INEDIT În weekend, Capitala găzduiește prima ediție a Festivalului Scrisorilor

În perioada 17-19 septembrie 2021, Asociația HEARTH organizează prima ediție a Festivalului Scrisorilor, un produs cultural inedit care își propune ca, prin artă și scrisoare, să creeze un canal de legătură între generațiile de ieri și de azi.

Nostalgia și curiozitatea se întâlnesc la Festivalul Scrisorilor – nostalgia celor care cunosc emoția scrierii și așteptării unei scrisori și curiozitatea celor pentru care comunicarea instantanee este norma.

“Te salut cu respect” vs. “sal cf” și mesaje între generații

Festivalul Scrisorilor este un proiect cultural și educațional care invită publicul la evenimente din sfera artelor vizuale, artelor spectacolului, filosofiei, istoriei și literaturii.

Iubitorii de cultură se vor bucura de o gamă variată de activități – conferințe, expoziții de pictură, fotografie și texte, proiecții video și video-scrisori, dezbateri, trasee creative & treasure hunt și ateliere de scriere creativă pentru liceeni.

Scriitoarea Ana Maria Sandu și directorul artistic al Festivalului Scrisorilor, Natalia Cebanu

Dintre invitații speciali pe care publicul îi poate întâlni pe parcursul celor trei zile de festival sunt Nicolae Comănescu, Andrei Crăciun, Ada Galeș, Sebastian Grama, Nora Iuga, Cornel Moraru, Monica Neațu, Darie Nemeș Bota, Mihaela Popa, Victoria Răileanu, Ana Maria Sandu și actorii: Pavel Bârsan, Alma Boiangiu, Cătălin Coșarcă, Ana Donosa, Oana Dragnea, Florina Gleznea, Denis Imbrescu și Cristina Casian.

Program Festivalul Scrisorilor

Iubitorii de artă sunt așteptați la evenimente, în weekendul 17-19 septembrie

Istoria culturală a scrisorii

Istoria scrisorii ca instrument de comunicare este tema conferinței care deschide festivalul vineri, 17 septembrie, ora 18.00, la Muzeul Național al Literaturii Române (mansardă). Invitatul special, Sebastian Grama, pleacă de la analiza unor scrisori celebre oferind participanților un bagaj de perspective istorice și culturale asupra scrisorilor.

Atelierele Jurnalul creativ prin tehnica colajului

Afiș atelier Jurnal creativ prin tehnica colajului

Tinerii cu abilități artistice și cei curioși să afle mai multe despre îmbinarea mai multor media în artă sunt așteptați la atelierul „Jurnalul creativ prin tehnica colajului”, unde vor învăța să-și exprime creativitatea. Vor fi îndrumați de Andrei Stan – artist vizual, regizor de film și muzician. Andrei este absolvent MET Film School din Londra și, pe lângă proiectele artistice, predă la Kogaion Gifted Academy, unde învață copiii să utilizeze tehnologia în moduri creative și să își exploreze emoțiile într-un mod creativ.

MaRE, Muzeul de Artă Recentă, va găzdui cele două ateliere de tehnica colajului sâmbătă, 18 septembrie, de la 12:30 și 13:30. Numărul – limită de persoane pentru fiecare grupă este 10, iar vârsta maximă a participanților 19 ani.

Atelier Capsula Timpului

Afiș atelier Capsula Timpului

Sub îndrumarea Nataliei Cebanu, directorul artistic al festivalului, participanții sunt invitați să-și scrie sieși o scrisoare, de mână alegând cu înțelepciune și sinceritate cuvintele și ideile. Pentru ca cercul corespondenței să fie complet, scrisorile vor fi sigilate și, peste un an, trimise expeditorilor-destinatari pentru a (re)simți plăcerea primirii și deschiderii unei scrisori. Atelierul are loc duminică, 19 septembrie, ora 11, la Muzeul Municipiului București (Palatul Șuțu).

Video-scrisori: Omagiu Nora Iuga

Scriitoarea Nora Iuga și artista Natalia Cebanu

La Muzeul Național al Literaturii Române (mansardă), duminică, 19 septembrie, de la ora 13.00, va avea loc proiecția video dedicată scriitoarei Nora Iuga. Evenimentul o sărbătorește pe autoare cu o selecție de texte din cartea sa – Scrisori neexpediate, urmată de o discuție despre scris și scrisoare cu protagonista omagiului.

Agenda completă a Festivalului Scrisorilor poate fi consultată AICI. Participarea la activitățile festivalului este gratuită. Proiectul este cofinanțat de: Administrația Fondului Cultural Național.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: