NOUTATE Convorbiri cu Ana Blandiana despre „Cartea cu delfini”, recent apărută la editura Humanitas

“Cartea cu delfini”, volumul de memorii proaspăt intrat în librării reunește o amplă discuție între poeta și scriitoarea Ana Blandiana și conferențiarul universitar Serenela Ghițeanu. Cele cinci capitole de convorbiri începute în primăvara anului trecut, ating câteva teme importate: biografia scriitoarei, opera ei și opiniile despre lume și actualitate.

Ana Blandiana și Serenela Ghițeanu se vor întâlni cu cititorii astăzi, 25 octombrie 2021, în cadrul unui eveniment la care va participa și scriitorul Cristian Pătrășconiu. Discuția va fi poate fi urmărită online, de la ora 19:30 pe pagina Facebook a editurii şi pe canalul YouTube al Humanitas.

„Aveam 25 de ani când m-am apucat, ca-n Voltaire, să-mi lucrez grădina şi când am descoperit că tot ce e firesc e miracol. Cred că este cea mai mare descoperire pe care am făcut-o în viaţă. În afară de sentimentul că nu sunt niciodată singură, această recunoaştere continuă a minunii este pentru mine definiţia lui Dumnezeu. Înrudirea mea cu Eminescu şi Blaga este de natură mai mult spirituală decât stilistică. Aşa cum toată lumea observa în copilărie că semăn cu bunicul, deşi el era un ţăran bătrân, iar eu o fetiţă născută la oraş, sunt mândră că semăn cu ei, deşi aparţinem fiecare altui fragment al istoriei poeziei, pentru că, de fapt, nu paginile, ci sufletele noastre seamănă. Cred că a fi liber oricând şi oriunde înseamnă a gândi totul cu propriul tău cap, a supune totul spiritului tău critic, fără a accepta controlul nici unei cenzuri, oricât de corecte. Libertatea este refuzul fiecărui om, în fiecare clipă, de a lăsa pe altul să gândească în locul său. Eram destul de mică atunci când mi-am dat seama că este mult mai simplu să fii bun decât să fii rău. Am avut întotdeauna un fel de mirare amestecată cu milă faţă de cei ce făceau rău, când asta presupunea efortul de a-l face. Cu timpul, am ajuns să cred că omul – care se naşte bun – trebuie doar să aibă grijă de acest dar primit la naştere, să nu-l piardă, să nu-l degradeze, să-l exerseze ca pe orice talent care, neexersat, dispare”, povesteşte Ana Blandiana.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: