Scriitorul Norman Manea, omagiat la New York, la peste cinci decenii de carieră

Institutul Cultural Român din New York și Ambasada României în Statele Unite va organiza vineri, 5 noiembrie 2021, un eveniment special în onoarea prozatorului și eseistului Norman Manea, unul dintre cei mai cunoscuți autori români la nivel mondial și supraviețuitor al Holocaustului.

Omagiul celebrează cariera de peste cinci decenii și reușitele literare deosebite ale scriitorului și intelectualului Norman Manea și rolul său excepțional în întărirea relațiilor culturale româno-americane.

Sala principală a ICR New York va purta de acum numele autorului

Evenimentul cuprinde o conferință susținută de profesorul Claudiu Turcuș de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, autorul lucrării Estetica lui Norman Manea, și vernisajul expoziției “Norman Manea – A Life in Pictures” /„Norman Manea – O viață în imagini”, care prezintă fotografii de familie inedite și instantanee ce surprind parcursul literar și personal al autorului.

În deschidere vor lua cuvântul dl. Andrei Muraru, ambasadorul României la Washington, și dl. Dorian Branea, directorul ICR New York. Cu această ocazie, ca moment distinct al serii, sala principală a ICR New York va primi numele „Norman Manea”.

„Norman Manea este nu doar unul dintre scriitorii noștri cei mai străluciți, a cărui operă impresionantă, scrisă aproape exclusiv în românește chiar și după lungi ani de exil, a cunoscut un succes internațional uriaș, ci și o voce influentă și respectată în dezbaterile cele mai importante ale lumii de azi. Prin acest eveniment, onorăm un mare ambasador al culturii române în Statele Unite, un martor înțelept și atent al istoriei, care pulsează în opera sa diversă în toate înfățișările ei tragice și sublime, și nu mai puțin un om de o bunătate și o generozitate ce aparțin doar spiritelor înalte,” a declarat Andrei Muraru, ambasador al României în Statele Unite.

„Norman Manea e admirabil în multe privințe: ca scriitor a cărui literatură a putut într-adevăr să schimbe vieți și pe care confrați încă și mai celebri l-au considerat nu numai un egal, ci și un prieten, ca o mare conștiință a tragicului secol XX, pledând în numele victimelor inocente pentru recuperarea memoriei ocultate și a adevărului interzis, precum și ca personalitate-punte, care leagă, prin dubla sa apartenență, ca puțin alții, culturile română și americană, spune Dorian Branea, director ICR New York.

Despre scriitorul Norman Manea

Norman Manea (n. 1936) este nul dintre cei mai apreciați prozatori și eseiști români, profesor de literatură europeană și „writer in residence” la Bard College, New York.

De la debutul din 1966 și până în 1986, când a plecat din țară, a publicat zece volume, fiind distins cu Premiul Asociației Scriitorilor din București (1979) și Premiul Uniunii Scriitorilor (1984, anulat apoi de Consiliul Culturii și Educației Socialiste).

Cărțile lui Norman Manea au fost traduse în peste 30 de limbi, fiind elogios recenzate. Volumele publicate în SUA au figurat în selecția celor mai importante apariții editoriale The New York Times. În 1992 a primit Bursa Guggenheim și Premiul MacArthur, iar în 1993 Biblioteca Națională din New York l-a sărbătorit cu prilejul acordării distincției „Literary Lion”. În 2002 i s-a atribuit Premiul internațional de literatură Nonino pentru „Opera omnia”, iar în 2006, Premiul Médicis Etranger pentru Întoarcerea huliganului.

În 2010 a primit distincția „Commandeur dans l’Ordre des Arts et des Lettres” din partea guvernului francez, iar în 2011 prestigiosul premiu literar Nelly Sachs și a fost ales membru de onoare al Royal Society of Literature.

În 2012, Uniunea Scriitorilor din România i-a decernat Premiul Național pentru Literatură și, un an mai târziu, l-a nominalizat pentru Premiul Nobel. În 2016 a primit Marele Premiu pentru Literatură în limbile romanice al Târgului Internațional de Carte de la Guadalajara, Mexic. În același an a fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Ofițer de către președintele României.

Cărțile sale sunt publicate de Polirom, în seria de autor consacrată, Norman Manea fiind unul dintre cei mai îndrăgiți autori din portofoliul editurii. Lansată în anul 2008, seria Norman Manea cuprinde 19 titluri.

Cea mai recentă apariție este romanul colaj Umbra exilată, povestea unui supraviețuitor al lagărelor din Transnistria, a existenței sale ulterioare într-o dictatură comunistă și exilul în America. Discursul narativ se desfășoară pe mai multe niveluri, fiind potențat cu un colaj de fragmente literare semnificative și însemnări de lectură despre identitate, iubire și literatură.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: