ȘTIRI Jenny Erpenbeck, fostă legătoare de cărți, acum “candidată” la Nobel, câștigă International Booker Prize 2024 cu romanul Kairos

Kairos, de Jenny Erpenbeck, o poveste de dragoste pasională, petrecută în ultimii ani ai Germaniei de Est, a câștigat ieri International Booker Prize, ediția 2024. Scriitoarea germană va împărți premiul, în valoare de 50.000 £, cu Michael Hofmann, cel care a tradus cartea în limba engleză. Distincția este o premieră, acesta fiind primul roman de limbă germană care câștigă Booker.

Despre Kairos, președintele juriului International Booker Prize a spus că relația protagoniștilor și „alunecarea cuplului într-un vortex distructiv” reflectă istoria Germaniei de Est, înainte de prăbușirea Zidului Berlinului.

Este o poveste intimă despre o mare iubire și decăderea ei, dar este și o poveste a disoluției unui întreg sistem politic. Mai simplu: cum se poate ca ceva care la început pare corect să se transforme în ceva greșit?

a spus autoarea despre Kairos

Jenny Erpenbeck s-a născut în Berlinul împărțit între două Germanii, într-o familie de intelectuali a cărei viață, de asemenea, a fost împărțită între două țări – Germania dinainte de Hitler, Uniunea Sovietică, apoi Germania socialistă. Scriitoarea, acum în vârstă de 57 de ani, a lucrat ca legătoare de cărți în timpul liceului, a urmat studii de teatru, apoi Conservatorul și a devenit director artistic la Opera din Graz. A fost actriță, garderobieră, regizoare, apoi jurnalistă și romancieră. Țara în care a crescut – Republica Democrată Germană (RDG) este cadrul pentru cea mai mare parte a operei sale. În cărțile sale, combină istoriei complexă a Germaniei cu viețile personajelor sale, inclusiv ale membrilor propriei familii.

libris.ro

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

Despre Kairos, de Jenny Erpenbeck

Scrisă în 2021 și publicată în engleză anul trecut, „Kairos” este, la suprafață, povestea obsesiei unei tinere femei pentru un bărbat mai în vârstă decât ea, manipulator, un intelectual est-german căsătorit, care ocupă un post confortabil la postul de radio național, având parte de privilegii. Este o poveste de dragoste detaliată, complicată și uneori perversă, care durează șase ani și urmărește maturizarea femeii, declinul moral al iubitului ei și ultimii ani ai Germaniei de Est.

Profilul intelectualului din Kairos se bazează pe o persoană reală ale cărei trădări, așa cum sunt ele dezvăluite în dosarul său Stasi, sunt mai grave decât cele din roman, a dezvăluit scriitoarea.

Ce-a apărut în România de Jenny Erpenbeck

Romanul anterior al scriitoarei germane, Eu plec, tu pleci, el, ea pleacă, a fost și el nominalizat la International Booker Prize, în 2018. În 2017, un critic de carte al revistei The New Yorker, James Woods, a spus despre carte că este subapreciată și a prezis că Jenny Erpenbeck va câștiga Premiul Nobel pentru Literatură peste câțiva ani.

Romanul are ca protagonist un profesor din Germania de Est, izolat și singuratic, care nu-și găsește locul în Germania actuală și caută în propria existență asemănări cu migranții africani, supraviețuitori ai călătoriilor pe mare. Cartea vorbește despre suferința celor diferiți de noi, dar și despre falsa consolare pe care ne-o aduce să ne spunem povești emoționante despre viețile lor.

Dă-i înainte cu Răsfoiala

BREAKING Booker Prize 2023 Paul Lynch a câștigat trofeul, cu romanul Prophet Song

RECENZIE Fizica tristeții, Gheorghi Gospodinov

BOOKER 2023 Romanele nominalizate pe lista scurtă

farmec.ro

Documentare articol via The New York Times / Booker Prize / Wikipedia


Lasă un comentariu