EVENIMENT De Basm – ateliere pentru copii, întâlniri cu scriitorii, dialog cu profesorii și bibliotecarii și concurs național


Toamna aceasta, De Basm – Asociația scriitorilor pentru copii și adolescenți, cea mai cunoscută inițiativă ce promovează literatura română contemporană pentru copii și tineret, revine în forță, cu două proiecte care aduc împreună tinerii scriitori și cititorii și mai tineri la „Zilele LittleLIT – Împreună” și „Noi facem povești”.

Proiectele includ evenimente și resurse menite să readucă în viața copiilor, a educatorilor și a publicului larg poveștile și pe creatorii lor. Ateliere de lectură și dezbateri în școlile și bibliotecile din țară, master-class-uri pentru profesioniștii din domeniu, lecturi publice, concursuri, filme de prezentare, recomandări de lectură și un catalog online ce reunește autori cunoscuți de literatură pentru copii și tineret.

„Zilele LittleLIT – Împreună”

Continuând tradiția inițiată în 2019 de “Întâlnirile De Basm”, între 11-17 octombrie 2021, micul șoricel albastru de bibliotecă, mascota LittleLIT, va construi un spațiu magic pentru autori și cărți, o insulă fermecată în mijloc de București, unde organizatorii își doresc ca toți cei prezenți – scriitori, ilustratori, editori, copii, părinți și educatori – să se simtă ca fiind parte din comunitatea iubitorilor de carte.

„Ne-am gândit că, după un an marcat de separare și distanțare, în care atât creatorii, cât și publicul au experimentat poate mai mult ca oricând izolarea, Zilele LittleLIT – Împreună ar putea să reconecteze scriitorii români de literatură pentru copii cu cititorii și cu colegi în ale scrisului din alte țări. De asemenea, ne dorim să-i provocăm pe toți participanții la această sărbătoare a literaturii pentru copii să redescopere bucuria de a fi împreună, de a se oglindi în povești care vorbesc despre prietenie, solidaritate și însoțire”, au declarat Adina Rosetti și Victoria Pătrașcu, reprezentantele De Basm – Asociația scriitorilor pentru copii și adolescenți.

Fotografie de la “Caravana De Basm” 2021

„Noi facem povești”

Primul proiect integrat de promovare a scriitorilor români pentru copii, “Noi facem povești” este o premieră atât pentru organizatori, cât și pentru piața de carte pentru copii și tineret din România.

Se va desfășura online în septembrie și octombrie 2021, la nivel național. Vor fi difuzate clipuri de promovare a scriitorilor de literatură pentru copii, se vor face recomandări de lecturi pentru copii și va fi realizat un catalog de prezentare a scriitorilor de literatură pentru copii.

Elevii și profesorii vor participa la ateliere și dezbateri în șase județe – Argeș, Giurgiu, Tulcea, Vâlcea, Gorj și Dâmbovița, iar copiii sunt invitați la concursul național: „Cărți fermecătoare doar pentru o întrebare”.

«Noi facem povești» își dorește să îi facă cunoscuți pe scriitorii acestui gen de literatură din România, cărțile lor, să facă literatura pentru copii mai accesibilă în locurile unde scriitorii și cărțile copilăriei sunt rare sau lipsesc cu desăvârșire.

Unul dintre obiectivele proiectului este consolidarea colaborării dintre scriitori și bibliotecile județene și comunale din România. Organizatorii își doresc deschiderea “unui dialog onest și aplicat cu profesioniștii din biblioteci despre felul în care literatura pentru copii contribuie la creșterea noilor generații de cititori, dar și cum poveștile copilăriei ar putea ajuta la sporirea numărului de utilizatori ai bibliotecilor și la creșterea relevanței acestora în comunitate”.

În lista scriitorilor participanți la evenimentele De Basm se regăsesc două invitate străine: cunoscutele autoare de cărți pentru copii Asa Lind (Suedia) și Dana Grigorcea (Elveția), alături de nume cunoscute din România: Lavinia Braniște, Ioana Nicolaie, Adina Rosetti, Victoria Pătrașcu, Laura Grunberg, Iulia Iordan, Carmen Tiderle, Cristina Andone, Andreea Iatagan, Sînziana Popescu, Claudia Groza, Luciana Grosu, Cristina Beatrice Preda, Simona Felicia Epure, Laura Pamfiloiu, Luminița Corneanu, Irina Mureșan, Alex Moldovan, Cosmin Perța, Iulian Tănase și Florin Bican.

Pentru detalii despre evenimentele proiectelor, urmăriți site-ul, pagina Facebook și canalul de YouTube.

Despre Asociația De Basm

De Basm – Asociația scriitorilor pentru copii și adolescenți este o organizație profesională, înființată în anul 2018, care are ca principal scop promovarea literaturii române contemporane pentru copii și tineret, susținerea creatorilor și facilitarea accesului copiilor din medii defavorizate la lectură.

Câteva dintre proiectele realizate în ultimii ani sunt „Caravana Nesupusele” (2019), ateliere creative și lansări de carte în 39 de localități din România, „Caravana De Basm” (2020), ateliere în comunități defavorizate și în școli rurale; „Caravana De Basm în Oltenia de sub munte” (2021), ateliere de scriere creativă în șase sate din județul Vâlcea, întâlnirile și dezbaterile din cadrul LittleLIT.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: