ANIVERSARE John Steinbeck, scriitorul care a năruit visul american

Dacă ar fi mâncat mai sănătos și n-ar fi pus la inimă nefăcutele personajelor sale, frumosul John Steinbeck ar fi împlinit astăzi, 27 februarie, 120 de ani de viață sănătoasă, lipsită de stres. Chiar dacă nu e super-centenar și prezent în viața aceasta, iată că tot a rămas cu noi și îl sărbătorim. În absență, dar cu bucuria că ne-a lăsat, după ce a plecat Acolo Unde Nu Știm Dacă Mai E Ceva, o literatură care continuă să ne vorbească limpede, necruțător și dulce despre ce înseamnă să fii om.

curteaveche.ro

Băiatul american care vedea dincolo de vise

John Ernst Steinbeck Jr. s-a născut în 1902, în Salinas, Monterey, California. S-a făcut mare la ferma părinților săi, americani din middle – class, unde înregistra fascinat cum se împleteau viețile oamenilor cu cele ale animalelor pe care le îngrijeau. După ce-și termina treburile zilnice (chores, le spun ei), se ocupa cu cărțile și răsfoiala, pe care a început s-o îndrăgească datorită mamei, fostă profesoară. Primele amintiri de posibil, dar neîmplinit, fermier se întrezăresc în nuvela Poneiul Roșu (The Red Pony), în care descrie cu nostalgie și violență cum se trăiește copilăria între oameni și vite.

Casa în care a copilărit John Steinbeck, Salinas, Monterey

Nu știm să fi fost o copilărie fericită. Panseurile băiatului cu poneiul roșu și faptul că a fost nevoit să se întrețină făcând diverse munci deloc ușoare indică influența unui tată sever. Viața de bărbat a lui Steinbeck, așa cum a fost ea mărturisită de una dintre femeile cu care s-a căsătorit, susține ipoteza că John ar fi preluat un model masculin și paternal nu chiar fericit. Poate că a fost mai ușor pentru el în literatură. E dificil spre imposibil să fii în aceeași viață mare scriitor, soț și tată admirabil. Și atunci alegi între scris și familie. Steinbeck a ales scrisul.

Ceea ce unii oameni găsesc în religie, un scriitor găsește în arta lui, o evadare către glorie.

Studentul Steinbeck și zilierul John

Sursa principală de inspirație a scriitorului au fost propriile experiențe legate de viața de fermier și lucrul cot la cot lângă cei mai săraci americani, mulți dintre ei imigranți. În vacanțe, dar și în facultate, John a muncit din greu pentru a-și plăti taxele de studii, dar cu toate eforturile sale, până la urmă a abandonat cursurile de literatură și biologie de la Stanford, în 1925.

Câteva joburi prestate de viitorul laureat Nobel
1919 – 1930

culegător de sfeclă

zugrav

producător de manechine din gips

muncitor la fermă

constructor

ghid turistic

îngrijitor

culegător de fructe

reporter

Cele mai lăudate romane ale sale, Oameni și șoareci (Of mice and men) și Fructele mâniei (The Grapes of Wrath), sunt rezultatul anilor în care s-a străduit să fie deopotrivă student și muncitor și a fost martor la firul ierbii al Marii Crize. În ambele romane, protagoniștii sunt oameni simpli, zilieri de circumstanță, care caută zadarnic să-și găsească un loc, un rost și o viață mai bună pe harta țării a cărei constituție garantează dreptul la libertatea de a căuta fericirea.

Fotografie iconică a Marii Crize (Great Depresion) de Dorothea Lange – Mamă migrantă.
Femeia din fotografie, în vârstă de 32 de ani, era o culegătoare de mazăre care creștea șapte copii.

Înainte să ajungă vocea conștiinței americane, Steinbeck a scris vreme de zece, cinsprezece ani, fără a primi votul publicului ori bunăvoința criticilor. Primul său roman, Cupa de aur (Cup of Gold, 1929), biografie ficțională a lui Henry Morgan, „regele piraților“ englezi, n-a atras atenția. Un an mai târziu, a terminat o poveste cu crime și vârcolaci, pe care n-a publicat-o niciodată, considerând-o slabă. Anul trecut, moștenitorii au cerut zadarnic să fie scoasă de la sertar de agenția care îi execută drepturile de publicare. În mod paradoxal, Steinbeck le dă dreptate cu această declarație:

Cel mai valoros lucru din lume este mintea liberă care explorează continuu. Pentru asta aș lupta: pentru libertatea minții de a căuta în orice direcție, neabătută. Și aș mai lupta împotriva oricărei idei, religii ori guvern care limitează sau distruge individul. Asta este ceea ce sunt și asta e ce mă interesează.

În 1930, John se împrietenește cu biologul marin Ed Ricketts, care va deveni mentorul său în deceniul următor, învățându-l despre filozofie și biologie. Ricketts era un tip foarte liniștit, dar mucalit și sigur pe el și o adevărată enciclopedie umană. Cel mai intim prieten va fi sursa de inspirație pentru unul dintre cele mai carismatice personaje create de Steinbeck. Ed este Doc din Strada Sardinelor (Cannery Row).

farmec.ro - Livrăm frumusețe!

Să scrii ca și cum așa ai fi trăit tu însuți. Pentru că ai trăit.

La începutul anilor ’30, Steinbeck publică trei romane, Pășunile Raiului (The Pastures of Heaven), Poneiul Roșu (The Red Pony) și Către un zeu necunoscut (To an Unknown God), însă va obține primul său succes de critică abia doi ani mai târziu cu Cartierul Tortilla (Tortilla Flat, 1935). Romanul, care se petrece în Monterey-ul natal, urmărește aventurile unor tineri pierde-vară, chiar înainte de instituirea prohibiției alcoolului. Ei sunt înfățișați prin comparație ironică cu cavalerii mesei rotunde aflați într-o permanentă căutare, respingând morala societății și bucurându-se de o viață dedicată vinului, camaraderiei și furtișagurilor.

Ediția princeps Cartierul Tortilla

Cartierul Tortilla i-a adus premiul Commonwealth și a fost ecranizat în 1942, cu Spencer Tracy, Hedy Lamarr și John Garfield, prieten al lui Steinbeck, în rolurile principale. Cu o parte din veniturile primite ca drepturi de adaptare, scriitorul a construit o fermă de vară în Los Gatos.

Steinbeck a început să scrie seria de romane californiene dedicate vieții oamenilor de rând din California în timpul Marii Crize – Nehotărâții sorți ai bătăliei (In Dubious Battle), Oameni și șoareci (Of Mice and Men) și Fructele Mâniei (The Grapes of Wrath). În aceeași perioadă, a publicat o serie de articole intitulată The Harvest Gypsies pentru San Francisco News, despre situația dificilă a muncitorului migrant.

Cele trei romane i-au adus statutul de scriitor de valoare, premiul Pulitzer în 1939, pentru Fructele Mâniei, dar și inevitabile critici din partea celor care susțineau că un portret atât de realist al Americii este sumbru și atentează la idilica imagine a visului american. Proverbialul vis american este mobilul personajelor din poveștile californiene ale lui Steinbeck, oameni simpli care pleacă la drum să caute bunăstarea. Ei sunt refugiații Castronului Prăfuit (The Dust Bowl), cum a fost numită perioada de recesiune de la jumătatea anilor ’30, care a ridicat inflația la 25% și a deșertificat Marile Câmpii ale Americii de Nord. Agricultura excesivă, seceta și eroziunea au transformat regiunea într-o vale seacă din care mii de familii sărăcite au fugit spre California, iluzoriu tărâm al făgăduinței.

Monty Brinton/CBS © 2012 CBS; MGM/Photofest

Șoareci și oameni spune povestea răvășitoare a lui George și Lennie, doi muncitori migranți din California, personaje antagonice, dar complementare, legate de o strânsă prietenie. Romanul a fost apreciat de critici și numit de comitetul Nobel o „mică capodoperă”. A fost pus în scenă de un teatru din New York și ecranizat de cinci ori pentru televiziune sau cinema. Cea mai recentă adaptare a fost regizată în 1992 de Gary Sinise, care a și jucat rolul lui George, avându-l pe John Malkovich ca partener, în rolul lui Lennie.

După acest succes, Steinbeck a dat din nou lovitura cu Fructele Mâniei, roman inspirat de articolele despre agricultorii migranți scrise în San Francisco. Cartea urmărește destinele membrilor familiei Joad. Nevoiți să își abandoneze ferma sărăcită, oamenii își adună câteva lucruri și iau drumul pribegiei, alături de câteva animale, în căutarea unei vieți mai bune. Calea spre California este calea speranței, pe care familia Joad o apucă fără să-și imagineze că pentru unii dintre ei acesta va fi ultimul drum.

Am încercat să scriu această carte așa cum sunt trăite viețile, nu cum se scriu cărțile.

Fructele mâniei a fost cea mai bine vândută carte din 1939, iar până în februarie 1940, fuseseră deja tipărite 430.000 de exemplare. A câștigat premiile Pulitzer, National Book Award și cartea de ficțiune preferată din 1939, votată de membrii American Booksellers. A fost adaptată pentru marele ecran în regia lui John Ford, cu Henry Fonda în rolul lui Tom Joad.

Fructele mâniei, ediție princeps

Opiniile politice ale lui Steinbeck, portretizarea negativă a capitalismului și simpatia sa pentru muncitori l-au făcut impopular, mai ales în California, căreia îi știrbise imaginea de promised land. Sub pretextul că Fructele mâniei este obscenă și denaturată, Consiliul de Supraveghere al Comitatului Kern a interzis cartea în școlile și bibliotecile finanțate din fonduri publice, în august 1939. Interdicția a durat până în ianuarie 1941.

După al doilea război mondial, John Steinbeck a fost corespondent de război pentru publicația New York Herald Tribune. O parte din reportajele sale se regăsesc în volumul A fost o dată un război (Once there was a war) și au fost sursă de inspirație pentru romanul Luna a apus (The moon is down), tradus anul acesta de editura Polirom.

A urmat romanul Perla (The Pearl, 1947), în care autorul ficționaliza o poveste auzită în La Paz, în 1940. Și-a descris cartea spunând că este „atât de mult ca o pildă încât aproape că nu poate fi”. Tot în 1947, Steinbeck a făcut prima sa călătorie în Uniunea Sovietică împreună cu fotograful Robert Capa. Jurnal rusesc (A Russian Journal), volumul care adună la un loc experiențele de la Moscova, Kiev, Tbilisi, Batumi și Stalingrad, a fost ilustrat cu fotografiile lui Capa. În anul publicării, Steinbeck a fost ales membru al Academiei Americane de Arte și Litere.

La răsărit de Eden (East of Eden), cel mai amplu roman al lui Steinbeck și cartea pe care a considerat-o magnum opus-ul său a apărut în 1952. Inspirat de viața propriei familii, romanul reconstruiește povestea biblică a lui Cain și Abel în decorul Californiei. Acțiunea se întinde din timpul Războiului Civil până la sfârșitul Primului Război Mondial și urmărește conflictele dintre două generații de frați.

Trei ani mai târziu, James Dean debuta în ecranizarea romanului lui Steinbeck.

curteaveche.ro

După o perioadă în care se mută în Somerset, Anglia, pentru a documenta o reinterpretare a legendei regelui Arthur (publicată neterminată în SUA, după moartea sa), John Steinbeck se întoarce acasă și pornește cu rulota într-un road trip care va deveni cartea de memorii – Călătorii cu Charley (Travels with Charley: In search of America).

Ultimul roman al lui Steinbeck, Iarna vrajbei noastre (The winter of our discontent, 1961) are ca subiect degradarea valorilor morale în Statele Unite. Cartea are un ton foarte diferit de poziția amorală și ecologică a lui Steinbeck din romanele care l-au consacrat inițial și nu a avut succes la critici, fiind considerat de unii o rescriere a Fructelor mâniei.

Un Nobel pe care Vă spun drept, nu-l merit

În 1962, John Steinbeck a devenit laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pentru „scrierea sa realistă și imaginativă, care combină umorul simpatic cu o percepție fină a realităților sociale”. Nu s-a bucurat de marea reușită, deoarece decizia Comitetului Nobel a fost puternic criticată de presa suedeză și de criticii literari americani. Steinbeck însuși, întrebat în ziua anunțului dacă merită Nobelul, a răspuns „Vă spun drept, nu.” În discursul de acceptare a trofeului, mai târziu în cursul anului, la Stockholm, el și-a descris misiunea de creator de literatură astfel:

Scriitorul este delegat să declare și să celebreze capacitatea dovedită a omului pentru măreție a inimii și a spiritului, pentru eleganță în înfrângere, pentru curaj, compasiune și dragoste. În războiul nesfârșit împotriva slăbiciunii și disperării, acestea sunt steagurile strălucitoare ale speranței și emulării. Consider că un scriitor care nu crede în perfectibilitatea omului nu are dăruire și nici apartenență la literatură.

Colos al literaturii americane de început de secol 20, John Steinbeck este astăzi considerat creatorul literaturii Marii Crize, vocea americanilor de rând și a destinului lor marcat de sărăcie și nedreptate.

O viziune contemporană asupra discrepanței dintre visul american și viața americană, asemănătoare celei pe care Steinbeck a creat-o în literatura sa, este prezentată în filmul regizat de Chloe Zhao, Nomadland, câștigător în 2021 al Oscarurilor pentru cel mai bun film, cea mai bună regie și cea mai bună actriță în rol principal – Frances McDormand. Pelicula a fost inspirată de cartea de non-ficțiune Nomadland: Surviving America in the Twenty-First Century de Jessica Bruder.

Despre viața și opera celor mai influenți scriitori

Ne propunem ca aniversarea lui John Steinbeck să fie pretextul pentru o serie de articole care urmăresc viața și opera celor mai importanți scriitori din literatura universală. Documentarea articolelor este bazată parțial pe volumul Scriitori. Viață și operă recent publicat de editura Litera, care ne-a inspirat să vă aducem aproape poveștile despre viață și literatură ale autorilor. L-am inaugurat pe Instagram cu un unboxing simpatic.

Scriitori. Viață și operă

De la William Shakespeare și Jane Austen la Gabriel García Márquez și Toni Morrison, albumul Scriitori explorează 80 de biografii ale celor mai mari scriitori din lume. Fiecare romancier, dramaturg sau poet prezentat este introdus de un portret impresionant, urmat de fotografii și ilustrații ale locurilor și artefactelor importante în viața lor – împreună cu pagini din manuscrisele originale, primele ediții și corespondență.

Special pentru ocaziile de 1 și 8 martie, dar nu numai, Editura Litera a creat pachetul Cadou literar care constă în spectaculosul album marca DK Scriitori. Viață și operă, prezentat într-o cutie cadou. Aceasta conține un mesaj personalizat și prezintă închidere laterală cu fundă de mătase roșie.

Cartea se găsește în exclusivitate pe site-ul Litera, acum cu o reducere de 20%.

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

2 gânduri despre „ANIVERSARE John Steinbeck, scriitorul care a năruit visul american

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: