Autoritățile ungare au amendat o librărie pentru “conținut care deviază de la normă”

Lanțul de librării Líra Könyv din Ungaria a fost amendat pentru că vindea o carte pentru copii în care sunt descrise scene din cotidianul unor copii cu părinți de același sex.

Cartea ilustrată “Micsoda Család!” include două povestiri ale autorului american Lawrence Schimel și ilustratoarei Elīna Brasliņa. Prima este despre un băiețel care își petrece dimineața cu mamele lui, iar cea de-a doua are ca personaje principale o fetiță și pe cei doi tați.

Reuters a scris că amenda în valoare de 250.000 de forinți (700 eur) a fost impusă de către autoritatea locală a județului Pesta deoarece lanțul de librării a încălcat practicile comerciale prin omiterea menționării unui conținut care deviază de la normă.

“Cartea era la raftul cu basme pentru copii. Nu exista nicio modalitate să știi că este despre o familie diferită de una normală”, a declarat comisarul județean Richard Tarnai.

Drept răspuns, autorul celor două povești a scris pe Twitter că guvernul maghiar:

“Încearcă să normalizeze ura și prejudecățile, cu aceste atacuri concertate împotriva cărților ca a mea, care înfățișează copiilor lumea plurală și diversă în care trăiesc”.

Fundația ungară care a distribuit cartea a transmis presei un comunicat în care atrage atenția că:

“Până acum aceste familii nu au avut parte de propria lor carte de povești. Acesta este motivul pentru care am considerat că este important să publicăm un basm despre ele – primul de acest fel”.

Guvernul condus de Ludovic Orban nu e la “prima abatere”

Luna trecută, guvernul ungar a adoptat un text de lege care interzice „promovarea” homosexualităţii în rândul minorilor, provocând îngrijorarea organizațiilor care apără drepturilor omului. Amendamentul a fost aprobat în timpul unei sesiuni parlamentare transmise în direct la televiziune.

„Pornografia şi conţinutul care reprezintă sexualitate sau promovează o abatere de la identitatea de gen, schimbarea sexului şi homosexualitatea nu trebuie să fie accesibile celor cu vârsta sub 18 ani”, se arată în textul legii care îşi propune să „protejeze drepturile copiilor”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: