“O carte dată naibii” de Jason Mott câștigă National Book Foundation Award

Scriitorul din Carolina de Nord, Jason Mott, a câștigat premiul National Book Foundation 2021 pentru ficțiune, cu romanul Hell of a Book, scrie The Guardian. Fundația a descris cartea lui Mott un „roman magistral” care a deschis un nou teren:

„O examinare îndrăzneață din punct de vedere structural și conceptual a artei… [care] reușește cumva trucul imposibil de a fi jucăușă, perspicace și profundă, toate în același timp.”

O carte dată naibii, de Jason Mott abordează tema rasismului în SUA

Romanul împletește narațiunea unui autor aflat într-un turneu de carte, inspirată de experiențele proprii ale lui Mott, cu povestea unui tânăr negru poreclit Soot, care este hărțuit de copii din cauza culorii pielii sale.

Mott a spus că Hell of a Book a fost, de asemenea, inspirat de valul de asasinările succesive ale afro-americanilor de către poliția americană în ultimii ani și de ceea ce presupune, pentru un bărbat de culoare, să se mențină în siguranță pe străzile Americii.

„Aș dori să dedic acest premiu tuturor celorlalți copii nebuni, tuturor exclușilor, ciudaților, hărțuiților, celor atât de nonconformiști încât nu au putut alege altfel decât să fie înțeleși greșit de lume și de cei din jur.” a spus Mott în discursul de acceptare.

[…] celor care, în ciuda acestui fapt, refuză să-și limiteze imaginația, refuză să-și abandoneze visele și refuză să-și nege, să-și diminueze identitatea sau adevărul sau iubirile lor. Spre deosebire de mulți alții.”

Jason Mott este renumit pentru cel mai bine vândut roman al său, cartea sa de debut, apărută în 2013. Cei care se întorc, este o poveste dulce – amăruie despre pierdere și regăsire abordează reapariția unor oameni morți, într-un oraș din Missouri. Romanul a fost adaptat ulterior în serialul TV american Resurrection.

Cei care se întorc, Jason Mott

libris.ro

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: