IAȘI Cinci muzee noi vor fi inaugurate mâine în “capitala culturală” a țării

Casa Muzeelor, instituție afiliată Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi, va fi inaugurată joi, 22 iulie 2021, şi va găzdui cinci entităţi culturale: Muzeul Literaturii Române, Muzeul Poezie(i), Muzeul Teatrului Evreiesc în România, Muzeul Copilăriei în Comunism şi Muzeul Pogromului de la Iaşi.

Muzeul Literaturii Române Iași

Cultura românească are casă nouă la Iași

Muzeul Literaturii Române valorifică documente şi obiecte de patrimoniu, îmbinând formule consacrate de etalare a exponatelor cu unele inedite. Expoziţia permanentă propune o incursiune în istoria literară românească, organizată în 14 săli de expoziţie, la etajul întâi al Casei Muzeelor din str. Vasile Alecsandri nr. 6, Iași.

Muzeul Poezie(i), primul muzeu din România dedicat ideii de poezie, cuprinde o expoziţie conceptuală, într-un limbaj artistic original, cu spirit ludic. Creatorul întregului concept este Ion Barbu, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti vizuali din România.

Expoziție Ion Barbu la Casa Muzeelor Iași

Muzeul Teatrului Evreiesc în România onorează Iașiul, oraşul în care s-a înfiinţat, în 1876, primul teatru profesionist de limbă idiş din lume. Spațiul expozițional de la parterul Casei Muzeelor, expoziţie permanentă distribuită în 11 săli, reconstituie momentele importante ale teatrului evreiesc şi valorifică moştenirea instituţiilor de cultură reprezentative pentru acesta în spaţiul românesc.

Muzeul Copilăriei în Comunism cuprinde o expoziţie permanentă cu secţiuni care recreează atmosfera dintr-o sală de clasă specifică perioadei comuniste și pe cea de acasă a copilului acelor vremuri, în care se regăsesc diverse obiecte familiare şi familiale.

Muzeul Pogromului de la Iaşi, realizat de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” în colaborare cu US Holocaust Memorial Museum, a fost inaugurat la comemorarea a 80 de ani de la tragicele evenimente din 28-30 iunie 1941. Sălile de expoziţie găzduiesc fotografii din timpul Pogromului, o hologramă, mărturii ale supravieţuitorilor şi artefacte.

Proiect colectiv al angajaților MNLR Iași

Casa Muzeelor” va oferi vizitatorilor din Iaşi şi de pretutindeni un periplu prin istoria care i-a creat oraşului renumele de capitală a culturii. Pe lângă expoziții, instituția va asigura acces la ateliere, educaţie muzeală, o sală multifuncţională de conferinţe şi o bibliotecă.

„Realizarea tuturor acestor muzee are la bază un efort colectiv major, pentru care le sunt recunoscător tuturor colegilor mei. Şi am marcat cuvântul «tuturor» întrucât, indiferent dacă au fost implicaţi direct, în echipele de implementare, sau şi-au asumat alte sarcini tocmai pentru ca aceste echipe să poată funcţiona, toţi angajaţii MNLR Iaşi au contribuit la realizarea expoziţiilor din noul sediu”, a transmis Lucian Dan Teodorovici, managerul MNLR Iaşi.

În ziua inaugurării, accesul vizitatorilor va fi gratuit. Programul obișnuit de vizitare al muzeelor va fi de marţi până duminică, în intervalul orar 10:00 – 17:00.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: