NOUTATE Una dintre cele mai așteptate cărți ale anului, “Klara și soarele” de Kazuo Ishiguro

Klara și soarele”, primul roman scris de Kazuo Ishiguro, după câștigarea Nobelului pentru Literatură în 2017, și una dintre lecturile verii recomandate de The Guardian, a apărut săptămâna aceasta și în limba română.

Citește recenzia aici.

Personajul central al cărții este androida Klara, o inteligenţă artificială menită să țină de urât copiilor şi adolescenţilor. În timp ce își așteaptă destinul “pe raftul” magazinului, Klara e remarcată de Josie. Însă Josie pare să sufere de o boală misterioasă, iar Klara, o androidă sensibilă și curioasă, cu o imaginaţie neobişnuit de dezvoltată, vrea să ajute. O umbră apasă permanent asupra lui Josie, iar credincioasa Klara încearcă să o alunge apelând la puterea mistică a Soarelui.

La fel ca în aclamatul roman “Să nu mă părăsești”, în “Klara și soarele”, Kazuo Ishiguro creează o societate distopică bântuită de frici și obsesii actuale: impactul poluării, influențele sociale ale AI, alienarea, timpul pierdut online. Temele mari ale romanului “Klara și soarele” sunt iubirea, prietenia, sacrificiul şi mântuirea.

“Tema esenţială a lui Ishiguro este inocenţa, pe care el o explorează în romane ce sînt, în acelaşi timp, familiare şi stranii şi care îşi dezvăluie doar treptat adevărata şi devastatoarea semnificaţie.” (Financial Times)

libris.ro

Kazuo Ishiguro, scurtă biografie

Kazuo Ishiguro

Kazuo Ishiguro s-a născut la Nagasaki în 1954 şi a emigrat în Marea Britanie în 1960, împreună cu familia. A debutat la 28 de ani, cu „Amintirea palidă a munţilor”, roman premiat și tradus ulterior în 13 limbi. În 1986 i-a apărut al doilea roman, „Un artist al lumii trecătoare”, laureat al Whitbread Book of the Year Award, tradus în 14 limbi. Anul 1989 i-a adus lui Ishiguro, odată cu „Rămăşiţele zilei”, râvnitul Booker Prize. În 1995 Ishiguro a publicat romanul „Nemîngîiaţii”, urmat de „Pe cînd eram orfani” şi „Să nu mă părăseşti”. În 2015 i-a apărut romanul „Uriaşul îngropat”.

Ishiguro a mai publicat şi o antologie de povestiri, apărută în 2009 şi intitulată „Nocturne. Cinci poveşti despre muzică şi amurg”. Cel mai recent roman al său, „Klara şi Soarele”, a fost lansat în martie 2021. În 1995 Ishiguro a primit distincţia Officer of the Order of the British Empire for Services to Literature, în 1998, titlul de Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres, oferit de statul francez, în 2017 i-a fost atribuit American Academy of Achievement’s Golden Plate Award, iar în 2018 statul japonez i-a acordat Ordinul Soarelui-Răsare. În anul 2017 Kazuo Ishiguro a fost laureat cu Premiul Nobel pentru Literatură.

perfect-tour.eu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: