BOOKFEST 2024 Republica Moldova este țara invitată de onoare a salonului de carte. “Te cuprind, Republica Moldova” este sloganul ediției.

Salonul internațional de carte Bookfest, singurul eveniment al industriei editoriale românești cu o dimensiune internaţională marcantă, organizat între 29 mai – 2 iunie, le propune cititorilor ca Invitat de Onoare Republica Moldova. Basarabia este spațiul cu care împărțim aceeași limbă, dar și conexiuni în planul producției, promovării și distribuției de carte. 

Participarea Republicii Moldova la Bookfest 2024 stă sub semnul apropierii și al relației speciale cu România. „Te cuprind, Republica Moldova” este sloganul ales de țara invitată. Echivalentul sintagmei „te îmbrățișez” este o expresie populară în spațiul lingvistic și cultural de peste Prut.

nemira.ro

Te cuprind, Republica Moldova

„Invitația adresată Republicii Moldova a venit ca o continuare firească a relațiilor excelente pe care le împărtășim cu colegii de peste Prut, inclusiv cu prilejul celor șase ediții de Bookfest Chișinău deja desfășurate acolo. Dar avem în comun și multe dintre problemele pieței de carte, pornind de la publicul restrâns și lipsa unei infrastructuri decente de difuzare. Sperăm ca acest Bookfest 2024 să fie șansa unor pași fermi pe un drum comun pe care ni-l dorim cât mai luminos”, a declarat Grigore Arsene, Președintele Asociației Editorilor din România.

Specific național și punte afectivă către spațiul cultural românesc, motto-ul „Te cuprind, Republica Moldova” este umbrela celor aproape 40 de evenimente din programul țării invitate la Salonul de carte Bookfest – de la lansări de carte la dezbateri pe teme relevante din actualitate. 

„Este un privilegiu și o mare bucurie să fim, pentru prima dată, țară invitată de onoare a Salonului internațional de carte Bookfest de la București. Cel mai mare și mai important eveniment editorial de limba română își deschide, astfel, larg brațele și inima pentru o comunitate literară care, la fel, creează în limba română – cea din Republica Moldova. Dar și mai valoroasă este șansa care i se oferă în aceste zile publicului cititor: aceea de a descoperi, prin autorii prezenți sau prin pagini de carte, o literatură care, fiind «de peste graniță», este în același timp atât de aproape și atât de vie. Pentru că este românească, la fel ca lumea despre care povestește ea.

Facem azi, prin carte și cultură, încă un pas spre regăsirea noastră de neam, spre reclădirea punților distruse, pentru a uita că suntem un tot întreg. Cred cu tărie că Bookfest 2024 va da un impuls creator literaturii noastre și, totodată, va motiva cititorii din România să treacă Prutul. Prin pagini de carte, dar și pe viu, pentru a spune, așa cum sună și sloganul prezenței noastre la Bookfest 2024, «Te cuprind, Republica Moldova», a mărturisit Sergiu Prodan, Ministrul Culturii, Republica Moldova.

perfect-tour.ro

Scriitorii moldoveni vizitează cititorii români

Între autorii moldoveni care vor fi prezenți la Bookfest 2024 se numără scriitori cunoscuți, poeți și prozatori reprezentanți ai mai multor generații și nume importante din sfera nonficțiunii. Marele poet și autor de cărți pentru copii Vasile Romanciuc, cunoscutul poet, eseist și publicist Arcadie SuceveanuOleg Serebrian – scriitor, politolog, diplomat și politician, Iulian Ciocan – unul dintre cei mai traduși autori de limba română, scriitorul, jurnalistul și traducătorul Emilian Galaicu-Păun, poetul și dramaturgul Dumitru Crudu, cunoscuții scriitori și publiciști Vitalie Ciobanu și Maria Pilchin, scriitorul și editorul Gheorghe ErizanuMoni Stănilă și Alexandru Vakulovski – scriitori care unesc România și Republica Moldova se află pe lista invitaților. Mulți tineri scriitori din Moldova vor fi prezenți la evenimente: Ion BuzuValentina ȘcerbaniAlex BordianAlex PopescuPaula ErizanuDinu GuțuEmanuela IurkinAlex CosmescuSașa Zare sau Dumitru Fanfarov

Lista participanților este completată de o serie de scriitori născuți în Republica Moldova care s-au stabilit și au cunoscut succesul în România: Vasile ErnuLiliana CorobcaDinu GuțuCătălina BălanDiana Iepure, alături de autori români importanți.  

Întreg programul de evenimente și detaliile complete vor fi făcute publice în conferința de presă oficială, organizată în săptămâna dinaintea evenimentului, pe data de 23 mai, ora 11.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu.

farmec.ro

Vizualul care însoțește participarea Republicii Moldova la Bookfest ca țară invitată de onoare valorifică creația îndrăgitului artist plastic basarabean Glebus Sainciuc (1919-2012), cunoscut mai ales pentru colecţia de măşti din papier mâché şi autor al mai multor lucrări de pictură şi grafică ce se disting prin originalitate. 

Creația lui stă atât la baza graficii standului și a unui spațiu multimedia unde vor rula proiecții pe baza desenelor sale, create prin inițiativa “Muzeele Viitorului” aparținând Muzeului Național al Literaturii Române de la Chișinău. Sunt 12 animații care alcătuiesc o poveste imersivă pe care cititorii o vor putea urmări pe durata salonului de carte. 

Standul Republicii Moldova ca invitat de onoare va fi plasat în zona centrală a Pavilionului B2 de la Romexpo. Aici, vizitatorii Bookfest 2024 vor descoperi o ofertă bogată de carte: cărți de ficțiune, de nonficțiune, cărți de artă, cărți pentru copii și tineret și o selecție de cărți rare, vechi din anii ‘60-’80.

Evenimentele Țării Invitate de Onoare vor avea loc deopotrivă la standul oficial și în spații dedicate din cadrul Salonului internațional de carte Bookfest. 

Prezența Republicii Moldova ca Invitat de Onoare la Bookfest 2024 este asigurată de Guvernul Republicii Moldova. Parteneri strategici: USAID, Ambasada Suediei și Ambasada Marii Britanii la Chișinău.

Dă-i înainte cu Răsfoiala

TOP Cele mai bine vândute cărți la BOOKFEST 2023

CONCURS Hai la Bookfest cu sacoșe încăpătoare, îți dăm noi voucher pentru cărți!

BOOKFEST aduce cititorilor peste 200 de expozanți și 3000 de titluri noi de carte. Ia-ți voucherul de la Răsfoiala!


Lasă un comentariu