RECOMANDARE Cărți pentru copii de 1 iunie

Cred că sunt două feluri de cărți pentru copii, din perspectiva părinților. Poveștile simpluțe și ușor plictisitoare care te adorm pe tine în timp ce încerci să adormi copilul și cărțile pentru copii pe care nici adulții nu le-ar mai lăsa din mână. Așa că m-am documentat puțin și vă propun câteva volume numai bune pentru a-i sărbători și pe copiii noștri, dar și pe copiii lăuntrici, că tot vine Ziua Copilului. Și ca să fie treaba neaoșă, toate recomandările de mai jos sunt cărți pentru copii scrise de autori români și publicate recent.

libris.ro

Ana Rotea – Detectivii aerieni (5 volume)

Ana Rotea – Detectivii aerieni

Ana Rotea spune dintotdeauna povești celor mici. Pentru că picii o ascultau cu interes în copilărie, când s-a făcut mare, s-a gândit să le scrie o carte. Și dintr-una în alta a ajuns deja la vreo câteva volume pentru copii editate și ilustrate la noi. (Am verificat și cel puțin zilele acestea sunt toate la ofertă!)

Seria de povești Detectivii aerieni, de Ana Rotea, cuprinde cinci cărți pentru copii de 7-12 ani. Dosarul Popcorn este primul caz al detectivilor aerieni, pe nume Marlău, Gesicaflecer, Bolumbo, Scupidu și Șerloc. Popcorn este porcușorul de Guineea al doamnei Geta de la 4. Acesta dispare, iar cei cinci detectivi iau la interogatoriu suspecții din cartier. Al doilea volum, Dosarul clopoțeilor de Crăciun, investighează dispariția globurilor din parcul unde, peste numai câteva zile, ar fi avut loc Festivalul de Crăciun. În Dosarul unei vacanțe de groază, micii detectivi ajung la Bran, unde un nou caz plin de întâmplări stranii își așteaptă rezolvarea. Penultima carte pentru copii din seria Detectivii aerieni, Dosarul Grafitti, ne poartă prin enigma peretelui de la școală pe care cineva a vopsit un grafitti care l-a înfuriat pe domnul director. Marlău, Gesicaflecer și ceilalți detectivi sunt pe cale să facă o descoperire șocantă. Finalmente, ultimul volum ale acestei serii palpitante pentru cei mici, Dosarul mascotelor Patata ne prezintă o vacanță de vară la bunici. Nimic nu pare a prevesti ce e pe cale să se întâmple: Scupidu dispare și e de negăsit, iar prietenii săi au o misiune contracronometru să îl găsească.

Simona Antonescu – Seria Istoria povestită copiilor (7 volume)

Simona Antonescu Istoria povestită copiilor

Ilinca și Călin sunt doi frați gemeni care găsesc în podul casei un manuscris misterios. Este un totem care le permite celor doi copii să călătorească în timp. Pretextul perfect prin care autoarea Simona Antonescu și ilustratoarea Alexia Udriște îi poartă pe copii prin istoria românilor. Sărind dintr-un timp în altul, cititorii îi cunosc pe regele Decebal, voievozii Menumorut și Litovoi, secretele cetății Histria, domnitorii Mircea cel Bătrân și Vlad Țepeș, Regina Maria și Mare Unire sau regele copil Mihai I.

Volumele Simonei Antonescu sunt cărți pentru copii de 7 ani și peste. Pe lângă plăcerea lecturii, ele oferă noțiuni de istorie și cultură generală pe înțelesul celor mici, explicarea unor termeni arhaici din limba română și prezentarea atractivă a unor importante figuri istorice. Istoria povestită copiilor aduce împreună distracția și educația, zilele acestea la preț de sărbătoare.

Cristina Centea – Romanul Alex Blue, băiatul extraterestru

Alex Blue, băiatul extraterestru.

Cristina Centea este o profesoară de engleză din Brașov, căreia personajul Alex Blue i-a adus un premiu literar. A început să scrie cărți pentru adolescenți datorită nepoților ei, care îi cer să inventeze mereu povești noi. Așa a apărut o carte pentru copii de 10+ ani, un roman SF în toată regula, Alex Blue, băiatul extraterestru. Volumul are ilustrații de Teodora Răileanu și toate ingredientele ca să placă adolescenților. Este o poveste alertă, amuzantă și plină de suspans.

Alex Blue e un băiat mărunțel de unsprezece ani care se pierde de gașca lui de prieteni și urcă fără să vrea la bordul unei nave extraterestre. Destinația este planeta îndepărtată Xilon, unde Alex se împrietenește cu Xonya și Xelen. Planeta e locuită de un neam de uriași pașnici cu pielea albastră, iar băiatul întâlnește mașinării și obiceiuri ciudate. Iar când xilonienii sunt atacați de poporul răuvoitor al arborienilor, se pare că tânărul pământean are cheia salvării tuturor.

Sper că v-am dat un impuls să căutați și să cumpărați literatură pentru copii scrisă de autori români. E uimitor câte titluri proaspete și interesante au apărut. Rafturile din librării sunt pline de cărți noi, actuale, care spun povești atractive și descriu lumea pentru cei mici, pe limba lor. Pe lângă clasicii Petre Ispirescu, Ion Creangă sau Legendele istorice, dați-le o șansă scriitorilor români de azi care imaginează povești pentru copiii noștri. Și nu uitați să hrăniți și copilul lăuntric cu jocuri, zâmbete și voie bună!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: