Cititorii cuceriți neiertătorul Aleksy și de cutremurătoarea lui poveste pot vedea săptămâna viitoare “Vara în care mama a avut ochii verzi” pe scena teatrului Point. Piesa bazată pe romanul Tatianei Țîbuleac se va juca miercuri, 8 decembrie 2021. Producția este o experiență imersivă în care publicul este invitat să ia parte la spectacol, aproape o oră, explorând spațiul de joc.
Ultima vară a lui Aleksy, petrecută cu mama muribundă în sudul Franței, e un prilej pentru ca relația dintre ei, profund disfuncțională, să se amelioreze, iar sentimentele să parcurgă traseul ură – iubire – durere.
Spectacolul inspirat de romanul Tatianei Țîbuleac reia drumul, din interior spre exterior, al adolescentului profund tulburat, care trece prin situații-limită, de la moartea surorii în copilărie, la absența tatălui și apoi moartea mamei.
Scenografia vieții celui care și-a ratat viața
Publicul va fi primit ca într-o galerie de artă, pentru a vizita memoria afectivă a lui Aleksy, amintirile acestuia, extrase cu delicatețe prin mijloace multimedia (video-proiecții, sunet). Fiecare participant la spectacol va auzi în căști “semne ale inimii” greu de rostit cu voce tare.
În acest traseu introspectiv, publicul se confruntă cu lupta lui Aleksy pentru acceptarea propriei identități, revolta adolescentină, furia devastatoare, frica de moarte, până în momentul în care toate sunt topite de o iubire copleșitoare pentru mama muribundă… pe care o urâse în toți acești ani. Trăirile izbucnesc violent și ajung să fie înghesuite în același moment de viață – o ultimă vară.
De: Tatiana Țîbuleac
Concept Nicoleta Lefter
Cu: Serghei Chiviriga
Video art: Ioana Bodale
Compoziții muzicale: Alexandros Raptis
Mișcare scenică: Silvia Călin
Durata spectacolului: 45 minute.
Spectacolul este câștigător al concursului de proiecte Boilling Point 1 (2018).
De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile cardinale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.