De la copila Hermione din seria Harry Potter până la domnișoara încântătoare din Beauty and the Beast sau tânăra actriță care ne surprinde în pelicule precum The Circle sau Little Women, Emma Watson a atras atenția drept una dintre cele mai talentate și sensibile apariții ale noii generații de actori de la Hollywood. Descriindu-se pe sine drept o persoană timidă și introvertită, Emma Watson a făcut din celebritatea sa mai puțin o miză pentru revistele de scandal cât o platformă pentru drepturi sociale și pentru valorile subestimate ale generației sale.
Emma Watson este ambasador al ONU pentru drepturile femeilor, activistă în domeniul schimbărilor climatice și încurajează constant lectura ca mijloc de educație, dezvoltare a imaginației și creativității. Watson e cunoscută pentru campaniile în cadrul cărora “ascunde” cărți cu dedicație în metroul londonez pentru a încuraja oamenii să se bucure de citit și de orizonturile pe care acesta le oferă. Am ales dintre volumele recomandate de Emma Watson în ultimii ani câteva creații feminine care ne dau o perspectivă diversă asupra condiției femeii în secolul 21.
Persepolis – de Marjane Satrapi

Romanul grafic în două volume al Marjanei Satrapi ne prezintă, din perspectiva benzilor desenate, traiectoria existenței autoarei de la copilăria din Teheran în vremea Revoluției iraniene până la adolescența petrecută în Austria și apoi stabilirea definitivă a familiei Satrapi în Franța. Periplul tinerei Marjane și al familiei sale în mijlocul schimbărilor profunde ale unei societăți zdruncinate de frământări este ilustrat în două volume excepționale care ne invită să cunoaștem în profunzime o cultură și o definiție diferită a libertății. Fie că cititorul este un copil, un adolescent sau un adult, această carte ne propune un exercițiu de raportare individuală la sistemul de valori al societăților din care facem parte. Ce pot să învăț și ce îmi poate fi util din ceea ce văd jurul meu? Cum pot să învăț toleranța și empatia? Cum ar arăta lumea dacă am fi cu toții mai puțin radicali? Persepolis este o invitație grafică la a găsi idei comune ca răspunsuri la aceste mari întrebări.
Culoarea purpurie – de Alice Walker

Premiul Pulitzer și National Book Award ar trebui să fie motivații suficiente să citim romanul lui Alice Walker. Această poveste inițiatică o are în centru pe Celie, o adolescentă afro-americană din sudul Americii de început de secol 20. Cartea este o cronică a unei familii care își țese relațiile de dragoste și ură de-a lungul a multe decenii, cu personaje feminine viguroase care formează un cor de voci ce ne vorbesc peste timp.
Foame. Memoriile corpului (meu) – de Roxane Gay

Cartea aceasta vorbește într-un mod intim și onest despre transformările corpului femeii din copilărie și până la maturitate și despre teama, presiunea și prejudecățile ce lasă urmele lor în propriul trup. Cum ne raportăm la cum arată, cum simte plăcerea, cât de sănătos este corpul nostru, ne modelează în moduri surprinzătoare conduita în viață dar și emoțiile și mintea. Trauma și suferința lasă și ele urme în corp dar sunt și ocazii nebănuite de a învăța cum să dăm un sens mai deplin propriei existențe.
Foame. Memoriile corpului (meu) este un volum multipremiat, bestseller New York Times. Roxane Gay este una dintre scriitoarele feministe cele mai cunoscute în ultimele două decenii, iar acesta este primul titlu al său tradus în română.
Argonauții – de Maggie Nelson

Volumul Argonauții propune o perspectivă care împinge limitele propriei noastre moralități și ne invită să ne adresăm întrebări complicate despre gen, sexualitate și familie, întrebări “bombă” în societatea polarizată a acestor ultimi ani. Un cuplu bisexual urmează să aibă un copil iar autoarea (ea însăși protagonista acestei cărți care e o combinație de biografie, eseu și critică literară), ne face părtași la sarcina, la primele sale luni ca mamă și la întrebările care o frământă. Între valorile “familiei tradiționale” propagate în zilele noastre de o societate care reacționează dur la erodarea valorilor pe care s-a întemeiat și ideea provocatoare de a crește un copil într-un mediu familial în care identitate de gen este fluctuantă, Maggie Nelson ne prezintă o perspectivă care ne poate ajuta să judecăm corect lucrurile.
Femei care aleargă cu lupii – de Clarissa Pinkola Estes

De la Clarissa Pinkola Estes am aflat despre existența unei discipline numită “psihoarheologie”. Autoarea, doctor în psihologie și pasionată de mituri și povești străvechi, ia istoria și istorisirile la puricat și construiește un portret imemorial al Femeii ca ființă dătătoare de viață, plină de energii creative și instincte bune pe care evoluția în timp a omenirii nu a făcut decât s-o încătușeze în roluri care o limitează.
Am pomenit cu altă ocazie despre cartea lui Sharon Moalem și despre dovezile genetice cum că femeile sunt mai bine echipate să facă față existenței decât bărbații . Volumul Clarissei Pinkola Estes propune și dovezi istorice și legendare în această direcție.
Pe când eram doar niște puști – de Patti Smith

Autobiografia lui Patti Smith este un portret de artistă într-una dintre cele mai vibrante epoci ale istoriei moderne. Știm destul de multe despre mișcarea hippie, despre eliberarea sexuală din anii ’60-’70 ai secolului trecut ori despre generația rebelă care a spus nu războiului, dar povestea e parcă mai completă dacă o spune o femeie, și mai ales una dintre stelele rock cele mai faimoase. Povestea de dragoste dintre Patti și fotograful Robert Mapplethorpe, boema (Andy Warhol, The Doors, Allen Ginsberg) și cele mai mari evenimente ale acelor vremuri (asasinarea lui JFK, războiul din Vietnam, primul om pe Lună) sunt toate relatate în acest succes mondial de memorialistică sub semnătura Patti Smith.
Ce știu cu adevărat – de Oprah Winfrey

Faimoasă datorită carierei sale de televiziune care a făcut înconjurul mapamondului, Oprah Winfrey a cunoscut oameni și a trăit o serie de lucruri pe care le-a formulat sub forma unor lecții de viață publicate într-o cronică lunară în revista O. După șaisprezece ani de rubrici în care și-a așezat gândurile și învățămintele, Oprah a revizuit, actualizat și publicat o selecție a celor mai importante texte în volumul Ce știu cu adevărat. Textele sale pe care le-am putea judeca greșit drept sfaturi frivole pentru gospodine și masele dependente de talk-show-uri de televiziune, adună laolaltă idei puternice despre cum putem să cultivăm bucuria, recunoștința, relațiile sănătoase, să ne atingem potențialul și să ne maturizăm frumos de-a lungul vieții. Când tragi linie și te întrebi: “ce știu cu adevărat?”, cartea lui Oprah ți-ar putea oferi câteva idei ajutătoare despre cine ești și ce cunoști despre tine și despre lume.