Goodreads Choice Awards și-a desemnat câștigătorii. Sally Rooney ocupă locul întâi la categoria Ficțiune.

Votul pentru desemnarea celor mai îndrăgite cărți de către utilizatorii platformei Goodreads s-a încheiat. În ultimele săptămâni, cititorii care folosesc cel mai cunoscut site de recenzii de carte au numit titlurile anului care i-au impresionat.

Acestea sunt alegerile literare ale cititorilor Goodreads pentru anul 2021.

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile cardinale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

FICȚIUNE
Sally Rooney – Lume frumoasă unde ești
(69.770 voturi)

Sally Rooney – Beautiful world where are you

Autoarea irlandeză Sally Rooney câștigă anul acesta premiul pentru cea mai bună ficțiune pentru celebrul ei roman despre complicațiile romantismului, sexului și prieteniei pe planeta noastră nestatornică. Un fel de poveste de dragoste în patrulater, cartea pare să fi atins o coardă sensibilă în cititori.

Aceasta este a doua nominalizare pentru Rooney. Scriitoarea a ocupat locul al doilea pentru romanul ei din 2018, Oameni normali. La noi a fost tradus și al doilea roman al lui Rooney – Conversații cu prietenii (citește recenzia).

Sally Rooney, Conversații cu prietenii

MISTER ȘI THRILLER – Laura Dave Ultimul mesaj
(58.406 voturi)

Laura Dave Ultimul mesaj

Laura Dave câștigă premiul cu romanul Ultimul mesaj, publicat deja la noi, de editura Litera. Cartea spune povestea unei mame și a fiicei ei vitrege, care încearcă să dezlege un secret mortal. Când Owen Michaels a murit, i-a lăsat noii sale soții, Hannah, un singur mesaj criptic: Protejează-o. Nota se referă în mod clar la Bailey, fiica de 16 ani a lui Owen. Dar de ce?

Dave a câștigat în devafoarea unor nume ca Stephen King (Billy Summers) sau Alex Michaelides (Fecioarele – vezi recenzia).

bestkids.ro

FICȚIUNE ISTORICĂ – Taylor Jenkins Reid, Malibu Rising
(104.854 voturi)

Taylor Jenkins Reid, Malibu Rising

Este august 1983, iar legendara petrecere de sfârșit de vară a clanului Riva din Malibu o ia razna. Oda nemiloasă pe care Taylor Jenkins Reid o aduce anilor ’80 explorează natura inflamabilă a secretelor de familie, inimilor frânte și excesului de alcool. Reid se pricepe la istoria recentă. Ea a câștigat la categoria Ficțiune istorică și în 2019 pentru parabola pop a anilor 1970, Daisy Jones and the Six.

FANTEZIE – Sara J. Mass, Regatul flăcărilor argintii
(111.498 voturi)

Sara J. Mass, A court of silver flames

Autoarea prolifică Sarah J. Maas a câștigat al șaselea premiu GCA cu a patra carte din seria fantastic de populară Regatul spinilor și al trandafirilor. Maniera în care Maas construiește lumi imaginare are ceva hipnotizant – o înflorire fractală a fanteziei, romantismului și aventurii în tărâmuri fabuloase. Trivia: este posibil ca seria să fie ecranizată pe platforma Hulu.

DRAGOSTE – Emily Henry, Întâlniri în vacanță
(88.755 voturi)

Emily Henry, Întâlniri în vacanță

Poppy și Alex sunt cei mai buni prieteni de veșnicie și, în fiecare an, își iau o vacanță împreună – o vacanță de vară glorioasă și necomplicată. Doar că anul trecut s-a complicat, iar anul acesta este ciudat pentru toți. Emily Henry ia premiul pentru cea mai bună poveste de dragoste din acest an cu investigația ei perspicace asupra acelei zone gri, obscure, dintre prietenie și dragostea adevărată.

cartepedia.ro

SCIENCE FICTION – Andy Weir, Proiectul Hail Mary
(92.831 voturi)

Andy Weir, Proiectul Hail Mary

Inginerul devenit romancier Andy Weir, autorul romanului deja ecranizat Marțianul, este pe val. Să fie cea mai bună schimbare de carieră făcută vreodată? Proiectul Hail Mary, povestea unui astronaut plin de resurse și a unei extincții, este a treia nominalizare a lui Weir și a treia victorie. La fel ca și cărțile sale anterioare, Proiectul Hail Mary este dovada finală că SF-ul de școală veche a revenit. Fizică cuantică! Chimie! Exobiologie! Aerodinamică! De fapt vorbim de rocket science.

HORROR – Grady Hendrix, The Final Girl Support Group
(45.960 voturi)

Grady Hendrix, The Final Girl Support Group

Autorul Grady Hendrix și-a creat propriul domeniu unic în genul horror jucându-se cu marginile neclare ale genului și figurile de stil recurente. Cel mai recent roman al său – câștigător al premiului pentru cea mai bun horror de anul acesta – exploarează conceptul de scary movie din perspectiva ultimei fete, singura victimă care ripostează, învinge ucigașul și trăiește îndeajuns încât să prindă ziua de mâine. Întrebarea deschisă a lui Hendrix este: ce s-ar întâmpla dacă aceste femei s-ar uni?

Nici aici Stephen King n-a reușit să-și învingă concurența. Romanului său “Mai târziu” i-au lipsit 6000 de fani care să-l susțină în “marșul cel lung”.

UMOR – Jenny Lawson, Broken
(26.788 voturi)

Jenny Lawson, Broken

Incredibil de amuzant și înduioșător de empatic, scrisul lui Jenny Lawson funcționează ca un medicament. Te face să te simți mai bine. În Broken, Lawson își folosește stilul încântător de gândire paralelă pentru o nouă serie de subiecte: căsătorie, șopârle, stomatologi, stimulare magnetică transcraniană experimentală – știi tu, treburi d-astea. Se poate spune că Broken este, la propriu, cartea de confort a anului.

David Sedaris, Seth Rogen și Leslie Jordan sunt printre autorii care au ratat premiul anul acesta.

apiland.ro

NON-FICȚIUNE – John Green, Antropocenul acum
(41.649 voturi)

John Green, Antropocenul acum

Adaptată după apreciata sa serie de podcasturi, colecția de eseuri unic structurată a lui John Green combină istoria, știința și memoriile pentru a crea un nou tip de non-ficțiune – inteligentă și convingătoare. Subiectul lui? Era geologică proprie, Antropocenul, în care activitatea umană a fost influența dominantă asupra mediului.

Aceasta este a doua victorie a lui Green în GCA, prima a fost în 2012 pentru romanul Sub aceeași stea.

Non-ficțiunea este categoria care a adunat laolaltă cei mai faimoși competitori: Bill Gates, Michael Lewis, Jane Goodall sau Matt Haig.

MEMORII ȘI AUTOBIOGRAFII – Michelle Zauner, Crying in H Mart
(51.361 voturi)

Michelle Zauner, Crying in H Mart

Autoare și muziciană american-coreeană, Michelle Zauner face parte din trupa indie rock Japanese Breakfast, iar povestea ei de viață a fost una dintre cele mai mari succese editoriale din acest an. Memoriile ei emoționante abordează dragostea și pierderea, arta și muzica și ciudățenia maturizării în secolul 21.

ISTORIE ȘI BIOGRAFIE – Patrick Radden Keefe, Empire of pain
(41.649 voturi)

Patrick Radden Keefe, Empire of pain

Câștigătoarea de anul acesta a premiului Goodreads Choice pentru istorie – biografie, Empire of Pain este o cercetare exhaustivă a familiei Sackler, clanul aristocratic american care și-a făcut averea producând și comercializând analgezicul OxyContin. Patrick Radden Keefe este un maestru al reportajului narativ care aduce intensitate epică reportajelor riguroase de non-ficțiune.

Au concurat cu Radden Keefe și au pierdut nume ca: James Patterson, Anderson Cooper, Julia Cooke și Malcom Gladwell.

ROMANE GRAFICE ȘI BENZI DESENATE – Rachel Smythe, Lore Olympus
(53.686 voturi)

Rachel Smythe, Lore Olympus

Zeii greci formează un panteon celebru și zbuciumat, vulnerabil la aceleași greșeli și slăbiciuni care ne afectează pe noi, muritorii. Seria revoluționară a lui Rachel Smythe, Lore Olympus, prezintă povestea de dragoste interzisă dintre Hades și Persephone, dar cu o abordare contemporană convingătoare și cu ilustrații bogate. Volumul întâi reia episoadele de la 1 la 25 din seria originală de benzi desenate online.

Este prima nominalizare a lui Smythe și prima ei victorie GCA. Titluri celebre ca Dune sau Avatar sunt printre volumele care au ratat premiul la această secțiune.

libris.ro

POEZIE – Amanda Gorman, The hill we climb: an inaugural poem for the country
(49.251 voturi)

Amanda Gorman, The hill we climb: an inaugural poem for the country

Amanda Gorman, prima americană care a primit titlul de tânăr poet laureat, a câștigat notorietate atunci când și-a spus poezia „The Hill We Climb” la inaugurarea președintelui Biden. Nu este ușor să eclipsezi un președinte, dar ea a reușit. The Hill We Climb: An Inaugural Poem for the Country conține textul integral al compoziției lui Gorman, prefațat de Oprah Winfrey.

Joyce Carol Oates, Amber McBride și Maggie Smith au concurat-o fără succes pe Gorman.

ROMAN DE DEBUT – Elena Armas, Din Spania, cu dragoste
(55.621 voturi)

Elena Armas, Din spania, cu dragoste

Autoarea spaniolă Elena Armas vine cu mai multe răsturnări de situație în configurația clasică de comedie romantică în romanul de debut care a câștigat deja o mulțime de urmăritori devotați din comunitatea Goodreads. Catalina Martin își duce noul iubit american la nunta surorii ei într-un orășel spaniol. Aaron Blackford este înalt, frumos și impresionant. Din păcate, el nu este iubitul Catalinei.

Romanul spaniolei Armas a avut drept concurente alte cărți îndrăgite ale anului – câștigătoarea secțiunii de ficțiune YA – Firekeeper’s Daughter, de Angeline Boulley, Detransition Baby, de Torrey Peters și bestsellerul NYT Femei și sare, de Gabriela Garcia.

Femei și sare, Gabriela Garcia

watchshop.ro

FICȚIUNE YOUNG ADULT – Angeline Boulley, Firekeeper’s Daughter
(35.648 voturi)

Angeline Boulley, Firekeeper’s Daughter

Câștigătoarea premiului din acest an la categoria ficțiune pentru tineri adulți, Firekeeper’s Daughter, introduce o nouă eroină convingătoare în scena YA. În calitate de membră metisă a tribului din care face parte neoficial, Daunis Fontaine, o fată de 18 ani, se simte străină atât pe teritoriul, cât și în afara rezervației locale Ojibwe. Dar ea își găsește un scop mai nobil, atunci când este martoră la o crimă teribilă – și decide să facă, sub acoperire, propria ei anchetă.

FANTEZIE YOUNG ADULT – Leigh Bardugo, Legea Lupilor
(48.212 voturi)

Leigh Bardugo, Legea Lupilor

Concurentă de cursă lungă la GCA, Leigh Bardugo, câștigă pentru a doua oară cu Legea Lupilor, cartea finală a dilogiei King of Scars, plasată în inovatorul și nemărginitul Grishaverse. Poveștile nuanțate ale lui Bardugo și construirea elaborată a lumii sale fantastice continuă să deschidă drumuri noi în genul YA. Autoarea își extinde imperiul: seria Netflix Shadow and Bone este probabil prima dintre multele adaptări TV și cinematografice.

LITERATURĂ PENTRU COPII – Rick Riordan, Daughter of the Deep
(24.836 voturi)

Rick Riordan, Daughter of the Deep

Autorul superstar Rick Riordan își continuă succesul istoric de câștiguri GCA cu Daughter of the Deep, povestea exploratoarei subacvatice în devenire Ana Dakkar și a unei excursii școlare care se transformă în ceva neașteptat.

Este a unsprezecea victorie consecutivă a lui Riordan în această categorie, iar Daughter of the Deep este un omagiu adus clasicului Douăzeci de mii de leghe sub mări al lui Jules Verne.

ro.loccitane.com

Un gând despre „Goodreads Choice Awards și-a desemnat câștigătorii. Sally Rooney ocupă locul întâi la categoria Ficțiune.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: