GRATUIT Filmele lui José Sacristán, laureat Goya de Onoare în 2022, difuzate online în februarie

Institutul Cervantes difuzează în luna februarie o serie de patru filme care îl au ca protagonist pe José Sacristán, unul dintre cei mai prestigioși și iubiți actori ai scenei spaniole, care urmează să fie recompensat cu Premiului Goya de Onoare în cadrul Premiilor Academiei de Arte și Științe Cinematografice din Spania, în 12 februarie 2022. Filmele vor putea fi urmărite pe canalul Vimeo al Institutului, în fiecare vineri începând cu ora 21.00, cu acces gratuit timp de 48 de ore.

Un omagiu pentru figura emblematică a cinemaului spaniol

Prin această serie, Institutul Cervantes din București se alătură recunoașterii și omagierii a acestui interpret proteic, chipul și vocea cinematografiei spaniole din ultimele șase decenii. Ciclul de filme, selecționat de José Sacristán însuși, se concentrează pe momentul istoric în care au fost realizate, rolurile interpretate de îndrăgitul actor demonstrând pactul artistic cu cinematograful, văzut ca instrument de dialog social și reflectare a dialogului cu patru generații de cineaști alături de care și-a împlinit destinul.

Cariera profesională vastă și de succes a lui José Sacristán a fost recunoscută prin nenumărate de premii, printre care două Premii Conchas de Plata la Festivalul de Film de la San Sebastian, trei Premii Sant Jordi pentru Film, trei Premii Feroz, un Premiu José María Forqué și cinci Premii Fotogramas de Plata, printre multe altele. În 2001, a primit Medalia de Aur pentru realizări deosebite în Artele Frumoase, iar în 2011, Asociația Criticilor de Film din Argentina i-a acordat Premiul Onorific Condor de Plata pentru întreaga carieră. Un an mai târziu, a primit Premiul Goya pentru cea mai bună interpretare masculină în rol principal pentru rolul din filmul lui Javier Rebollo, El muerto y ser feliz (Să mori și să fii fericit), pentru care a fost recompensat și cu a doua Concha de Plata.

Vocea sa inconfundabilă și capacitatea de a întruchipa o multitudine de personaje fac din el unul dintre cei mai importanți protagoniști din istoria actoriei în Spania, o prezență constantă în film, teatru, teatru muzical și televiziune.

farmec.ro

Programul difuzărilor

PROGRAM: 

Vineri, 4 februarie: Asignatura pendiente / Treburi neterminate (1977), de José Luis Garci

Filmul spune povestea a doi tineri care se reîntâlnesc după ce au fost iubiți în adolescență. Cei doi ajung să aibă o relație sentimentală ascunsă din pricina regimului franchist, pretext de reflecții asupra problemelor morale grele ale lungii perioade de dictatură. Interpretarea avocatului deținuților sindicaliști de către Sacristán ilustrează angajamentul contemporanilor săi față de democrație. Mai mult, încărcătura sentimentală și emoțională face un bilanț al tarelor lăsate de dictatură asupra mentalităților.

Vineri 11 februarieUn hombre llamado Flor de Otoño / Un bărbat numit Floare de toamnă (1978), de Pedro Olea 

Filmul, a cărui acțiune este plasată în timpul dictaturii lui Primo de Rivera (1923-1930), îl care ca personaj central pe Flor de Otoño, un burghez anarhist cu viață dublă: una de avocat și alta de travestit într-un cabaret din Barcelona. Nu e necesară o analiză aprofundată pentru a recunoaște în această povestire de la începutul secolului o revendicare clară a protestului politic împotriva dictaturii, dar și un sprijin pentru reprezentarea publică a sexualității. Interpretarea lui Sacristán este una dintre primele ale unui personaj homosexual din cinematografia post-franchistă.

Vineri, 18 februarie: El muerto y ser feliz / Să mori și să fii fericit (2012), de Javier Rebollo

Road movie-ul lui Javier Rebollo, plasat în Argentina, urmărește un asasin bolnav care își petrece ultimele zile însoțind o tânără femeie și fugind de un urmăritor care vrea să-l aresteze. Sacristán creează un personaj credibil și dur, a cărui umanitate este țesută din dilemele morale ale profesiei sale, dar care reușește să impresioneze prin asumarea cursei sale spre moarte. Rareori s-a văzut un rol atât de emoționant precum cel a lui Sacristán în acest film, mereu aproape de tinerii autori ai cinematografiei spaniole din acest nou secol, cum este Javier Rebollo.

Vineri, 25 februarieUn lugar en el mundo / Un loc în lume (1992), de Adolfo Aristarain 

Aceste este unul dintre filmele care au marcat o întreagă generație de idealiști, reluând poveștile de răzbunare și nostalgie, posibilitățile de a schimba lumea, și mai ales, loviturile perfide ale lumii capitaliste. Poate că de aceea și în ciuda faptului că este o poveste spusă din Argentina, filmul a fost pe placul multor spectatori din alte zone, care s-au recunoscut în ea. Personajul Andrada, interpretat de Sacristán, evoluează de la simplu geolog la specialist trimis într-o misiune care va schimba pentru totdeauna lumea protagoniștilor. E urmărită, de asemenea, participarea sa la viața unei familii care vrea să schimbe legile mediului rural, lume pe care Sacristán o îndrăgește atât de mult.

libris.ro

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: