NOUTATE Fizica tristeții, Gheorghi Gospodinov, tradusă în colecția Anansi World Fiction

Gospodinov

Începutul lunii noiembrie aduce în librăriile fizice și online din țară romanul Fizica tristeții, de Gheorghi Gospodinov, cel mai apreciat scriitor bulgar al momentului. Romanul a fost recompensat cu Premiul Jan Michalski pentru literatură, în 2016, și adaptat într-un film de animație multipremiat la nivel global (14 premii internaționale).

Trailer film Fizica tristeții / The Physics of Sorrow

Fizica tristeții, un labirint de povești împrejurul minotaurului

Legenda Minotaurului este metafora structurantă a labirintului de povești despre propria familie care alcătuiesc Fizica tristeții. Naratorul sare dintr-o epocă în alta și dintr-o perspectivă în alta, într-o explorare minuțioasă și amuzantă a mentalității est-europene.

Fizica tristeții este o carte ce are la bază obsesia pentru arhive, colecții, muzee și capsule ale timpului, despre urmele lăsate de timpul pierdut în texte, imagini și asupra obiectelor. În povestea-cadru a lui Gospodinov, Minotaurul este victima: neputând să-și aleagă propria formă de existență, el este secretul bine păstrat din pivnițe, arhive și demisoluri. Gheorghi Gospodinov se dovedește a fi, în acest roman, un demn urmaș al lui Borges.

„O nebunie de carte. Extraordinară, dinamică, reflexivă, incredibil de amuzantă, filosofică și poetică, minuțioasă și grandioasă. (Berliner Zeitung)

„O evocare plină de viață a Mitteleuropei aflate sub stăpânirea comunistă, un spațiu în care naratorul, familia sa și întreaga lor comunitate au trăit în subteran, atât la propriu, cât și metaforic”, (The Literary Review)

Întrebat cum își situează propriul roman în contextul narațiunilor care au drept temă trecutul recent, autorul a mărturisit că el crede în ficționalizarea poveștilor personale:

Odată, un editor de la una dintre cele mai mari edituri germane mi-a spus că romanele mele sunt grozave, dar prea est-europene. Acest lucru este probabil adevărat. Sper totuși că Fizica tristeții este puțin diferit și că poate să-i ofere cititorului un altfel de labirint. Cred că, dincolo de împărțirea aceasta teritorială, cu toții venim dintr-o singură țară comună: țara copilăriei. Fizica tristeții este un roman despre empatia pe care am avut-o în copilărie și am pierdut-o ulterior. O carte despre Minotaur ca un copil abandonat. Despre istoria personală a secolului XX. Sunt convins că povestea personală este mai importantă decât Istoria lumii. Sau sunt același lucru. Acesta este contextul real al romanului, sper.

Provocat să-și imagineze evenimentul ideal de lansare a cărții în România, Gheorghi Gospodinov ne-a spus că s-ar înconjura de scriitori români apropiați de el și ar transforma evenimentul într-o reuniune a cititorilor români și bulgari:

Sunt atât de mulți scriitori români pe care îi cunosc și îi plac. Acum o săptămână am fost finalist alături de Ana Blandiana la Premiul european Strega. Îmi place să îi citesc pe Mircea Cărtărescu, Dan Lungu, Filip Florian, Lucian Dan Teodorovici, Nora Iuga, Florin Lăzărescu și mulți alții, scriitori români dragi cu care mă știu și alături de care am luat parte la multe evenimente comune. Cioran este unul dintre gânditorii mei preferați. Am fost cu ani în urmă la marile festivaluri din Iași și București. Așa stând lucrurile, cred că evenimentul perfect ar fi o lectură publică noaptea pe Dunăre, un eveniment literar cu muzică, orchestră mică (nu ca pe Titanic). Și astfel să avem în public oameni de pe ambele maluri ale Dunării – români și bulgari. Știți că avem doar două poduri între România și Bulgaria. Nu găsiți că este destul de ciudat?

Romanul Fizica tristeții apare în traducerea din limba bulgară a Cătălinei Puiu.

Despre Gheorghi Gospodinov, autorul romanului Fizica tristeții

Gheorghi Gospodinov (n. 1968) este cel apreciat scriitor bulgar al momentului și cel mai cunoscut de cititorii din întreaga lume. Romanul său de debut, Un roman natural (editura Cartier), a fost tradus în peste 20 de limbi.

Autorul “Fizicii tristeții” a publicat, pe parcursul carierei sale, poezie, proză, eseuri, piese de teatru și scenarii de film. Scrie în mod regulat articole pentru cotidianul bulgar Dnevnik și pentru Deutsche Welle. În prezent trăiește la Sofia.

libris.ro

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: