În 2014, în orașul Edinburgh s-a deschis cea mai noua bibliotecă a Scoției, cu un motto pe cât de spiritual, pe atât de ancorat în realitate:
Mundum mutatu errore singillatim Schimbăm lumea, greșeală cu greșeală
The library of mistakes (“Biblioteca greșelilor”) este un demers caritabil care promovează studiul istoriei financiare. Cea mai nouă arhivă de carte din Scoția a pornit la drum cu un fond de două mii de volume dedicate proastei administrări a resurselor.

Printre titlurile expuse pe rafturile bibliotecii greșelilor sunt “Ciudata moarte a Europei”, “Când banii mor”, “Colapsul”, “Marginea haosului”, “Economia crizei” sau “Investițiile în criză și înotul cu rechinii”.
Pe cei veniți să-și învețe lecția îi așteaptă, ca în orice bibliotecă respectabilă, și o colecție obiecte – simbol ale proastelor decizii financiare luate de umanitate:
- un voucher de cumpărături pentru un magazin care nu mai există
- un plic complet acoperit cu timbre, trimis din Indonezia după Criza Asiatică din ‘97
- expoziția de bancnote care s-au devalorizat
- o replică a navei fictive Pequod, creată de Herman Melville în Moby Dick; navă care a eșuat lamentabil nu doar în misiunea de a captura faimoasa balenă, dar s-a și scufundat ducând la fund tot echipajul

Ce facem cu banii din greșeală în greșeală
Dacă Einstein are dreptate și semnul nebuniei este să faci același lucru iar și iar așteptând mereu un rezultat diferit, atunci un studiu de istorie financiară poate ajuta la reducerea nebuniei financiare.
Biblioteca greșelilor există pentru a permite studenților, profesioniștilor și membrilor publicului larg să studieze istoria financiară pentru a înțelege cum funcționează finanțele, ci nu cum ar trebui să funcționeze dacă se fac ipoteze-cheie nerealiste, explică fondatorii instituției.
“Istoria consilierii financiare” este unul dintre proiectele principale desfășurate de Biblioteca Greșelilor. Critici literari și istorici ai economiei colaborează pentru a investiga cultura generată de consilierea financiară și urmăresc dezvoltarea genului literar în ultimele secole.
Eu una abia aștept rezultatele acestei cercetări ca să aflu câte mii dintre miile de titluri de tipul “Milionar în 2 timpi și 3 mișcări” au fost în realitate opere de ficțiune. (Nu că m-ar afecta personal. Din păcate și din fericire nu cumpăr niciodată genul.)
