Cartea a bătut filmul în pandemie. Românii au citit mai mult în 2020

În anul pandemiei, restricțiile au îndepărtat publicul de teatre și cinematografe și l-au reorientat către TV, muzică și lectură. Românii s-au refugiat în muzică, jocuri și cărți în 2020, arată barometrul cultural realizat de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală.

libris.ro

Lectura este menționată anul acesta de 35% dintre participanții la studiu, față de 22% anul trecut. În mod surprinzător, cititul a bătut Netflixul, în ce privește distracția zilnică a românilor – 14% au citit în fiecare zi, față de 10% care s-au uitat la filme. O altă cifră care surprinde este cea legată de procentajul celor care nu s-au uitat deloc la filme (56%) și nici nu au citit (41%). Oare ce au făcut? Cu siguranță părinții și personalul medical au stat foarte prost la capitolul timp liber, dar nu cred că toți cei 40-50% sunt dintre ei.

Activități în timpul pandemiei

Aproape 60% dintre respondenți spun că au citit măcar o dată în ultimele șase luni, față de 44% care au preferat filmele.

Cel mai probabil pandemia a schimbat iremediabil și anumite obiceiuri – vom afla sigur abia peste câțiva ani. Întrebați dacă au intenția să meargă la teatru, film sau la concerte în următoarea jumătate de an, cei mai mulți au răspuns nu; nici măcar în aer liber.

Dintre evenimente și locurile cu cea mai mare intenție de participare, românii ar alege monumentele istorice, spectacole de divertisment sau muzică în aer liber.

Consumul de muzică a crescut simțitor în anul 2020 – 88% dintre respondenți au ascultat muzică (pe diferite dispozitive) comparativ cu 74% în 2019.

La fel și cel de programe TV. Participanții la studiu spun că au vizionat mai multe filme artistice și seriale TV (79%) decât anul trecut (76%), mai multe filme de animație (40% față de 31%) și emisiuni de divertisment (76% față de 69% în 2019).

Studiul Tendințe ale consumului cultural în pandemie este un sondaj de opinie pe diverse teme legate de cultură, realizat în două ediții semestriale, pe un eşantion de 2000 de respondenți, cu vârsta peste 18 ani, din mediile urban și rural.

Mai multe informații, găsiți aici.

libris.ro

5 gânduri despre „Cartea a bătut filmul în pandemie. Românii au citit mai mult în 2020

  1. intotdeauna cuvantul e si arma si leac. dar cuvantul singur nu poate face totul si de aceea are nevoie de cifre si de oameni. sunt la fel de bucuros ca toti cei care au muncit la aceste statistici (interviuri, calcule, comunicare) dar stiu ca ma imbat cu apa rece. aceste cifre ar fi deosebite in alta tara unde normalitatea (mai mult sau mai putin) tine loc de normalitate. dar in tara in care copii nu au acces la comunicare pentru a participa le ore, in tara cu scoli fara toalete sau cu toalete in curte, in tara in care avem (statistic) analfabeti functionali si tara in care avem imbuibati pentru care cartea e doar un cotor colorat pe peretele de la baie ma indoiesc. dar da, stiu ca sunt aspru, stiu ca gresesc dar nimeni nu-mi poate spulbera indoiala (ca sa nu spun convingerea). Arhimede a spus „Dați-mi un punct de sprijin și voi muta Pământul din loc” eu as indrazni sa spun „Dati-mi un DNA adevarat si as putea da educatiei si sanatatii ceea ce le trebuie”…

    Apreciază

    1. Mă bucur de “victoria” asta, așa mică. Mai ales că, în ce mă privește, știu că am contribuit material și imaterial și la celelalte lucruri rămase încă în urmă.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: