7 biblioteci ingenioase care umblă prin lume după cititori

1. Arma de instruire în masă

Raul Lemesoff, un artist argentinian, a transformat un Ford Falcon din 1979, care aparținuse forțelor armate, într-o „armă de instruire în masă”. Cu o muniție de aproape 900 de cărți, Lemesoff călătorește pe străzile din Buenos Aires și în regiunile sărace oferind cărți gratuite celor care doresc să citească.

Raul crede că „arma instruirii în masă” este propria contribuție la „pace prin literatură”.

2. Bibliomotoreta profesorului Antonio la Cava

“Il bibliomotocarro” condus de profesor prin Basilicata

Dascălul pensionar Antonio la Cava a călătorit peste 100.000 km prin Italia ca un melc cu o casă de cultură în spate, cu o misiune:

„Să îi ajut, să îi însoțesc pe cei mici și foarte tineri să descopere plăcerea pură a lecturii. Sunt obișnuiți să citească din datorie și este de înțeles, dacă sunt elevi, dar cititul este, de asemenea, o imensă plăcere. Și dacă o afli, atunci nu o vei abandona niciodată, niciodată…”

3. Vasul de cercetare Furor Scribendi

Biblioteca plutitoare circulă pe canale între East Lancashire și Coventry

Artiștii Heather Peak și Ivan Morison au creat The RV Furor Scribendi, o barcă îngustă, sculpturală care circulă pe canale între orașe britanice. “Nava de cercetare” găzduiește o mică bibliotecă plutitoare și oferă un refugiu pentru scriitori și cititori. Programul și traseul de circulație al ambarcațiunii pentru bibliofili sunt anunțate în mediul online.

4. Biblioteca mobilă Lincoln, Nebraska

Biblioteca pe roți din Lincoln, Nebraska 1940 vs 2020

Bookmobilul din Lincoln, Nebraska, duce cărți în zonele care nu au există biblioteci locale de peste 80 de ani. Proiectul vizează categorii sociale care nu au acces la educație și cultură – copii și tineri aflați la risc, seniori. Autobuzul cu cărți are stații regulate în care sosește la fiecare două săptămâni.

5. Biblioteca și sala de lectură BiebBus

BiebBus

Biblioteci mobile ca cea din Lincoln există în multe state americane, dar și în alte țări ale lumii. În Olanda, BiebBus transportă șapte mii de cărți între douăzeci de școli primare care nu au bibliotecă proprie.

Transportorul include o sală de lectură supraetajată, cu podea transparentă, reconvertită dintr-un vechi container de marfă.

Interiorul bibliotecii mobile Biebbus

6. Biblioteca mobilă Tel Aviv

Biblioteca estivală Tel Aviv

Destinația cea mai atractivă a unei biblioteci pe roți nu poate fi decât plaja. Mare noroc au locuitorii și turiștii capitalei israeliene, că cineva s-a gândit la starea lor de bine și a trimis cărțile acolo unde oamenii au, pentru o vreme, tot timpul din lume.

7. Tramvaiul – bibliotecă Brno

Tramvaiul bibliotecă din Brno, Cehia

Într-o campanie de marketing premiată, biblioteca locală din orașul ceh Brno și regia de transport public au transformat tramvaiele în spații de lectură digitală. Informațiile au fost poziționate în vagoane în funcție de audiențe – cele pentru copii și tineri în partea din spate a tramvaiului, cele pentru seniori și persoane cu dizabilități, lângă locurile rezervate pentru ei. Acestea se accesau prin QR-code și ofereau acces la serviciile bibliotecii și la fragmente din cărțile disponibile pentru împrumut.

Un proiect similar, lansat în anul pandemiei în Kolkata, India, aduce cărțile (în format fizic) aproape de copii orașului.

Bibliotecă tramvai Kolkata, India

BONUS Biblioteca înaripată din Bolivia

Da, există și “biblioteca din avion”. Doar că nu mai zboară. În multe orașe din lume, fuselajele unor avioane mari găzduiesc astăzi biblioteci și spații comunitare.

Biblioavionul din orașului bolivian Cochabamba a fost un impozant Convair T-29B, fabricat în 1953. La exterior arată ca un avion obișnuit, dar imaginile cărților pictate și sloganul „La lectura es mi locura” (“Nebunia mea e lectura”) arată clar în ce fel de călătorii te poate purta.

Avion reconvertit în bibliotecă în Bolivia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: