Marii scriitori și carierele lor ratate. Christie, Kafka, Wilde & co

Edgar Allan Poe și milităria

Să scrii despre autorul “Corbului” că a avut o meserie (alta decât scriitor) e un pic forțat. Nu că nu-i plăcea munca, dar chiar nu-i plăcea. După un amor dezastruos cu jocurile de noroc, Edgar Allan Poe a fost admis la Academia Militară West Point. Din cauza alcoolismului și a nerespectării repetate a ordinelor, a ajuns în fața curții marțiale care l-a exclus din rândul militarilor.

Și-a petrecut anii următori “refugiat” la o mătușă cu a cărei fiică s-a căsătorit peste câțiva ani și scriind literatura sumbră care va deveni succesul său tardiv.

Capul de familie Louisa May Alcott

Autoarea romanului “Micuțele doamne” n-a dus o viață lipsită de griji. Pentru a-și hrăni surorile și pe cei doi părinți a cusut, a fost bonă și profesoară. “Rămâi la predat, nu știi să scrii”, i-a spus editorul James Fields, când a încercat să-și vândă încercările literare. Curând aveau să afle amândoi că se înșela.

Dr. Arthur Conan Doyle

Până să-i dea viață celebrului Holmes, scoțianul Conan Doyle a încercat medicina de două ori. Prima dată ca medic pe vapor, iar după căsătorie, ca oftalmolog, la Viena. Ambele încercări au eșuat din lipsă de pacienți.

Sir Arthur Conan Doyle

Sherlock, “apărut” în peisaj între cele două ratări, nu reușea să-i pună pâinea pe masă. Timp de câțiva ani, scriitorul a sperat să dea lovitura cu romane istorice. Nici cu ele n-a avut succes, însă, până la urmă, l-au salvat revenirea la seria polițistă și un ilustrator care a creat (pentru doamne) un Sherlock sexy.

Domnișoara asistentă Agatha Christie

Dă-mi o sticluță mică și mortală cu care să mă joc și sunt fericită.

Mare admiratoare a lui Conan Doyle, Agatha și-a început cariera de autoare cu o ucenicie medicală. În primul război mondial a lucrat ca asistentă. Spitalul este locul unde a dobândit cunoștințele care mai târziu vor “hrăni” aproape jumătate dintre cele nouăzeci și șase de romane ale sale cu documentația despre otrăvuri și efectele lor.

Designerul Oscar Wilde

Umoristul Wilde arată cam prin toate scrierile sale ce părere are despre muncă:

Oscar Wilde

Am lucrat întreaga dimineață pe ciorna unei poezii și am reușit să scot o virgulă. După-amiază am pus-o la loc.

Din cei 46 de ani de viață, Oscar a lucrat doar doi, ca editor la publicația “Lumea femeilor”. Nu ne mirăm prea tare. Camera sa de student căminist era plină pene de păun, crini și porțelanuri; bunii lui colegi l-au aruncat într-o zi în râul Cherwell pentru “comportament ciudat”. Orientarea homosexuală a scriitorului a devenit evidentă după publicarea primelor sale texte.

Necalificatul Dickens

Dacă v-ați imaginat că Oliver Twist și Poveste de Crăciun sunt inspirate de persoane și fapte reale… Bingo! După ce tatăl său a ajuns la închisoarea datornicilor, tânărul Charles a fost obligat să lucreze la o fabrică de cremă de ghete, pentru a plăti datoria genitorului său. Din fericire, a lipit etichete pe cutiile de cremă pentru scurtă vreme. La doar 24 de ani a devenit unul din cei mai celebri scriitori ai vremii cu “Cronicile clubului Pickwick”.

Asiguratorul Franz Kafka

Scriitorul care bântuie astăzi mentalul cititorilor de pretutindeni cu inubliabilele sale povești nu a crezut în talentul propriu. I-a cerut prietenului său Max Brod să-i ardă romanele neterminate, după moarte. Acesta i-a ignorat dorința. (Mulțumim!)

Franz Kafka

După ce a absolvit Dreptul, Franz a încercat fără succes avocatura, apoi s-a angajat în asigurări. Își petrecea zilele scriind rapoarte detaliate despre accidente de muncă și desenând leziunile victimelor.

Ce bine că, datorită disciplinei sale, a găsit vreme și pentru literatură, altfel moștenirea lui chiar ar fi fost bună de băgat în sobă!

(Documentare via Viața secretă a marilor scriitori)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: