NOUTATE “Arta bucuriei”, de Goliarda Sapienza, capodoperă literară a secolului XX, tradusă în română

Editura Pandora M a publicat o nouă carte-eveniment, monumentalul roman istoric Arta bucuriei, de Goliarda Sapienza. O mare redescoperire din literatura italiană, romanul este o frescă a secolului trecut, văzută prin ochii unei puternice femei siciliene.

„Un roman febril și inteligent, foarte concret, foarte vizual, erotic și familial, psihologic și politic… mai mult decât un eveniment literar, unul existențial” (Le Nouvel Observateur), „un imn al senzualității și al inteligenței subversive” (L’Express), „un roman polițist, roman libertin, socialist, feminist, roman al anilor ’68, este tot – tot ce e mai bun din secolul XX” (L’Unità), „o poveste ce poate fi citită ca text-companion, scrisă din perspectiva celor umili, a celebrului roman al lui Lampedusa, Ghepardul” (Kirkus Reviews). Sunt doar câteva dintre cronicile elogioase care au însoțit publicarea cărții în întreaga lume.

O carte cu o poveste la fel de captivantă precum cea dintre coperți

Arta bucuriei a rămas nepublicat până după moartea autoarei. Doi ani mai târziu, soțul acesteia, Angelo Pellegrino, a finanțat tipărirea a o mie de exemplare din Arta bucuriei de către Editura Stampa Alternativa, fără mare succes de vânzări.

Peste câțiva ani, Pellegrino trimite exemplare ale cărții la Târgul Internațional de Carte din Frankfurt, unde romanul este remarcat de un editor german, care, considerându-l o capodoperă redescoperită, aranjează publicarea. Editorul german îl transmite unui editor din Franța, unde cartea apare imediat, cu un important succes de critică și de vânzări: peste 300.000 de exemplare vândute, la scurt timp de la lansare. Ca răspuns la succesul internațional, editura italiană Stampa Alternativa reeditează cartea în anul 2003 și așa începe procesul de reașezare a Artei Bucuriei în literatura italienă, ca una dintre capodoperele secolului XX.

„Goliarda scria așa cum citea, ca o cititoare, scria pentru cititorii cei mai puri și mai îndepărtați, cu o dăruire lucidă și totodată pasională, afectuoasă și senzuală, atentă la bătăile inimii unei opere mai mult decât la concepte și la forme. La idei, nu, la idei era foarte atentă — se definea ca o scriitoare ideologică, făcându-și evident o nedreptate —, da, inima și ideile erau unica sa hrană literară”, mărturisește Angelo Pellegrino în prefața cărții.

Arta bucuriei a fost scrisă de-a lungul a nouă ani, din 1967 până în 1976. Acest monumental roman sicilian, a cărui poveste începe în anul 1900 și își urmează personajul principal, Modesta, pe parcursul întregii perioade a secolului XX, este în același timp un roman al maturizării, o poveste despre aventuri și descoperiri sexuale, o ficțiune autobiografică și o schiță a trecutului moral, politic și social al Italiei. Născută într-un mic sat sicilian și orfană la nouă ani, Modesta își petrece copilăria într-o mănăstire. Senzuală, mândră și hotărâtă, Modesta vrea să descopere bogăția infinită a vieții și începe să distrugă toate barierele sociale care îi împiedică căutările și împlinirea dorințelor. Seduce bărbați și femei deopotrivă și chiar crima devine acceptabilă ca mijloc de dobândire a fericirii și al descoperirii de sine.

Despre Goliarda Sapienza, autoarea romanului Arta Bucuriei

Scriitoare și actriță, Goliarda Sapienza (1924-1996) este considerată astăzi una dintre figurile emblematice ale mișcării feministe italiene. S-a născut în orașul sicilian Catania, într-o familie de orientare antifascistă. Mama ei, Maria Guidice, a fost o figură proeminentă a mișcării socialiste italiene, iar tatăl ei, Peppino Sapienza, un cunoscut avocat socialist. La 16 ani, Goliarda s-a mutat la Roma împreună cu mama, pentru a studia la Academia de Arte Dramatice. Timp de zece ani, a fost actriță de film și de teatru. A lucrat, printre alții, cu Luchino Visconti și Francesco Maselli.

Printre romanele publicate de Goliarda Sapienza se numără Lettera aperta (1967), Il filo di mezzogiorno (1969) și Io, Jean Gabin (2010).

Cumpără cartea Arta bucuriei de AICI.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: