Găzduită de monumentul istoric Casa Dimitrie Sturza și deschisă la început de mileniu, Cărturești Verona a fost prima librărie bucureșteană care a lansat cititorilor o invitație la experiența lecturii. Un salt enorm de la sterilele librării comuniste, cu miros chimic, ticsite de caiete, blocuri de desen, sticle cu cerneală și creioane la un univers magic în care Cartea stăpânește o întreagă casă, cu camere și spații destinate pasiunilor și vârstelor fiecărui cititor și insule de răsfăț pentru iubitorii de film, fotografie, muzică, ceai sau ciocolată gourmet.

Două decenii mai târziu, prima librărie – concept din București, continuă să fie remarcată nu doar de localnici și turiști care îndrăgesc cartea, ci și pe piața de profil europeană. De Ziua Copilului, juriul Târgului Internațional de Carte Londra 2021 a distins Cărturești Verona cu titlul de excelență “Librăria Anului” pentru:
„Oferta și activitățile online, precum și programul de granturi pentru scriitorii locali, subvenționat din vânzări, prin care și-au demonstrat simțul responsabilității față de comunitate. Toate acestea într-o clădire uimitoare transformată imaginativ într-o librărie pe care am vrea cu toții să o vizităm cât mai curând posibil.”
Bursele de creație literară Fundația Cărturești, Asociația Maria & Pro Patrimonio au fost lansate în anul pandemiei pentru a încuraja dezvoltarea literaturii române contemporane. Patru autori români de roman, proză scurtă, poezie și eseu au fost sprijiniți cu burse de 1000 de Euro și câte o lună de rezidență de creație. Proiectul a fost finanțat prin campania Cititori pentru scriitori, cu 10% din vânzările cărților autorilor români, din perioada iulie – octombrie 2020, pe carturesti.ro.

Multă forță și un dram de gingășie, noul roman al lui Andrei Dosa, este prima carte publicată prin proiectul de burse și rezidențe al librăriei anului.
Lanțul de librării Cărturești are astăzi în România 37 de spații dedicate cărții, cultului cărții și culturii (plus unul în Republica Moldova). Printre librăriile rețelei cele mai apreciate de public și specialiști sunt Cărturești Carusel, aflată în topul The Telegraph al celor mai frumoase librării ale lume, Cărturești Verona, cel mai mare spațiu dedicat lecturii din București și Cărturești Modul, librăria – galerie – grădină care a adus lumină, verdeață și culoare parterului odinioară inobservabil al Universității de Arhitectură București.