Începutul noului an a făcut faimoși doi roboței – asistenți care lucrează în biblioteca publică a orașului Nanchang, provincia Jiangxi din China.
Filmarea în care Tutu și Wangbao, roboții care dau informații vizitatorilor bibliotecii, se iau la harță a făcut înconjurul lumii în câteva zile. Oamenii au fost amuzați de comportamentul celor doi asistenți electronici, care, deși nu arată ca noi, emit replici sau posturi cât se poate de umane:
– Am greşit. Să nu ne certăm, ok?
– De ce te-ai răzgândit aşa dintr-o dată?
– Chiar eşti enervant.
– Aş ceda eu, dar uite ce atitudine ai!
În fine, te iert, dar să ştii că nu cu tragere de inimă.
Nu se știe de la ce a pornit discuția animată dintre cei doi asistenți. Unele site-uri au scris că s-ar fi ciocnit accidental, un altul că Wangbao ar fi fost gelos că Tutu, ci nu el, ar fi fost solicitat de un vizitator.
Zhong Xiaotong, unul din angajații bibliotecii, spune că, pe lângă asistență, cei doi sunt programați și să-i distreze pe abonați cu dansuri și cântece. Roboții au capacitatea de a învăța din interacțiuni și de a evolua pe baza cunoștințelor noi.
Biblioteca multi-media din provincia Jiangxi a fost deschisă publicului în 2020. Scopul ei este să-i (re)apropie pe orășeni de lectură, folosind tehnologia pentru a face locul interesant și atractiv. Astfel, proiectarea și dotarea noii biblioteci s-au bazat pe instrumente, mașini și jocuri care sunt folosite de ani de zile în muzeele interactive pentru copii.
Cei doi roboței au fost aleși strategic, deoarece răspund așteptărilor și obiceiurilor noilor generații. Asemeni majorității tehnologiilor noi, roboții oferă informații instantaneu, sunt distractivi și interactivi. Vă dați seama că, după ce povestea lui Tutu și Wangbao a circulat peste tot, puștii din oraș vor merge la bibliotecă doar ca să facă un live cu ei, nu?