TEATRU Spectacole ale dramaturgului Matei Vișniec pe scena teatrală din Roma

Şase spectacole de teatru semnate de dramaturgul Matei Vişniec vor fi prezentate pe scena Teatrului Marconi din Roma, cu patronajul Uilt – Lazio Unione Italiana Libero Teatro şi al Accademia di Romania in Roma. Piesele sunt programate pentru perioada 28 ianuarie – 6 februarie, a anunţat Asociaţia Culturală MetisTeatro.

Spectacolele reprezintă pentru public o oportunitate de a studia şi a aprofunda opera unuia dintre cei mai mari autori contemporani, ale cărui piese sunt traduse şi amplu reprezentate la nivel internaţional. În stagiunile precedente au mai fost puse în scenă și alte opere ale autorului român – „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal”,„Occident Express”, „Teatrul descompus” sau „Omul pubelă”, „Atenţie la bătrânele doamne roase de singurătarte” şi „Migraaanţi sau prea suntem mulţi pe această nenorocită de barcă”.

libris.ro

Cu această ocazie vor fi jucate spectacolele „Paparazzi”, „Occident Express”, „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal”, „Richard al III-lea se interzice”, „Migraaanţi sau prea suntem mulţi pe această nenorocită de barcă” şi „Despre ştergătoarele de picioare din punctul de vedere al aricilor”. Ultimul text (2020) este prezentat în Italia în avanpremieră naţională, asociaţia MetisTeatro având onoarea de a primi textul de la autor, de a-l traduce din limba franceză şi de a-l adapta.

Programul spectacolelor
  • 28 ianuarie 2022, ora 21.00 Paparazzi;
  • 29 ianuarie 2022, ora 21.00 Occidental Express;
  • 30 ianuarie 2022, ora 21.00 Il comunismo spiegato ai malati di mente;
  • 4 februarie 2022, ora 21.00 Riccardo III non s’ha da fare;
  • 5 februarie 2022, ora 21.00 Migraanti o Troppi (ormai) su questa vecchia chiatta;
  • 6 februarie 2022, ora 21.00 Dello zerbino spiegato dal punto di vista del riccio.

Despre Matei Vișniec

Matei Vişniec, dramaturg, poet şi jurnalist român naturalizat francez, a studiat filosofia la Universitatea Bucureşti şi a devenit un membru activ al Generaţiei optzeciştilor, care a lăsat o amprentă pregnantă asupra literaturii române. Aşa cum a declarat în mai multe ocazii, crede cu tărie în rezistenţa culturală şi în capacitatea literaturii de a demola totalitarismul. Mai presus de toate, Matei Vişniec consideră că teatrul şi poezia pot denunţa manipularea prin „idei mari”, precum şi spălarea creierului prin ideologie.

Înainte de 1987, Matei Vişniec îşi făcuse un nume în România cu poezia sa clară, lucidă şi amară. Începând din 1977, a scris teatru; piesele sale au circulat mult în spaţiul literar, dar punerea lor în scenă a fost interzisă. În septembrie 1987, Matei Vişniec părăseşte România pentru Franţa, unde i se acordă azil politic. Începe să scrie în franceză şi să colaboreze cu Radio France Internationale. În prezent, piesele sale sunt puse în scenă în mai mult de 20 de ţări şi sunt o prezenţă constantă la marile festivaluri teatrale europene. În România, după căderea comunismului, Matei Vişniec a devenit unul dintre autorii cu cele mai multe piese puse în scenă, iar Teatrul Municipal din Suceava îi poartă numele.

libris.ro

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: