecut, la editura Bestseller.

cartepedia.ro

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

Moneda Nichita Stănescu

Moneda Nichita Stănescu

Aversul monedei prezintă o mașină de scris care a aparținut poetului Nichita Stănescu și titlurile volumelor publicate de acesta, inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, stema României, valoarea nominală „10 LEI” și anul de emisiune „2023”.

Reversul monedei prezintă portretul și semnătura lui Nichita Stănescu, inscripția „NICHITA STANESCU 90 DE ANI DE LA NASTERE” și poezia Acasă:

“Mă întorc în mijlocul naturii ca un cal
Și lepăd de pe mine călărețul mort
și șaua plină de umbră verde de la sânge
Mă rog de codri și cu precădere de stejar, ca să mă-ncalece pe mine calul lui.
– Ești de pământ, mă roibule, m-a întrebat
– Sunt de pământ, mă arbore, i-am zis.”

Monedele din argint vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent și vor fi însoţite de broşuri de prezentare și certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 piese. Preţul de vânzare pentru moneda din argint este de 440 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.

Monedele din argint cu tema 90 de ani de la nașterea lui Nichita Stănescu au putere circulatorie pe teritoriul României.

farmec.ro

Cum puteți obține moneda?

Moneda Nichita Stănescu va fi lansată în circuitul numismatic prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României. Informații despre achiziția monedelor se regăsesc pe site-ul Băncii Naționale a României, secțiunea Numismatic.

Pentru rezervare în vederea achiziționării puteți utiliza acest formular, începând cu 24 aprilie 2023, ora 10:00, în limita stocului destinat rezervărilor online.

În cazul în care stocul de monede numismatice destinat rezervărilor online se epuizează, există posibilitatea achiziționării direct de la ghișeele sucursalelor regionale ale BNR, fără a fi necesară o rezervare în acest sens, începând cu data lansării.

edenboutique.ro/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: