CINEMA Un film care-ți umple inima, “Un loc ca oricare altul”

Din 10 septembrie intră în cinematografe unul dintre filmele care mi-au umplut inima de duioșie și dragoste, anul acesta, la TIFF (Transilvania International Film Festival). Nu pot să spun decât: musai de văzut. Cei doi protagoniști fac magie pe ecran cu susținerea unei echipe fantastice de cineaști, între care directorul de imagine Marius Panduru și producătorul Cristian Nicolescu.

John (James Norton) are 35 de ani şi îşi câştigă traiul spălând ferestre. Îşi dedică tot timpul creşterii fiului său de patru ani, Michael (Daniel Lamont), după ce mama i-a părăsit, la scurtă vreme după ce a născut. Când John află că mai are doar câteva luni de trăit, principala sa grijă este să găsească familia perfectă pentru Michael. Mai mult, copilul nu trebuie să afle absolut nimic despre ce-l aşteaptă. Dar cum poate John să judece o familie doar pe baza unei scurte întâlniri? Îşi cunoaşte copilul suficient de bine pentru a alege în locul lui? Aflarea răspunsurilor la aceste întrebări devine principala luptă care i-a mai rămas de dus.

Un loc ca oricare altul, filmul inspirat de o poveste reală

Regizorul filmului, Uberto Pasolini, producător nominalizat la Oscar, conte italian și nepot al marelui cineast Luchino Visconti, a găsit inspirație pentru filmul său într-un ziar britanic:

„Am citit titlul, apoi articolul și m-a mișcat povestea, eram curios ce aș fi făcut dacă aș fi fost eu în locul tatălui. Foarte dificil, am o familie mare, fiicele mele au o mamă minunată, am o situație financiară excelentă, pe cînd tatăl acestui băiat nu avea familie, prieteni sau o situație materială bună. El și-a dedicat ultimii patru ani din viață băiatului său, astfel că am dorit să surprind călătoria prin care au trecut ei, ce trebuie să fi simțit în toată această perioadă. Într-un fel, o văd ca pe o poveste de dragoste între un tată și băiețelul său.”, spune regizorul filmului într-un interviu acordat publicației românești Observator Cultural.

James Norton (36 de ani), starul din „McMafia”, și Daniel Lamont (6 ani), cei doi protagoniști ai filmului, au legat o relație specială pe platourile de filmare, oferind sensibilitate și credibilitate personajelor interpretate, tată și fiu:

„James Norton, care interpretează rolul tatălui, a fost extrem de afectiv; a dezvoltat o prietenie adevărată cu tânărul Daniel. Iar asta s-a văzut pe ecran. Relaxarea lui James l-a făcut pe Daniel să se simtă confortabil, să fie fericit, dar și serios la nevoie, în timpul filmărilor. Daniel a învățat de la James ce înseamnă actoria, dar și ce înseamnă munca. El nu este un copil liniștit, introspectiv, ca personajul lui, ci dimpotrivă: este foarte gălăgios, extrovertit și fericit. Daniel a înțeles totuşi diferența dintre el cel real și Michael. S-a adaptat imediat și a jucat fantastic!” – Uberto Pasolini, Aperitiff.

Secvență din filmul Nowhere Special / Un loc ca oricare altul

Filmat de directorul de imagine român Marius Panduru, avându-i printre producători pe Cristian Nicolescu, „Un loc ca oricare altul”/ „Nowhere Special” a fost descris de publicația britanică Screen Daily drept „o experiență aproape senzorială”, în timp ce Corriere Dela Serra îl cataloghează ca fiind „frumos și sfâșietor”, iar The Spectator spune:

„Atenție! Veți avea nevoie de o cutie de șervețele la îndemână, dacă nu cumva de toate șervețelele din lume”.

„Un loc ca oricare altul”/ „Nowhere Special” (Italia, România, Marea Britanie, 2020) este cel de-al treilea film regizat de Uberto Pasolini, câștigător European Film Awards. „Machan”(2008) și „Still Life” (2013), filmele sale anterioare, au câștigat aprecierea publicului din România primind Premiului Publicului la Festivalul Internațional de Film Transilvania TIFF.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: