Genul feminin domină lista recomandărilor de carte estivale The Guardian

44 din 50 de titluri de carte recomandate pentru vara aceasta de publicația The Guardian sunt scrise de femei. Lista “Summer reading: the 50 hottest new book everyone should read”, apărută zilele trecute, este deschisă de ultimul roman al Patriciei Lockwood, “Nimeni nu vorbește despre asta”.

Patricia Lockwood

Naratoarea acestui roman devine faimoasă datorită postărilor sale de pe internet și călătorește în jurul lumii pentru a-și întâlni fanii. Pe fundalul acestei existențe de vis apare iar și iar, obsesiv, ideea că niște voci străine îi dictează gândurile, în timp ce ea se străduiește să întrețină ceea ce poartă numele „Portalul“. Confruntată cu o suferință care îi reclamă prezența în lumea de aievea, tânăra va fi uimită de bunătatea, solidaritatea și dreptatea oamenilor și deopotrivă de contrariile lor. Fragmentar și inteligent, neiertător și sincer, Nimeni nu vorbește despre asta este o meditație despre iubire, limbaj și relații.

Nicio surpriză în ce privește diversitatea noutăților literare promovate de ziarul britanic. Compilația de lectură a verii include, ca întotdeauna, poezie, ficțiune, non-ficțiune, memorii, romane grafice și literatură pentru adolescenți și copii.

farmec.ro

Surpriza sunt cele patruzeci și patru de nume feminine nominalizate. N-ai cum să-ți imaginezi că selecția e rezultatul unui accident (fericit), la fel cum nu poți crede că îndelungata absență a vocilor feminine din literatură (și din artă, științe, politică etc) a fost vreodată o chestiune de șansă sau alegere.

Pentru cititorul fidel al The Guardian, favoritele verii fuseseră aproape anunțate. Cu mai puțin de o lună în urmă, un alt articol dezvăluia “cum au cucerit femeile lumea ficțiunii”, remarcând că din cinci romane de debut selectate în 2021 de renumita editură Vintage cinci sunt scrise de femei.

Patricia Lockwood, Yaa Gyasi, Rachel Cusk sunt câteva dintre scriitoarele apreciate la nivel internațional care au prins lista verii. Lockwood a fost tradusă recent la noi, Rachel Cusk are deja trei cărți publicate de editura Litera, iar Yaa Gyasi, romanul “Drumul spre casă”.

Kristen Sutherland este una dintre puținele autoare menționate pe care o puteți găsi în librării cu romanele YA “Inimi chimice” și “O listă semnificativă a celor mai îngrozitoare coșmaruri”.

Krystal Sutherland

Alison Bechtel, scriitoarea din comunitatea LGBTQ care a consacrat “romanul grafic” cu autobiografia “Casa veselă”, a scos un volum nou de benzi desenate și destăinuiri. Așteptate de public sunt și memoriile autoarei Deborah Levy (Real Estate) și “Reamintirile” (Rememberings) cântăreței Sinead O’ Connor.

Printre titlurile fierbinți ale verii mai sunt nominalizate, Luster, de Raven Leilani, câștigătoarea premiului Dylan Thomas și cel mai proaspăt roman al lui Kazuo Ighiguro, Klara și soarele.

Pe piața românească de carte, situația scriitoarelor nu e la fel de roz (ha ha). Dacă arunci o privire la bestsellerele din 2020, afli că editura Humanitas a pus în top 10 numai două nume feminine (pe care le promovează tradițional de veacuri), grupul editorial Art precis trei, iar Polirom ne propune o singură autoare. Le spală oarecum obrazul Litera, cu o distribuție neutră.

Bestsellere Polirom 2020

Ca să păstrăm un ton cvasi-optimist, remarcăm eforturile editurilor de a aduce cititorilor traduceri proaspete ale celor mai apreciați autori străini și de a da o șansă tinerilor scriitori români, inclusiv scriitoarelor.

În așteptarea vremurilor în care mititica industrie românească de carte va paria pe feminin (pe alte nume decât cele consacrate, pe care le apreciem, dar ajunge), ne uităm cu satisfacție și poftă la iarba verde din UK.

cartepedia.ro

Un gând despre „Genul feminin domină lista recomandărilor de carte estivale The Guardian

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: