INEDIT Tatăl Nostru, una dintre cele mai mici cărți din lume, s-a vândut cu 4200 euro

Săptămâna trecută, una dintre cele mai mici cărți din lume, care măsoară 3.5 mm și poate fi citită doar cu o lupă profesională, a fost vândută la licitație pentru 4200 euro. Noul proprietar a primit și matrițele metalice folosite pentru tipărirea ei.

Cartea miniaturală “Tatăl nostru”

Cărticica minusculă fusese anterior evaluată la valoarea de 1.000 – 1.500 de euro, dar un cumpărător anonim a plătit casei Arenberg Auctions din Bruxelles 3.500 de euro, costurile suplimentare ridicând prețul final la 4.200 de euro.

„Exemplarul s-a aflat într-o colecție zeci de ani și a fost păstrat într-o cutie de bijuterii, ca și cum era o piatră prețioasă. Ați putea deci chiar să o incorporați într-o bijuterie transparentă și să o purtați la gât, dacă doriți”, a spus reprezentantul casei de licitație.

farmec.ro

Micul volum are paginile prinse cu fir, are coperți de piele și conține rugăciunea Tatăl Nostru în șapte limbi – engleză britanică și americană, franceză, germană, olandeză, spaniolă și suedeză. Este unul dintre cele câteva sute publicate în 1952 de Muzeul Gutenberg, din Mainz, Germania cu scopul de a strânge fonduri pentru reconstrucția clădirii muzeului, după război.

Instituția este unul dintre cele mai vechi muzee de tipar din lume și poartă numele lui Johannes Gutenberg, pionierul tiparului mecanic în Europa secolului al XV-lea.

“Micul Ted din Turnip Town”, miniatură care măsoară 70 pe 100 de micrometri, deține în prezent recordul mondial Guinness pentru cea mai mică carte din lume, iar proprietarul său încă produce variații ale artefactului. Un micrometru este a mia parte dintr-un centimetru.

Publicarea cărților miniaturale are o istorie lungă. În Europa, multe au fost produse în secolul al XVI-lea, când tipografii încercau să testeze limitele tehnologice, dar există exemple din Mesopotamia antică, datează din 2325 î.Hr.

libris.ro

(Fotografii via Daily Mail și The Guardian)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: