Creatoarea celui mai iubit personaj de basm al secolului, Harry Potter, scriitoarea britanică J.K. Rowling, a transmis un apel la donaţii pentru copiii care îndură războiul în orfelinatele din Ucraina. Scriitoarea a anunțat că va completa ajutorul dat de oamenii de bine, astfel încât suma să ajungă la un milion de lire sterline, scrie Le Figaro.
Romanciera a distribuit pe Twitter apelul Fundaţiei Lumos, a cărei cofondatoare este din 2015. J.K. Rowling a decis să se implice activ în dezinstituționalizarea copiilor orfani, după ce a citit un articol de ziar care populariza o situație terifiantă – copiii dintr-un orfelinat erau ținuți în cuști, ca animalele.
Fundația Lumos adună în prezent fonduri pentru a furniza alimente de bază, produse de igienă şi kituri medicale copiilor care trăiesc în orfelinate, părinților adoptivi și personalului implicat în îngrijirea acestor copii.
„Voi completa personal cu donaţii la acest apel, cu până la un milion de lire sterline”, adică în jur de 1,2 milioane de euro, a spus J.K. Rowling.

Lumos lucrează în regiunea Jîtomîr, în vestul capitalei Kiev, o regiune unde, înainte de război, peste 1.500 de copii trăiau în orfelinate. În jur de 100.000 de copii trăiesc în instituţii în Ucraina, conform Lumos.
„Invazia forţelor ruse înseamnă că şi mai mulţi copii sunt de acum în pericol”, avertizează fundaţia.
În timpul pandemiei de coronavirus, scriitoarea a făcut o donație similară, în valoare de 1.5 milioane de lire sterline în beneficiul persoanelor fără adăpost și al celor afectate de violența domestică.
Cât de bogată e J.K. Rowling
Primul volum din seria Harry Potter, Harry Potter și Piatra Filosofală este în TOP cele mai vândute cărți ale literaturii universale. Peste 120 de milioane de exemplare au fost vândute în întreaga lume, iar cartea a fost prima din saga care include șapte volume. Ultimele patru cărți din seria lui Potter au stabilit consecutiv recorduri ca cele mai rapid vândute cărți din istorie. Ultimul volum – Harry Potter și talismanele morții – s-a vândut în aproximativ 2,7 milioane de exemplare în Marea Britanie și 8,3 milioane de exemplare în Statele Unite în doar 24 de ore de la lansare.
Toate cele șapte volume au fost ecranizate, cu un succes la fel de răsunător ca al cărților. Adaptarea seriei pentru marile ecrane este a patra cea mai profitabilă din industria cinematografică. Valoarea totală a francizei media – cea care include tot ce poartă chipul lui Harry, pe ale prietenilor și dușmanilor săi, de la căni și tricouri, la librării și experiențe în parcurile de distracții – a fost estimată la 25 de miliarde de dolari. Astfel, saga Harry Potter este una dintre francizele media cu cele mai mari încasări din toate timpurile.