Tom Perrotta, Doamna Fletcher… Hai să nu fiu mustăcioasă. Cartea nu e rea. Mai ales dacă o citește o mamă singură, poate divorțată. Acum că mă gândesc așa (conștientă de relele influențe netflixiene), e chiar cool. Ne spune povestea doamnei Fletcher, al cărei fiu pleacă la facultate și o lasă singură și neconsolată în casa pustie și (ne)răsunătoare. Ce să facă ea cu tot timpul gol de copil (de responsabilitate)?
Normal că se înscrie la niște cursuri (în ziua de azi, dacă nu faci niște cursuri pe la 35-40 de ani, se cheamă că pierzi timpul aiurea). Cunoaște oameni noi și străini și începe să se acomodeze cu ideea de independență. Poate că și începe să-i placă un pic. Nu zic mai mult, că acolo e un teritoriu în care e mai bine să fie doar cititorul și autorul
În paralel, citim versiunea fiului și aici iese la iveală măiestria lui Perrotta. Lumile ăstea două, cea a mamei și a studentului plecat în lumea largă, pentru prima oară pe picioarele proprii, sunt complet disjuncte, paralele. Sunt de ceva vreme așa, doar că ei nu știau, pentru că statul împreună în aceeași sufragerie zilnic poate crea iluzia unei intimități și a unei relații – care există sau nu.
Versiunea fiului nu prea are niciun punct comun cu a doamnei Fletcher. Nu fiindcă fiul n-a participat la același divorț. Pentru că a fost și el, efectiv, acolo. Ci pentru că asta i-a deschis ușa către o nouă familie – care nu e familia lui, dar în care, măcar de fațadă, ar trebui să se integreze (sau să fie integrat).
Totuși, există o zonă, greu previzibilă, în care lumile celor doi se intersectează. E o zonă de obicei interzisă, în care mai picăm din greșeală sau de nevoie, zona intimității sexuale, locul în care credem că nimeni nu vede sau aude cine și cum suntem.
Curioși? Happy răsfoială!
De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.