Muzeul Charles Dickens din Londra a expus luna aceasta, în premieră, ilustrațiile originale ale povestirii The Cricket on the Hearth, una dintre cele cinci povești de Crăciun scrise de Dickens la mijlocul carieriei sale, scrie The Guardian.
„Este interesant pentru mine că celelalte cărți de Crăciun s-au stins în anonimat, deși au fost atât de cunoscute la vremea lor. Fiecare a fost chiar mai populară decât cea dinainte”, a declarat Lucinda Hawksley, stră-stră-stră-nepoata lui Charles Dickens.
O petiție pentru copiii vulnerabili devenită cea mai faimoasă poveste de Crăciun
Hawksley spune că O poveste de Crăciun este cea mai cunoscută pentru că scriitorul a pus în ea „atât de multă pasiune”:
„Inițial scrisese un raport către Guvern despre sărăcia copiilor, dar apoi s-a gândit că nimeni nu îl va citi și că nu va avea impact. După ce s-a dus la Manchester și a stat cu sora lui, a fost martor la un nivel al sărăciei care era chiar mai rău decât în Londra, familii întregi flămânzind pe străzi. S-a simțit foarte neputincios. Așa că, în drum spre Londra, i-a venit ideea de a transforma raportul într-o lucrare de ficțiune. A fost o poveste uimitoare care a fost scrisă pentru a aduce schimbarea.”
Anul acesta, muzeul londonez Charles Dickens speră să atragă atenția publicului asupra celorlalte povești festive cu prima expoziție dedicată ilustrațiilor create de John Leech pentru prozele de Crăciun ale lui Dickens.
Dickens a scris cele cinci povestiri între 1843 și 1848. Prima a fost A Christmas Carol, urmată de The Chimes în 1844, The Cricket on the Hearth în 1845, The Battle of Life în 1846 și The Haunted Man în 1848. The Chimes se petrece în ajunul Anului Nou, așa că este potrivită pentru ultima zi din an. The Haunted Man este despre profesorul Redlaw, căruia i se dă puterea de a-i face pe oameni să-și uite propriile povești. Un fel de Eternal Sunshine of the Spotless Mind, înainte ca acesta din urmă să devină faimos. The Battle of Life, a patra poveste cu final fericit din ciclul celor cinci este singura care nu are referințe religioase sau magice, urmărind destinele a două tinere orfane de mamă.
A treia poveste de Crăciun scrisă de Dickens, cea promovată de muzeul londonez în expoziția din această iarnă, este și cea mai apropiată de un basm. The Cricket on the Hearth îi are ca protagoniști pe John Peerybingle, soția lui, Dot, și un greier pe care îl țin în casă și care aduce fericire familiei. Producătorul de jucării Tackleton, un bătrân răutăcios, îl convinge pe John că Dot l-a înșelat, însă totul se termină cu bine.
Poveștile de Crăciun ale lui Dickens au fost date uitării și datorită succesului fabulos al romanelor pe care renumitul autor le-a scris după acestea. David Copperfield și Marile speranțe continuă să fie și azi printre cele mai cunoscute și îndrăgite romane clasice ale literaturii universale.