RECOMANDARE 5 cărți favorite ale lui Bill Gates în 2021. Lista lecturilor de iarnă.

Pe finalul anului trecut v-am bombardat cu topuri de la edituri și publicații prestigioase, așa că am păstrat lista de lectură a lui Bill Gates pentru zile mai puțin aglomerate. Dacă sunteți aici, probabil știți că Gates este un cititor vorace care are sute pe pagini citite pe zi. Repet, pe zi. Și nu doar le citește, are și o memorie fotografică fantastic de bună, deci reține mare parte din ce vede în pagină.

Bill Gates preferă, așa cum e ușor de presupus, non-ficțiunea și face adesea recomandări de carte pentru presă și pe blogul său, Gates Notes. Aici au apărut și cele mai recente favorite ale sale, între care am fost încântați să găsim una dintre cărțile noastre preferate ale anului 2021, Klara și soarele (citește recenzia).

Ilustrație Bill Gates citind via gatesnotes.com

Mi se pare extraordinar că un om de afaceri de succes, care nu mai are nimic de demonstrat celorlalți (sau poate asta e o iluzie? poate nevoia să arătăm lumii cine suntem nu piere după succes?), care ar putea să trăiască liniștit și netulburat într-o vilă securizată pe o insulă numai a lui, departe de lumea dezlănțuită și isteria ei obositoare, omul acesta, Bill Gates, alege să-și rupă constant din timpul liber – care este foarte prețios și puțin – ca să aducă în Liga Universală a Cititorilor (unde suntem și tu și eu membri) noi adeziuni pentru lecturi care ne pot lumina inimile și mințile. Mă înclin, Mr. Gates.

(Pe de altă parte, vivacitatea lui și implicarea neobosită în multiple proiecte se explică ușor prin mentalitatea pe care o are vizavi de rolul educației. Îmbătrânești atunci când încetezi să înveți, spune el.)

libris.ro

Topul cărților preferate de Bill Gates în 2021

5. Proiectul Hail Mary, de Andy Weir

Proiectul Hail Mary, ultimul roman de Andy Weir, scriitorul care ne-a dat Marțianul, nu este iubit doar de Gates, ci și de întreaga comunitate Goodreads. Cititorii care folosesc platforma au votat-o cel mai bun SF al lui 2021. Cartea spune povestea unui bărbat aflat într-o situație dificilă în spațiul cosmic. Un profesor de liceu se trezește pe o navă spațială, fără să știe cum a ajuns acolo.

Este o lectură distractivă. Am terminat-o într-un singur weekend.

4. Klara și soarele, de Kazuo Ighiguro

Ultima scriere a câștigătorului Premiului Nobel pentru Literatură Kazuo Ishiguro, Klara și soarele, a avut un succes răsunător. Poate și datorită faptului că propune o ipoteză rareori explorată în ficțiune, de care ne apropiem cu repeziciune. Siri, Alexa și Google vor primi, cel mai probabil curând alte nume, niște trupuri de plastic și vor deveni prieteni artificiali ai oamenilor… Și dacă, în loc să învețe totul despre noi ca să ne distrugă sau domine, vor învăța să ne salveze? Așa speră Klara – fata de companie AI că va face pentru mica ei prietenă umană și bolnavă.

Mereu am crezut că să vorbești cu un robot este mult mai interesant decât să te uiți la TV, spune Gates.

3. Hamnet, de Maggie O’Farrell
Familia Shakespeare

Romanul de ficțiune istorică al lui O’Farrell și-a adjudecat în primul an de pandemie două dintre cele mai prestigioase premii literare – Woman’s Prize for Fiction și National Book Critics Circle Awards. Îl are ca protagonist central pe Hamnet, fratele geamăn al lui Judith Shakespeare și singurul fiu al lui William Shakespeare și al Annei Hathaway. Hamnet a murit la doar unsprezece ani, lucru obișnuit în acele vremuri în care unul din trei copii pierea înainte să împlinească zece ani.

O adevărată revelație despre cum era să trăiești în acele vremuri și cât de nonconformist era Shakespeare.

2. Spărgătoarea de coduri, Jennifer Doudna, editarea genetică și viitorul speciei umane, de Walter Isaacson

Jurnalistul și profesorul Walter Isaacson este faimos pentru biografiile unora dintre cei mai cunoscuți inventatori și oameni de știință – Steve Jobs, Einstein și Leonardo da Vinci.

Protagonista volumului Spărgătoarea de coduri este Jennifer Doudna, femeia care a câștigat Premiul Nobel pentru Chimie în 2020 pentru editarea genelor CRISPR, sistem în care ADN-ul este segmentat, iar genele modificate pentru a obține noi tratamente pentru boli. Povestea vieții sale a început în ziua în care, pe atunci adolescentă, Jennifer a găsit o carte cu numele The Double Helix. S-a apucat să citească crezând că este un roman polițist. Era o carte despre ADN pe care n-a mai putut s-o lase din mână.

farmec.ro

1. A thousand brains. A new theory of intelligence, Jeff Hawkins

A thousand brains a lui Jeff Hawkins analizează modul în care oamenii percep natura inteligenței, cum funcționează creierul uman și de ce este nevoie pentru a dezvolta o adevărată inteligență artificială.

Este plină de perspective fascinante asupra arhitecturii creierului și oferă indicii provocatoare despre viitorul mașinilor inteligente, spune Bill Gates.

Recomandări de carte Bill Gates 2021

libris.ro

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: