ACTOR & AUTOR Cărțile lui Ethan Hawke

Pe Ethan Hawke îl îndrăgim pentru unele dintre rolurile memorabile din cele aproape o sută de filme în care a jucat până acum. Tânărul sensibil și studios din Dead Poets Society (1989), polițistul incoruptibil din magistralul Training Day (2001), iubitul în trei ipostaze (Before Sunrise, 1995; Before Sunset, 2004; Before Midnight, 2013), preotul sfâșiat de îndoieli din First Reformed (2017) sau întruchiparea vie a legendarului John Brown din recentul The Good Lord Bird (2020) ne înfățișează un actor polivalent, capabil să transmită sensibilitate, forță, umanitate și emoție. Adică acele calități pe care ar trebui să le aibă și un scriitor bun.

libris.ro

Am început să-l urmăresc cu mai multă atenție știind că a scris niște cărți și e un cititor asiduu care ne recomandă mereu titlurile favorite. Așa am descoperit că Ethan Hawke a publicat până acum patru volume în nume propriu și alte două la care este co-autor. Dacă vreți să pătrundeți în lumea scriitorului Ethan Hawke, să trecem împreună în revistă realizările sale literare.

Ethan Hawke, promovând lectura și unul dintre volumele sale

The Hottest State

Ethan Hawke – The Hottest State

Primul roman al lui Hawke, publicat în 1996, evocă extazul și agonia unei povești de dragoste trăite cu energia sălbatică a tinereții, pe fundalul unui New York agitat și tumultuos .  Cititorul care își spune “hm, uite o vedetă care crede că poate scrie” va descoperi un stil autentic, cu fraze simple și directe, o voce inconfundabilă și o poveste care merită citită. “Un prim roman meritoriu”, în cuvintele recenziei The Times.

“Nu-mi amintesc să mă fi trezit în dimineața aceea de duminică – probabil nici n-am dormit. Stăteam întins în pat și o priveam pe Sarah dormind. Se culcase goală în patul meu dar nu mă lăsase să fac sex cu ea. Nu-mi păsa. Îmi plăcea s-o privesc dormind. Lumina cădea prin fereastră, pe cearșafurile albastre ale patului meu vechi și pe fața ei. Am ridicat pătura și i-am privit sânii mișcându-se în ritmul respirației. Păreau să doarmă și ei.

Speram să nu se trezească. Am acoperit-o din nou cu pătura, până sub bărbie. M-am uitat afară. M-am gândit, cam așa te simți când te rogi.”

Ethan Hawke, The Hottest State

Ash Wednesday

Ethan Hawke – Ash Wednesday

Cu Ash Wednesday, apărută în 2002, Hawke continuă să exploreze intimitatea de cuplu și opțiunile pe care dragostea și viața ni le le scot în față. Un soldat dezertor, sfâșiat între simțul datoriei, credințele sale religioase și realitatea faptului că urmează să devină tată. O tânără pe care maternitatea o transformă într-o femeie hotărâtă să-și ia viața în mâini. Cei doi protagoniști formează un cuplu erodat de o dragoste tensionată, dar potretizează și o tânără familie pentru care călătoria vieții are totul de oferit.

“Când mă întreabă cineva dacă cred în Dumnezeu, dau din cap ca și cum m-ar durea în paișpe, dar adevărul e că da, cred. Numai că nu știu ce să fac în legătură cu asta.”

Ethan Hawke, Ash Wednesday

“…atunci, cu iubita mea în brațe și cu copilul nostru în pântecele ei am știut că am ajuns la momentul acela din viață pe care îl așteptam. Urma să devin tată și soț. I-am tras o palmă peste fund și am dat muzica mai tare.”

Ethan Hawke, Ash Wednesday

“Am o teorie că dacă o femeie vrea să țină un bărbat lângă ea trebuie să îi spună două chestii: că ea crede în el și că el are scula mare. Asta-i tot ce trebuie. Și nici măcar nu-i nevoie să fie adevărat.”

Ethan Hawke, Ash Wednesday

Reguli pentru un cavaler

Ethan Hawke – Reguli pentru un cavaler

După o lungă pauză, Hawke a revenit în 2015 cu cartea sa Reguli pentru un cavaler, singurul său volum care s-a tradus și în limba română până la această dată. Dificil de încadrat într-un gen anume, volumul se adresează în egală măsură copiilor și adulților, compunând o poveste anecdotică bazată pe testamentul imaginar al unui cavaler plecat la bătălie în 1483. Acesta lasă copiilor săi o culegere de învățăminte, sfaturi și reguli de urmat pentru o viață onorabilă.

Demersul lui Ethan Hawke ne poartă într-o călătorie spirituală prin înțelepciunea Orientului și Occidentului abordând povești despre singurătate, iertare, cinste, răbdare și curaj într-un limbaj prietenos și inspirațional.

“Fii atent: ceea ce trebuie să știi e de obicei în fața ta. Nu există secrete, ci doar lucruri pe care oamenii aleg să nu le observe.”

Ethan Hawke, Reguli pentru un cavaler

“Întotdeauna au fost două căi să devii bogat: fie prin a acumula multe, fie prin a avea nevoie de puțin.”

Ethan Hawke, Reguli pentru un cavaler

“Care lup va câștiga?… Acela pe care îl hrănești.”

Ethan Hawke, Reguli pentru un cavaler

“Umilința. Nu-i anunța pe ceilalți că tu ești cavaler, ci doar comportă-te ca un cavaler. Nu ești mai bun ca alții și nici ei nu-s mai buni ca tine.”

Ethan Hawke, Reguli pentru un cavaler

“Iubirea. Iubirea e scopul final. Este muzica vieților noastre. Nu există obstacol pe care destulă dragoste să nu-l poată înlătura.”

Ethan Hawke, Reguli pentru un cavaler
Ethan Hawke, cu fiica sa Maya, pe platourile producției The Good Lord Bird

Indeh: A Story of the Apache Wars

Indeh: A Story of the Apache Wars este o poveste pe care Ethan Hawke dorea s-o transforme într-un film, dar până la urmă a rămas un roman grafic – conceput alături de creatorul de benzi desenate Greg Ruth. În centrul acțiunii se află Naiches, fiul căpeteniei apașe Cochise, și Goyahkla, tânărul orfan care avea să devină legendarul Geronimo.

Rivalitatea dintre cei doi naște această poveste despre conflict, diferențe și moșteniri culturale, mândrie, răzbunare și pace. Fanii genului au fost impresionați de calitatea graficii alb negru a cărții.

Meadowlark: A Coming of Age Crime Story

 A doua colaborare dintre Hawke și Greg Ruth, această carte de benzi desenate portretizează relația dintre un tată cu un trecut tumultuos și fiul său adolescent, într-o succesiune de evenimente petrecute de-a lungul unei singure zile. Cu toate ingredientele unui thriller, povestea aceasta vorbește despre o familie destrămată și dragostea filială redescoperită în momente limită.

S-a speculat că și acest roman grafic ar fi tot unul dintre proiectele cinematografice nelansate ale lui Hawke.

A Bright Ray of Darkness

Ethan Hawke, A Bright Ray of Darkness

Proaspăt lansat, ultimul roman al lui Ethan Hawke a fost deja aclamat de critici și de către marele public. Cartea vorbește despre condiția artistului și are în centru un tânăr actor care își pregătește debutul pe Broadway – și astfel drumul spre celebritate, dar a cărui căsnicie se destramă ireversibil.

 A Bright Ray of Darkness vorbește despre faimă, bani, dragoste, sex, familie și artă cu o forță și o maturitate pe măsura talentului dezlănțuit al lui Ethan Hawke. Dacă primele două romane au fost căutări iar următoarele trei volume – un pretext pentru “altceva” în cariera încărcată a unui actor celebru – acest ultim volum îl aduce pe Hawke – scriitorul pe aceeași treaptă valorică cu Hawke – actorul.

“Am aceleași sentimente față de cocaină ca și față de consumul de carne”, a spus ea. „Este josnică și, în cele din urmă, condamnabilă din punct de vedere moral, dar atâta timp cât nu plătesc pentru ea – mi se pare destul de plăcută”.

Ethan Hawke, A Bright Ray of Darkness

„Muzica este construită în note. Limba în cuvinte. Ambele comunică. Muzica este un limbaj al emoției, al inimii. Cuvintele sunt muzica minții. Teatrul este căsătoria lor.”

Ethan Hawke, A Bright Ray of Darkness

“Treaba noastră e să transformăm literatura într-un eveniment. Facem asta prin “de ce” și prin “cum”. De ce vorbește personajul nostru și cum vorbește personajul nostru.”

Ethan Hawke, A Bright Ray of Darkness

“Ăsta e rostul actoriei: să dea conștiință umanității, să provoace compasiunea, să șteargă rușinea.”

Ethan Hawke, A Bright Ray of Darkness

libris.ro

De fiecare dată când cumperi o carte sau altă bucurie prin Răsfoiala, devii ambasador al culturii într-o societate care și-a înstrăinat valorile esențiale.
Cu doar un click, ne ajuți să spunem lumii că noi credem în Carte. Credem în tihna refugiului în care ne adăpostește, în freamătul minții care ne îndeamnă să descoperim totul, în bucuria și râsul cu care ne alină, în puterea ei de a lucra în inimile și mințile noastre pentru Bine.

Un gând despre „ACTOR & AUTOR Cărțile lui Ethan Hawke

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: