Mein Kampf, manifestul lui Hitler, a fost publicat ieri în Polonia

Este vorba despre un ”omagiu adus victimelor”, își apără inițiativa istoricul Eugeniusz Krol. Cartea este o ediţie adnotată a „Mein Kampf” (Lupta mea), de 1000 de pagini, dintre care jumătate sunt note ale editorului. A apărut miercuri, 20 ianuarie 2020, pentru prima oară în Polonia. Reprezentantul editurii Bellona spune că scopul este să avertizeze asupra pericolelor gândirii totalitare:

Este uşor ca democraţia să fie distrusă şi să se ajungă la un regim totalitar aproape în mod invizibil. Ce s-a întâmplat după 1933 în Germania, se poate întâmpla azi, mâine sau poimâine în multe alte locuri din lume. Semnalele sunt ușor de identificat.

Noi nu ţinem ca această carte să fie accesibilă în mod larg şi ne gândim ca printr-o parte a profitului, dacă va exista, să susţinem Fundaţia sau Muzeul Auschwitz, a mai declarat editorul.

Michael Schudrich, rabinul șef al Poloniei consideră că ediția academică:

Îi poate ajuta pe oameni să înțeleagă complet, în profunzime, care sunt pericolele nazismului, ale minciunii, ale totalitarismului.

Propaganda publică a ideologiilor totalitare, a rasismului și urii rasiale este interzisă în Polonia și poate fi pedepsită cu până la 2 ani de închisoare. Șase milioane de cetățeni polonezi, jumătate dintre ei evrei, și-au pierdut viețile sub ocupația nazistă.

Primul tiraj “Mein Kampf” în poloneză are 3000 de exemplare și nu va beneficia de promovare. Prețul volumului este foarte mare față de cel mediu în piață, aproximativ 33 de euro.

Până la ultima republicare, cea din Germania, manifestul lui Adolf Hitler a circulat ilegal în Polonia. Autoritățile germane, care dețineau drepturile de autor, au solicitat ocazional confiscarea exemplarelor – pirat, scrie The Times of Israel.

Și în Franța a fost anunțată recent, de către editura Fayard, republicarea cărții. Textul original va fi însoţită de adnotări critice, stabilite de un comitet ştiinţific de istorici francezi şi străini.

Între timp, “moștenirea” lui Hitler îmbogățește oportuniștii. Un discurs al său din 1939 a fost vândut săptămâna trecută la Munchen, cu 34.000 de dolari, în ciuda protestelor unei organizații evreiești europene.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: