Cea mai vastă platformă de social media testează o funcție nouă a aplicației prin care utilizatorii pot alege cât conţinut să vadă din partea prietenilor, a grupurilor de discuţii sau a paginilor pe care le urmăresc.
De fapt, așa zisa funcție nouă nu e chiar o inovație. De ceva vreme aveai opțiunea vezi mai puțin de la Cutare sau nu mai urmări 30 de zile. La fel, în cazul paginilor, era o gamă largă de opțiuni, pe care v-am și prezentat-o detaliat, când că am realizat că Facebook ascunde deliberat postări – ca să ne intoxice cu reclame, nestânjeniți de conținutul organic. Practic a introdus o mizerie prin care te împiedică să vezi fluxul real, necenzurat al rețelei.

Ceea ce era odată newsfeed acum e un flux separat în trei categorii distincte, care funcționează automat pe culoarul ACASĂ – respectiv acolo unde Facebook îți prezintă ce vrea, adică reclame și postări care fac să vezi lumea în alb negru. Nu-i ușor să ieși din mincinosul-acasă și să ajungi la cel adevărat. Trebuie să faci o mișcare de scroll – down, apoi una de scroll -up și abia atunci apar ca prin magie, în partea de sus celelalte categorii – RECENTE și FAVORITE.

Și ca să vezi la favorite tot ce postează paginile respective, mai ai încă 17 setări de făcut. Am încercat să le simplificăm în acest grafic.

Revenind la noile schimbări promise de compania condusă de Mark Zuckerberg – primele comunicări sugerează să urmează o concesie pe cel mai sensibil subiect, cel legat de algoritmul pentru newsfeed. Au început un test care adaugă în aplicaţia Facebook o nouă secţiune a paginii de configurare. De aici, utilizatorii ar trebui să poată schimba parametrii generali ai fluxului de conţinut.
Trei tipuri de conţinut vor putea fi modificate: de la prieteni şi familie, de la grupuri și de la pagini şi personalităţi publice. În dreptul fiecăreia este afişat câte un meniu “drop-down”, cu opţiunile: mai puţin, normal şi mai mult.
Astfel, utilizatorul poate alege să vadă mai mult, mai puţin sau în aceeaşi măsură ca şi până acum conţinutul care provine din cele trei categorii. Spre exemplu, se poate reduce volumul conţinutului generat de grupuri şi se poate creşte volumul conţinutului provenit de la prieteni şi familie.
Testul este activ momentan pentru un procent redus de utilizatori, până când Facebook analizează impactul acestuia. Deocamdată nu se poate şti dacă va fi extins la nivelul întregii reţele.
Din punctul meu de vedere, introducerea unor noi opțiuni de filtrare a conținului îi aduce beneficii lui Facebook. Atâta vreme cât majoritatea utilizatorilor activi nu cunosc nici vechile opțiuni de filtrare conținut (supercomplicat de setat), cum poți să crezi că adăugând noi opțiuni vei simplifica controlul în newsfeed? Părerea mea e că nu e decât o strategie corporatistă de tipul Fii atent ce-ți dau! Wow! (Ca să nu vezi ce-ți iau). Și că rețeaua lui Mark se duce lent, dat inevitabil spre colaps.