10 biblioteci ale lumii în aeroporturi

Vă imaginați un spațiu mai potrivit pentru citit decât aeroportul? Ore în șir în care aștepți, fără voie, doar să treacă timpul. Ore care trec sfidător de încet. E bizar să te gândești că multă vreme aici nu au existat biblioteci, nu-i așa?

Iată că, acum 10 ani, olandezii au dat startul unei noi tendințe în amenajarea spațiilor de recreere în aeroporturi. Biblioteca de tranzit.

1. Biblioteca aeroportului Schiphol

Prima bibliotecă din lume găzduită de un aeroport (Schiphol) oferă călătorilor cărți în treizeci de limbi și un pian la care se întâmplă să asculți câteodată pe cineva cântând. Au acolo și IPad-uri și monitoare tactile, pentru cei care preferă poveștile vizuale.

2. Aeroportul Internațional Philadelphia

Faimos pentru poziția geografică nefericită care invită iarna vânturi puternice (implicit întârzieri), Aeroportul Internațional Philadelphia este aproape un paradis pentru cititori, cu:

• biblioteca virtuală, unde poți să accesa 30.000 de titluri, dar și podcasturi și alte conținuturi digitale

• un automat cu povestiri foarte scurte (apeși butonul și iese bonul cu povestea)

• spațiul dedicat moștenirii literare lăsate de autori faimoși născuți în Philly (Mark Twain, Walt Whitman, Edgar Allan Poe ș.a.), unde pot fi descărcate 50 dintre cărțile lor cele mai apreciate

• o căsuță pentru schimb de cărți

3. Flybrary

Este numele cu tâlc al bibliotecii publice din Aeroportul Cape Town, care funcționează tot pe principiul onestității și invită călătorii să-și predea ștafeta lecturii – “lași una, iei una”. De la deschidere, fondul de carte a scăzut cu 25%, așa că administratorii așteaptă noi donații.

Flybrary, aeroport Cape Town

4. Biblioteca aeroportului Baku, Azerbaijan

Biblioteca publică din Aeroportul Heydar Aliyev (Baku, Azerbaidjan) se distinge prin designul deosebit. Oferă pasagerilor un spațiu de joacă, unul pentru relaxare, o mică expoziție și… dulciuri locale. Cărțile trebuie returnate la plecare.

Biblioteca aeroportului Baku

5. Biblioteca aeroportului Tallinn, Estonia

Zona de tranzit a aeroportului Tallinn e un loc apreciat de cititori pentru confort și diversitatea ofertei de carte. Și aici, vizitatorii sunt încurajați să aducă albumele de călătorie sau alte volume și să returneze cărțile la plecare (sau la retur, pentru localnici).

Biblioteca aeroportului Tallinn

6. Biblioteca aeroportului Taoyuan, Taiwan

Biblioteca aeroportului Taoyuan din Taipei așteaptă pasagerii cu 400 de cărți, reviste și ziare în limbile engleză și chineză. Ca o curiozitate, în aeroport sunt amenajate zone de rugăciune pentru cele mai populare culte religioase.

Biblioteca aeroportului Taoyuan

7. Biblioteca aeroportului Songshan, Taiwan

Tot în Taipei, biblioteca aeroportului Songshan este deschisă 17 ore zilnic și are un fond de carte generos. Dacă ajungi după ora închiderii, poți returna volumele împrumutate la automat.

Biblioteca aeroportului Songshan

8. Biblioteca aeroportului Istanbul, Turcia

Cu o colecție de 2000 de volume, se pliază pe așteptările călătorilor, dar respectă și normele obișnuite. Abonații săi pot returna cărțile împrumutate de la filiala din aeroport la orice altă bibliotecă publică.

Biblioteca aeroportului Istanbul

9. Aeroportul Incheon, Seul, Coreea

Nu are o bibliotecă, dar oferă o selecție generoasă de cărți la Business Lounge. Compensează din plin cu două cinematografe, patinoar, grădini și evenimente culturale.

Aeroportul Incheon, Seul

10. Aeroportul Helsinki, Finlanda

Asemeni multora care au preferat o investiție necostisitoare, respectiv mici spații amenajate pentru lectură și schimb de cărți, în aeroportul principal finlandez, se găsește și un “punct de carte” (“book swap”).

Book swap, Aeroportul Helsinki, Finlanda

Antibonus românesc

M-am gândit de două ori dacă să menționez Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca. Primul din România care a anunțat deschiderea unei zone de recreere cu bibliotecă și punct de promovare a evenimentelor culturale. Mi-e jenă de acest spațiu în care s-au aruncat niște pufi și trei lăzi (la propriu), unele cu cărți. Simultan nu pot să nu admir cât de adecvat se integrează în peisajul “cultural” românesc. Buget cultură? 0 (zero).

Spațiu de lectură, Aeroportul Cluj-Napoca

L-am inclus ca antierou. Poate îl vede vreun clujean și-i trimite articolul cui trebuie, pentru o perspectivă revelatoare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: