Citește-mi 100 de povești – program național pentru încurajarea lecturii în grădinițe și în familie

Un protocol de colaborare care urmărește încurajarea lecturii în grădiniţe şi în familie a fost semnat astăzi de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Ministerul Culturii și Asociaţia OvidiuRo. Programul este înscris sub egida proiectului „România Educată”, derulat de Administrația Prezidențială.

Programul naţional „Citeşte-mi 100 de poveşti!” a fost lansat astăzi online și oferă preșcolarilor ateliere de lectură ca să îşi dezvolte atenţia, vocabularul, imaginaţia şi motivaţia pentru învăţare. Programul își propune să contribuie direct la dezvoltarea literaţiei şi a obiceiurilor de lectură care favorizează învăţarea și alfabetizarea.

Obiectivul urmărit este ca, în următorii cinci ani, grădiniţele publice din România să devină Grădiniţe Bibliotecă, adevărate insule de lectură şi cultură pentru copii. Pentru acest statut, directorul grădiniței trebuie să dezvolte şi implementeze, alături de echipa sa, un plan anual de lectură dedicat copiilor, cu sesiuni săptămânale de lectură, cu invitaţi care să le citească celor mici. OvidiuRo va oferi cadrelor didactice sesiuni de formare centrate pe literaţie, punând accent pe modalitatea de a le citi copiilor, de a le capta atenţia şi de a le stimula curiozitatea. Grădiniţele vor fi dotate cu un important fond de carte tipărită şi în format digital, iar copiii vor primi cărţi pentru acasă, pentru a încuraja lectura în familie.

„Mulţi copii nu învaţă din cauza sărăciei, discriminării sau accesului redus la mijloace de învăţare. Aceşti copii părăsesc şcoala înainte de a dobândi abilităţile şi cunoştinţele de bază necesare pentru a prospera în societate. Astfel de proiecte îi vor apropia de şcoală şi vor da startul esenţial în viaţă”, a spus Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei şi Cercetării.

„Vrem să ne asigurăm că fiecare copil, în prima zi de şcoală, va cunoaşte cel puţin 100 de poveşti, având astfel premisele necesare învăţării citit-scrisului şi o fundaţie solidă pentru succesul în viaţă”, a spus Maria Gheorghiu, Președinte a Asociației OvidiuRo.

Un gând despre „Citește-mi 100 de povești – program național pentru încurajarea lecturii în grădinițe și în familie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: