Votează un politician care citeşte – obiceiuri de lectură ale candidaţilor la Parlament

În acest sfârşit de săptămână (ar fi bine să) votăm şi ne-am gândit că sunteţi curioşi cât şi ce mai citesc cei care doresc un loc în Parlament. Acest articol face propagandă doar pentru lectură, aşa că vă îndemnăm să mergeţi la vot şi…. să votaţi cu un politician pe care “l-ați citit”!

Oamenii care mai pun din când în când mâna pe carte se vindecă de idei fixe, învaţă mereu ceva nou, nu se tem de dialog deschis, de “altfel” şi de ideile noi. Nu ştim cum e pentru voi, dar nouă ne-ar plăcea să ne reprezinte doar asemenea oameni în politică.

Ca să ne ușureze decizia electorală, jurnaliștii Recorder au făcut o treabă de toată lauda şi au intervievat sute de candidaţi la parlamentare din toate partidele, în toate judeţele (inclusiv candidaţii pentru diaspora). Au realizat astfel un catalog cu cărţile de vizită ale politicienilor care vor să devină senatori sau deputaţi. Una dintre întrebările adresate a fost:“Care e ultima carte pe care aţi citit-o?” Asta e materia primă cu care am lucrat.

Cât citesc politicienii

Trebuie spus că majoritatea au răspuns la întrebare instantaneu, în cadrul interviului telefonic. Au fost însă şi unii care au cerut întrebările pe e-mail şi poate s-au uitat prin bibliotecă pentru a putea da un răspuns agreabil (să nu le-o luăm în nume de rău; bine măcar că au bibliotecă, nu?). Poate de asta, după ce am centralizat 431 de răspunsuri, rezultă că 80%, respectiv 345 de candidați, au putut să reproducă titlul şi autorul ultimei cărţi citite. Asta înseamnă că printre politicienii care se vor aleși sunt aproape 3 ori mai mulţi cititori decât arată barometrul de consum cultural pe anul în curs. Ori avem candidaţi super-citiți, ori au dat răspunsuri meşteşugite, că deh… drumul spre Parlament e pavat cu titluri răsunătoare.

Aproximativ trei sferturi dintre titlurile menţionate de cei 345 de politicieni care sunt spun că au citit ceva recent sunt cărţi de non-ficţiune, iar restul – beletristică de autori români şi străini.

Iată şi un “top” al partidelor cu ponderea celor care au putut să menţioneze o carte pe care o citesc sau au citit-o recent, din total respondenţi la interviu ai partidului respectiv:

USR PLUS – 97%

PNL – 80%

PMP – 79%

PRO RO – 79%

UDMR – 77%

PSD – 70%

Ce citesc politicienii

De la istorie, filosofie, administraţie publică, politologie şi sociologie, până la memorii, Biblia, Constituţia României, programul de guvernare al PSD sau celebrii Fluturi ai Irinei Binder, politicienii noştri sunt cititori eclectici și excentrici prin vastitatea domeniilor în care “răsfoiesc”.

De departe însă, volumele extrem de populare ale istoricului Yuval Noah Harari (Sapiens, Homo Deus şi 21 de lecţii pentru secolul 21) fac ravagii, cu zeci de menţionări. Urmează Arta războiului de Sun Tzu ori Principele de Niccolo Miachiavelli sau Diplomaţia lui Henry Kissinger (imaginaţi-vă politicienii mioritici care caută înfriguraţi prin volumele acestea consacrate strategii de a-şi învinge adversarii în alegeri 😉).

Nu lipsesc din interesele politicienilor români memoriile sau biografiile unor mari personalităţi: Winston Churchill, Margaret Thatcher, Bill Clinton, Tony Blair, Steve Jobs, etc. Nici distopia lui Orwell 1984 sau clasicele Crimă şi pedeapsă, Fraţii Karamazov, Pe aripile vântului, Adio, arme ori Shogun.

Din literatura universală contemporană, candidaţii noştri amintesc de Gabriel Garcia Marquez, Elena Ferrante, Stephen King, Stieg Larson sau chiar Michel Houellebecq.

Autori români răsfoiţi de politicieni

Deşi răspunsurile sunt foarte diverse, ies în evidenţă şi câteva titluri de autori români pe care politicienii noștri spun că îi apreciază:

Psihologia poporului român de Daniel David

Cel mai iubit dintre pământeni de Marin Preda

Supleantul de Petru Popescu

De ce este România altfel de Lucian Boia

Despre frumuseţea uitată a vieţii de Andrei Pleşu

Omul care mută norii. Şapte întâmplări de Radu Paraschivescu

Să râdem puţin

Deşi politicienii români spun că citesc în majoritate covârşitoare, există şi unii (cel puţin 86 dintre ei) care fie recunosc că nu au citit nimic în ultima vreme, fie dau răspunsuri care mai de care mai năstruşnice. Iată câteva dintre ele:

Categoria “20 de ani de lectură pentru neam și țară”, candidatul Victor Moraru, Pro România: Îmi pare rău, dar citesc cărți de specialitate, de administrație, n-am avut timp în ultimii 20 de ani să citesc cărți care să mă relaxeze. Citesc tot ce ține de administrație. Ultima dată am recitit Constituția, acum două zile.

Categoria “Intraductibilii”, candidatul Kolcsar Anquetil Karoly, UDMR: Este o carte în limba maghiară pe care am citit-o. Nu știu cum se spune titlul în română. Şi candidatul Kulcsár-Terza József-György, (tot) UDMR: “E o carte în limba maghiară. Vă spun numai atâta, e bine.”

Categoria “Noi muncim, nu citim, candidatul Corneliu Olar, PNL: Legislația. Cine zice că citește cărți și romane, vă minte. Avem legislație stufoasă, deci avem de lucru ca parlamentari, nu să citim romane!

Categoria “În pisicii mei”, candidatul Petru Farago, UDMR: E cartea aia a unui japonez, cu pisicile, „Pisica…”. Nu știu cum îi spune, o citesc în limba maghiară.

Categoria “Dottore”, candidatul Florin Remeţan, PMP: Ultima carte pe care am citit-o a fost teza mea de doctorat. Am citit numai din astea de politică. Uite, „Principele”, de Machiavelli.

Categoria “Citirea și iubirea de sine”, candidata Elena Hărătău, PNL: Ultima carte pe care am citit-o este cartea mea, „Între tradițional și modern”, care este proaspăt tipărită.

Categoria “N-ai tu treabă”, candidatul Viorel Botea, PMP: Nu pot să vă spun dintr-un singur motiv: citesc multe cărţi de matematică şi de istorie şi poate aş divulga nişte preocupări mai deosebite pe care le am. Despre numerele complexe în geometrie, dacă insistaţi.

Menţiune specială “SRI”: candidatul Nicuşor Halici, PSD: Nu vreau să vă spun pentru că pot fi interpretări. E o carte de doctrină politică.

Categoria “Tot ce e socialism şi cum se comportă”, candidatul Ilie Toma, PSD: Am citit, de exemplu, „Moara cu noroc”, de Slavici. Dar de când a început campania electorală n-am mai citit aproape nimic, decât literatură pe tot ce înseamnă politică. Am citit programele noastre, ale PSD în special. Și am mai citit să văd ce mai e la nivel internațional, tot ce înseamnă socialism și cum se comportă.

Categoria “Citesc şi tot nu înţeleg, candidatul Marius Romulus Damian, PSD: Am recitit „Winnetou“, cred că a șaptea sau a opta oară.

Categoria “Şantierul nu mă lasă”, candidatul Nicuşor Cionoiu, PSD: Din păcate, nu pot să vă dau un răspuns afirmativ care este ultima carte. Pentru că nu mai am nici timpul și nici vârsta de a citi beletristică. Eram un fan al beletristicii până acum, dar am un program de șantier destul de lung și cu activitate destul de vastă, spre rușinea mea, nu mai am timp de beletristică.

Categoria “Să fiu ca să fiu eu”, candidatul Valentin Ilie Făgărăşian, PNL: O carte despre cum trebuie să fiu ca să fiu eu ca şi persoană.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: