CINEMA Donbass, film premiat la Cannes, pe marile ecrane cu proiecții în beneficiul refugiaților

Donbass, filmul regizorului ucrainean Sergei Loznitsa despre conflictul din estul Ucrainei, va avea în perioada următoare o serie de proiecții în mai multe cinematografe din țară. Fondurile strânse în urma proiecțiilor vor fi donate pentru ajutorarea refugiaților de război ucraineni, prin Crucea Roșie Română și alte organizații caritabile.

„Un film de război care ilustrează absurdul într-o manieră comică, halucinantă pe alocuri” (Figaro Scope)

Donbass este un portret în 13 capitole al uneia dintre cele mai tulburate zone din Europa zilelor noastre. Filmul a fost prezentat la Cannes 2018, unde Sergei Loznitsa a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun regizor în cadrul secțiunii „Un Certain Regard”.

perfect-tour.ro

Despre filmul Donbass

Comedie neagră despre opresiune, efectele propagandei și manipulare în era post-adevărului, Donbass spune o poveste universală despre umanitate prin intermediul războiului. Filmul a fost conceput de Sergei Loznitsa în 2015, după realizarea documentarului Maidan.

În Donbass, o regiune din estul Ucrainei, un război hibrid este în plină desfăşurare: pe lângă conflictul armat, zona este afectată de jafuri generalizate. În Donbass, războiul este considerat iubire, propaganda este egală cu adevărul, iar ura este considerată dragoste. În centrul atenţiei nu se află doar această regiune sau această ţară, ci umanitatea şi civilizaţia în general. În centrul atenţiei se află fiecare dintre noi.

Donbass este o coproducție Germania – Ucraina – Franța – România – Olanda și l-a avut ca director de imagine pe Oleg Mutu, recunoscut pentru filmele de referință la care a lucrat, precum Moartea domnului Lăzărescu (2005, r. Cristi Puiu) sau 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (2007, r. Cristian Mungiu). Acesta este cel de-al patrulea lungmetraj de ficțiune al regizorului Sergei Loznitsa la care colaborează cu directorul de imagine Oleg Mutu – după My Joy, In The Fog și A Gentle Creature -, și al doilea în care joacă Valeriu Andriuță (A Gentle Creature).

libris.ro

În ce cinematografe rulează Donbass

Proiecțiile speciale Donbass vor avea loc în perioada următoare în mai multe orașe din țară:

 • București (Cinema Elvire Popesco, Cinema Union, Happy Cinema),
 • Cluj (Cinema Florin Piersic, Cinema Victoria),
 • Alexandria (Happy Cinema),
 • Bacău (Happy Cinema),
 • Bârlad (Cityplex Victoria),
 • Bistrița (Happy Cinema),
 • Botoșani (Happy Cinema),
 • Buzău (Happy Cinema),
 • Constanța (Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”),
 • Focșani (Happy Cinema),
 • Sfântu Gheorghe (Cinema Arta by Cityplex),
 • Târgu Mureș (Muzeul Județean Mureș),
 • Toplița (Cinema 3D Călimani),
 • Vaslui (Happy Cinema),
 • ONLINE pe TIFF Unlimited și Happy Cinema.

O campanie inițiată de Laurențiu Merișan (distribuitor de film) și susținută de Digital Cube.

Despre Sergei Loznitsa

Născut în Belarus, Sergei Loznitsa a urmat liceul la Kiev și a lucrat ca matematician la Institutul de Cibernetică înainte de a intra în renumitul Institut de Cinematografie Gherasimov din Moscova în 1991. Și-a petrecut următorii ani realizând documentare. Primele sale două filme de ficțiune, My Joy (2010) și In the Fog (2012), au avut premiera în competiție, la Cannes. În 2014, a revenit la festival pentru a prezenta Maidan, o cronică a protestelor din Ucraina 2013 – 2014.

perfect-tour.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: