Radu Aldulescu – Drumu-i lung, căldura mare
Dacă încă nu l-ați citit pe Radu Aldulescu, editura Litera tocmai i-a publicat ultimul roman (al unsprezecelea) – Drumu-i lung, căldura mare. Această apariție vine în tandem cu reeditarea volumului de debut, Sonată pentru acordeon. Una dintre vocile cele mai originale din literatura noastră de după Revoluție, Aldulescu scrie despre eroi marginali, creează cu ușurință intrigi și personaje inimitabile documentând într-un mod unic istoria recentă a unei țări parcă în veșnică tranziție. Scrisul lui Aldulescu e mai mult despre viscere decât despre fluturi, mai mult despre mahala decât despre protipendadă și poate tocmai asta îl face relevant pentru public.
Despre ultima sa carte Radu Aldulescu spune că:
“…e o poveste de dragoste care descrie parcursul a două personaje, a celor doi parteneri. Aceste parcursuri se împletesc, până în momentul în care s-au întâlnit, și iau cu ele aluviunile vremurilor și epocilor. În primele pagini apare nebunia Epocii de aur, iar în ultimele pagini apare nebunia pandemiei”.
Poți citi aici un fragment din romanul Drumu-i lung, căldura mare.
Dan Stanca – Înainte de întuneric
Ultimul roman al lui Dan Stanca desfășoară un “fir roșu” prin istoria ultimelor decenii. Comparat cu Dostoievski sau cu Eliade, Stanca reușește mereu să pună în poveștile sale planuri diferite și să extragă întâmplări, fenomene și personaje care ne definesc în perspective inedite la nivel comunitar, ca societate. Înainte de întuneric conectează fenomene precum legionarismul, ortodoxia, revoluția și le aduce în realitatea pandemiei pe care o traversăm. Ce anume din trecutul nostru este stricat și ce mai merită reparat – este una dintre tezele romanului lui Stanca.
Găsești aici un fragment din romanul Înainte de întuneric
Ligia Pârvulescu – Translucid
Translucid este câștigătorul de anul acesta al concursului de manuscrise dedicat de Litera romanelor de debut. Și pe bună dreptate, pentru că nu citim prea des distopii made in Romania (poate pentru că uneori ni se pare chiar realitatea neaoșă o distopie?). În cartea Ligiei Pârvulescu, într-un soi de viitor previzibil, oamenii se împart în două categorii: intelectualii (pe care îi trimitem în lagăr fiindcă sunt enervanți și ne tot aburesc cu probleme precum conștiința, responsabilitatea, etc) și restul lumii – așa numiții pozitiviști care trăiesc cum au chef, în dezmăț.
Romanul Ligiei Pârvulescu este o combinație surprinzătoare de SF și oniric, cu personaje interconectate ca într-o matrice, cu o critică nedisimulată a realităților curente ce ar putea determina un viitor nihilist în care plăcerea cu orice preț, sclavia tehnologică și dictatura nonvalorii compun o umanitate care s-a uitat pe sine însăși. În mod cert, cartea propune un set de idei proaspete în literatura românească din ultimii ani și merită atenția publicului.
Citește aici un fragment din romanul Translucid.
Mihail Victus – Toate păcatele noastre
Mă frapează câte voci tinere se ridică în rândul scriitorilor români și publicul larg le cunoaște atât de puțin. Este și cazul lui Mihail Victus. Toate păcatele noastre satisface așteptările cititorului din mai multe perspective: roman thriller, confesiune, psihologic, despre familii disfuncționale – toate acestea sunt ingredientele cărții.
Un frate și o soră cresc într-o familie frământată de dramele care par să constituie “normalitatea” tuturor familiilor noastre. Sunt învățați să nu se bazeze pe nimeni și pe nimic, ci doar unul pe celălalt. Iar când, la maturitate, Horia devine subiectul unui scandal sexual de proporții, Irina este cea care trebuie să îl protejeze cu orice preț.
Iată un fragment din romanul Toate păcatele noastre.
Liviu G. Stan – Salamandre
Patru anotimpuri și patru povești care se pot citi independent compun un puzzle din care reiese ultima carte al lui Liviu G. Stan, Salamandre. Un soi de doctor Mengele care își construiește un imperiu corupt și criminal pe traficul de organe de la cei săraci pentru cei puternici și bogați. O jurnalistă-artistă, sau mai degrabă o artistă-jurnalistă care e martora prăbușirii unei stații spațiale NASA în România și vrea să facă din asta mai mult decât o știre. Un voyeur cu viață dublă care se trezește ca protagonist al unui experiment de inginerie socială. Și în fine o femeie care dezvoltă o obsesie față de sora ei geamănă pe care a ucis-o încă din stadiul intrauterin și de la care a preluat o parte din ADN. Aceste patru fire narative se împletesc subtil într-o hartă a obsesiei și a minții care nu mai percepe unghiurile moarte. Stilul alert, personajele originale și tematica diversă transformă lectura într-un maraton fără pauză.
Poți citi aici un pasaj din cartea lui Liviu G. Stan, Salamandre.
Articolul conține linkuri către librării online. Prin accesarea lor și plasarea unei comenzi, susțineți activitatea Răsfoiala.com generând un comision. Acest lucru nu modifică prețul produselor comandate