ȘTIRI 6 din 10 școli din satele României nu au bibliotecă, arată World Vision România

6 din 10 școli din mediul rural nu au o bibliotecă, în condițiile în care România este pe primele locuri în Europa la analfabetismul funcțional, cu 44% dintre copiii în vârstă de 15 ani care nu înțeleg textele citite, arată World Vision România (WVR), organizație umanitară care desfășoară proiecte pentru copii vulnerabili din satele României din 1990.

libris.ro

Pandemia a adâncit disparitățile în ce privește accesul la carte al copiilor

Dintre cele 1877 de biblioteci comunale din România, puţine sunt, de fapt, funcţionale. Majoritatea cărţilor sunt foarte vechi, irelevante, iar clădirile în care funcționează bibliotecile nu sunt reabilitate. Atunci când copiii au totuşi acces la cărţile solicitate în programa şcolară, numărul lor este extrem de limitat, de multe ori fiind disponibil un singur exemplar.

„Biblioteca comunală nu funcționează, pentru că nu a mai fost reabilitată de zeci de ani, de când erau părinții noștri copii. Pereții stau să cadă, cărțile sunt foarte vechi, trebuie reabilitat totul pentru că este un pericol foarte mare pentru copii dacă ar merge acolo.” (elevă din Vaslui)

”Vă dau un exemplu simplu. La Limba Română am primit ca sarcină să citim Baltagul. La bibliotecă – suntem dintre norocoşii care au o bibliotecă în şcoală – este un singur exemplar. Cum să procedăm noi pentru a putea să citim această operă obligatorie?” (elev din Dolj).

Pandemia a scăzut veniturile locuitorilor din mediul rural şi implicit posibilitățile lor de a cumpăra cărți copiilor. Raportul de Bunăstare în pandemie, realizat de WVR în 2020, arată că 38% dintre părinţii din mediul rural cumpără mai puţine cărţi pentru copii ca să facă economie pentru alimente, îmbrăcăminte și alte nevoi de bază. Un sfert dintre dintre copiii vulnerabili de la țară nu au acces întotdeauna la suportul educaţional de care au nevoie la şcoală.

La nivelul populaţiei generale, românii alocă doar 1% din veniturile lor pentru educație şi 1,3% pentru cultură, recreere şi sport. Cheltuielile de consum dețin ponderea principală din totalul veniturilor (aproximativ 50% în cazul salariaților și aproximativ 73-83% în cazul celorlalte categorii de statut ocupațional), conform studiului Costul Educaţiei realizat de World Vision România la finalul anului 2021.

Lipsa accesului la educaţie este reflectată şi de priorităţile părinţilor şi rolul pe care aceştia consideră că-l ocupă şcoala. Astfel, o treime dintre părinţi consideră că pentru a-ţi găsi de lucru este mai important să ai relaţii, decât să termini o şcoală, conform Raportului de Bunăstare a copilului din mediul rural.

perfect-tour.ro

Apel la autorități pentru măsuri imediate de încurajarea lecturii prin investiții

World Vision România solicită autorităților elaborarea unui program de încurajare a lecturii prin investiţii în infrastructură, mai ales în mediul rural şi în ceea ce priveşte bibliotecile şcolare:

Într-o ţară în care jumătate din populaţie stă la sat, însă aici accesul la orice resursă culturală este aproape inexistent, cum ne putem aştepta să fim campioni la citit? Trebuie să începem cu accesul la educaţie de calitate şi acces la cărţi relevante pentru copiii anului 2022. Mai apoi, în şcoli trebuie amenajate spaţii pentru lectură şi asigurarea stării de bine a copiilor – putem schimba conceptul de bibliotecă şi să-l tranformăm în spaţii special amenajate pentru citit, în afara şi în interiorul şcolii”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv WVR.

Cei care doresc să sprijine proiectele desfășurate de World Vision România în beneficiul copiilor din mediul rural o pot face aici.

libris.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: