LITERATURA LA FEMININ Cinci scriitoare românce premiate pe care să le citești

Acest 8 martie vine cu cel puțin două motive de bucurie: în primul rând, ultimul an ne-a adus multe nume feminine în noutățile editurilor și pe raftul librăriilor. În al doilea rând, scriitoarele noastre sunt apreciate și de critici și de cititori.

Răsfoiala vă propune astăzi cinci autoare și volumele lor recent premiate. Sunt cărți în care veți găsi și vulnerabilitate și forță și talent și îndrăzneală și vis și viață – pentru un loc binemeritat în bibliotecile noastre. Le dorim ani frumoși, inspirație și cât mai mulți cititori tuturor scriitoarelor românce!

libris.ro

Simona Goșu, Fragil

Simona Goșu

Volumul de povestiri Fragil, al Simonei Goșu, a primit în 2021 Premiul revistei “Observator cultural” pentru debut în proză, Premiul liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte la Festivalul de literatură Filit și Premiul Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei, la secțiunea debut – proză.  

Cartea cuprinde douăzeci de proze care abordează într-un stil direct, autentic, emoțiile celor mici și celor mari, anxietatea copiilor și părinților, atmosfera de familie în care ne recunoaștem fiecare dintre noi. Acesta este și meritul cel mai important al Simonei Goșu: ea reușește să ne vorbească în Fragil despre emoții universale într-un limbaj la care rezonăm negreșit, ne face să ne oprim un moment pentru a reflecta la copilărie, la relația cu părinții iar mai apoi la legătura cu propriii noștri copii. E atâta empatie și simpatie în acest volum!

Ruxandra Novac, Alwarda

Ruxandra Novac

Ultima carte a Ruxandrei Novac a venit ca un boom, o reîntoarcere mult așteptată a autoarei după șaptesprezece ani de la debutul în poezie. A primit premiul Cartea de Poezie a anului 2020 la Gala Tânărului Scriitor, Premiul pentru Poezie și Premiul Univesitas – în cadrul Galei Premiilor Observator Cultural 2021, a triumfat și la categoria Poezie a Premiilor Sofia Nădejde 2021.

În Alwarda, Ruxandra Novac fracturează, abreviază și extinde limitele limbii române. Versurile dense, întunecate pe alocuri, încarcă pagina cu sens și imagini. Rezultă un limbaj poetic inedit, exotic. Un critic numea “poezie UFO” versurile poetei născute în Făgăraș).

Alina Nelega, un nor în formă de cămilă

Alina Nelega

Romanul un nor în formă de cămilă prezintă o familie de profesioniști din lumea teatrului, într-o rescriere modernă a lui Hamlet de Shakespeare. Protagonista cărții trăiește condiția de mamă, soție, iubită și artistă, pendulând între familia disfuncțională și lumea scenei, cu bucuriile și dezamăgirile ei.

Cartea te duce în spatele cortinei, oferindu-ți imagini din lumea orbitoare și haotică – a actorilor. un nor în formă de cămilă a primit distincția pentru Proză a Premiilor Sofia Nădejde 2021.

Alexandra Pâzgu, dă tot ce ai

Alexandra Pâzgu

Manuscrisul volumului de poezii dă tot ce ai a câștigat primul premiu la concursul de debut în poezie “Alexandru Mușina” 2020. Publicată în 2021, cartea a primit aceeași distincție și la Premiile Sofia Nădejde de anul trecut.

Despre dă tot ce ai se spune că ar putea fi “manifestul unei generații”. O generație care nu și-a găsit încă locul sau care mai degrabă conștientizează că identitatea nu mai e ceva fix, că ne transformăm o dată cu lumea alertă și copleșită de informație din jurul nostru. Angoasa, orizontul incert, bătăile unei inimi nerăbdătoare, strigătul lumii care a respirat doar secolul 21 – răzbat din paginile acestui volum.  

Veronica D. Niculescu, Toți copiii librăresei

Veronica D. Niculescu

Romanul Veronicăi D. Niculescu a fost câștigătorul secțiunii Proză la Premiile Sofia Nădejde 2021. O prezență deja consacrată în literatura română a ultimelor două decenii, scriitoarea ne propune în Toți copiii librăresei o întoarcere în timp.

Suntem în România lui 1983 și sunt lipsuri la tot pasul: hrana e raționalizată, caloriferele sunt reci, informația este cenzurată, libertatea și mai și. Tânăra librăreasă Silvia Albu se întoarce în Piteștiul natal, iar cartierul ei abundă de copii. Copii – minune și copii – amenințare. Dragostea în anii ’80 poate fi periculoasă pentru o femeie pentru că avorturile și contracepția sunt interzise. Toți copiii librăresei e o  poveste plină de feminitate despre singurătate, dragoste, promisiuni, și minunea înspăimântătoare care sunt copiii.

lensa.ro

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: